Saturday, June 13, 2009

Royksopp: «Η πραγματικότητα είναι βαρετή»

VIDEO
Η αλήθεια είναι ότι έχουμε να κάνουμε με μια ξεχωριστή περίπτωση στην ηλεκτρονική μουσική σκηνή. Από το 2001 που κυκλοφόρησε το εξαιρετικό ντεμπούτο άλμπουμ τους «Melody A.M.» το νορβηγικό ντουέτο Royksopp κατάφερε να χτίσει ένα σύμπαν από electro ηχοχρώματα, ατμόσφαιρες, αιθέρια γυναικεία φωνητικά και synth μελωδίες που δεν έμοιαζε με τίποτα άλλο απ’ όσα ακούσαμε στο παρελθόν. Φέτος, ο Torbjorn Brundtland και ο Svein Berge επιστρέφουν δριμύτεροι στα μουσικά πράγματα με δύο άλμπουμ. Ηδη κυκλοφόρησε το «Junior» με συνεργασίες της Robyn, της Lykke Li και της Karin Andersson, που αποκαλύπτει την ποπ πλευρά τους, και θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες το δίδυμο αδελφάκι, το άλμπουμ «Senior» με πιο σκοτεινές διαθέσεις. Υπάρχει ένα ακόμη καλό νέο για τους Ελληνες θαυμαστές του συγκροτήματος. Οι Royksopp έρχονται για πρώτη φορά στη χώρα μας. Την Παρασκευή 19 Ιουνίου θα εμφανιστούν στο πλαίσιο του Ejekt Festival στο Γήπεδο Ξιφασκίας. Λίγο πριν προσγειωθούν στο Ελληνικό μιλήσαμε με τον Torbjorn για μυστικά και ψέματα και τα φαντασικά μέρη όπου ταξιδεύεις ακούγοντας τη μουσική τους.
  • Είναι αλήθεια ότι λέτε πάντα ψέματα στις συνεντεύξεις σας;
(Γελάει) Το ψέμα είναι μια πολύ σκληρή λέξη. Γι’ αυτό το λόγο θα το θέσω διαφορετικά: Xρωματίζουμε την πραγματικότητα με λέξεις γιατί τη βρίσκουμε τρομερά βαρετή. Για παράδειγμα, όταν μας ρωτάνε πώς συναντηθήκαμε με την τραγουδίστρια Robyn νομίζω ότι είναι πιο ρομαντικό και ενδιαφέρον να πεις ότι γνωριστήκαμε πετώντας με αερόστατα πάνω από τα βουνά της Ευρώπης από το ότι ανταλλάξαμε email, που έγινε στην πραγματικότητα.
  • Aυτό κάνετε και με τη μουσική σας; Προσπαθείτε να χρωματίσετε με ηλεκτρονικούς ήχους την πραγματικότητα;
Ναι, κάπως έτσι. Υπάρχει αυτό που λέμε τάση φυγής από την πραγματικότητα, το οποίο έχει και κάτι αρνητικό. Εμείς όμως πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντικό να δραπετεύουμε από την πραγματικότητα γιατί δεν είναι όπως θα έπρεπε να είναι. Ρίξε μια ματιά γύρω σου, υπάρχουν τόσα προβλήματα. Θα έλεγα ότι είναι αναγκαίο να θέλει κανείς να αποδράσει στις μέρες μας, όπως όταν κάνεις ένα διάλειμμα από την καθημερινότητα για να φας και να κοιμηθείς.
  • Τι είναι αυτό που σας εκνευρίζει στις μέρες μας;
Δεν θα μιλήσω για πολιτικά ζητήματα. Υπάρχουν άλλοι άνθρωποι που το κάνουν καλύτερα από μένα. Προτιμώ να πω κάτι αστείο. Αυτό, λοιπόν, που με εκνευρίζει είναι όταν ακούω ροκ μπάντες να χρησιμοποιούν auto-tune στα φωνητικά τους. Εχει κάποιο νόημα όταν το κάνουν ηλεκτρονικά συγκροτήματα, αλλά να ακούσεις ροκ τραγουδιστές με ρομποτική φωνή δεν είναι μόνο γελοίο, είναι και εκνευριστικό.
  • Πριν από λίγο καιρό κυκλοφόρησε το νέο σας άλμπουμ «Junior» και έχετε ήδη ηχογηραφήσει και 2ο άλμπουμ. Γιατί αποφασίσατε να βγάλετε δυο άλμπουμ μέσα σε ένα χρόνο;
H αλήθεια είναι ότι περνάμε μια πολύ δημιουργική φάση στην καριέρα μας. Είναι απίστευτο ότι καταφέραμε να γράψουμε τόση μουσική. Το «Junior» αποκαλύπτει την ποπ πλευρά των Royksopp με γυναικεία φωνητικά σε αρκετά κομμάτια. Από την άλλη, το «Senior» που θα κυκλοφορήσει τον ερχόμενο χειμώνα είναι το δίδυμο αδελφάκι του. Ακούγεται περισσότερο ορχηστρικό, πειραματικό και σκοτεινό. Αρχικά η ιδέα ήταν να κυκλοφορήσουμε ένα διπλό άλμπουμ, αλλά αποφασίσαμε να τα βγάλουμε χωριστά για τον απλούστατο λόγο: Εν έτει 2009 οι άνθρωποι δεν έχουν το χρόνο να ακούσουν ένα διπλό άλμπουμ. Αυτό συνέβαινε τη δεκαετία του ’70 που οι άνθρωποι ήταν πιο ανέμελοι. Σήμερα τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά.
  • Πιστεύετε ότι σ’ αυτό συνέβαλε και το Internet;
Nαι, σε μεγάλο βαθμό. Πιστεύω ότι το Internet μάς επηρέασε στον τρόπο που δημιουργήσαμε το «Junior» με την έννοια ότι είναι ένα άλμπουμ όπου κάθε κομμάτι είναι ένας μικρός κόσμος και λειτουργεί και μόνο του. Επιλέγεις το τραγούδι που σου αρέσει και το «κατεβάζεις» στον υπολογιστή σου. Βλέπεις, οι άνθρωποι στις μέρες μας δεν ενδιαφέρονται πλέον για ολόκληρα άλμπουμ, παρά μόνο για μεμονωμένα τραγούδια.
  • Ποιός είναι ο λόγος που συμβαίνει αυτό;
Ακριβώς επειδή κυκλοφορεί πια πολλή μουσική που είναι αδύνατον να την ακούσει ο κόσμος. Γι΄αυτό επιλέγει τραγούδια και τα περισσότερα άλμπουμ περνούν απαρατήρητα.
  • Σας ενοχλεί όταν ο κόσμος «κατεβάζει» παράνομα τη μουσική σας;
Οχι, δεν με ενοχλεί και καταλαβαίνω γιατί συμβαίνει. Ωστόσο, είναι υποκριτικό όταν βλέπεις ανθρώπους να ξοδεύουν μια περιουσία για να αγοράζουν πανάκριβα παπούτσια για να δείχνουν cool και να μην αγοράζουν με 1 ευρώ ένα κομμάτι και να στηρίζουν τους καλλιτέχνες. Αυτό είναι υποκρισία.
  • Από πού αντλείτε την έμπνευσή σας;
Μπορεί να ακουστεί κλισέ, αλλά τα πάντα είναι έμπνευση για εμάς. Οχι μόνο το να ακούμε μουσική, αλλά και το να ανταλλάσσουμε ιδέες και να μοιραζόμαστε φαντασιώσεις. Οταν φτιάχνουμε μουσική ο σκόπος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα φανταστικό κόσμο. Μπορεί να μας εμπνεύσει οτιδήποτε: Μια όμορφη ημέρα, το να είμαστε με τους ανθρώπους που αγαπάμε ή ακόμη και ένα ποτήρι καλό κρασί. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό για εμάς να αισθανόμαστε ότι βρισκόμαστε σε αρμονία. Οταν το πετυχαίνουμε αυτό, τότε γράφουμε υπέροχη μουσική.
  • Γιατί επιλέξατε για όνομα του συγκροτήματός σας το είδος ενός μανιταριού;
Αυτό είναι μια μεγάλη ιστορία. Θα προσπαθήσω να σου την κάνω σύντομη. Θυμάμαι όταν πρωτοξεκινήσαμε φτιάχναμε ένα κομμάτι μαζί με την μπασίστα μας και θέλαμε να σώσουμε το μουσικό αρχείο με την ηχογράφηση. Οταν δουλεύεις πολύ γρήγορα, συνήθως δίνεις στα αρχεία ανόητες ονομασίες. Ετσι, βιαστικά προέκυψε η ονομασία Royksopp. Αργότερα, όταν υπογράψαμε συμβόλαιο και έπρεπε να κυκλοφορήσουμε τον πρώτο μας δίσκο, ρωτήσαμε τους ανθρώπους της δισκογραφικής εταιρίας αν θα έπρεπε να αλλάξουμε το όνομα επειδή θα δυσκόλευε τους ανθρώπους να γνωρίσουν τη μουσική μας. Αυτοί μας απάντησαν ότι το κοινό της Βρετανίας μπορεί να μην καταλάβαινε την ονομασία Royksopp, όμως η συγκεκριμένη λέξη ακούγεται σαν ένα απομακρυσμένο μέρος κάπου στο Βορρά. Αμέσως σκεφτήκαμε πως η λέξη έχει και ποιητική διάσταση. Οτι η μουσική μας είναι ένα μέρος όπου μπορείς να πας.
  • Τι σημαίνει επιτυχία για εσάς;
Οτι μπορούμε να συνεχίσουμε. Οτι βρισκόμαστε σε μια θέση από όπου γνωρίζουμε ότι δεν θα πεινάσουμε και θα μπορούμε να αφοσιωθούμε αποκλειστικά στη δημιουργία της μουσικής. Αυτό είναι το καλύτερο πράγμα που μπορεί να συμβεί σε έναν καλλιτέχνη.
  • Υπάρχει κάποια τραγουδίστρια που θαυμάζετε και με την οποία επιθυμείτε να συνεργαστείτε στο μέλλον;
Δεν έχουμε καμία συγκεκριμένη επιθυμία αυτή τη στιγμή. Ολες τις ευχές μας της είπαμε στον Αγιο Βασίλη και αυτός της έκανε πραγματικότητα. Σε όποιον ζητήσαμε να συνεργαστεί μαζί μας, είπε ναι. Οπότε μάλλον χρειαζόμαστε λίγο χρόνο για να αποκτήσουμε νέα όνειρα.
  • Το νέο σας σινγκλ λέγεται «The Girl And The Robot». Αλήθεια, τι θα διαλέγατε; Το κορίτσι ή το ρομπότ;
Σε παρακαλώ, μπορώ να κρατήσω και τα δύο;
  • Τι σας κάνει ευτυχισμένο;
H αγάπη και το χρήμα (γελάει).

Ejekt Festival ’09

Το φετινό καλοκαίρι το Ejekt Festival ξαναχτυπά για 5η συνεχόμενη χρονιά. Στις δύο σκηνές του το διήμερο 18 και 19 Ιουνίου θα εμφανιστούν μερικά από τα πιο σημαντικά ονόματα της ροκ και ηλεκτρονικής μουσικής σκηνής. Ραντεβού, στο Γήπεδο Ξιφασκίας στο Ελληνικό. Το line-up της φετινής χρονιάς έχει διαμορφωθεί ως εξής:

1η ημέρα (18/6): Pixies, Editors, Starsailor, White Lies

Οι πόρτες ανοίγουν στις 17.00

2η ημέρα (19/6): Outdoor stage: Royksopp, Jarvis Cocker, Klaxons, Subways

Indoor stage: James Lavelle, 2many DJs, Lauryn Hill
(η εμφάνισή της ακυρώθηκε)

Οι πόρτες ανοίγουν στις 16.00

Τιμές εισιτηρίων: 45 ευρώ (μονοήμερο) και 80 ευρώ (διήμερο) στην προπώληση. Στο ταμείο 55 (ημερήσιο). Σημεία προπώλησης: Ticket House (Πανεπιστημίου 42, εντός στοάς), Metropolis, Public, Ελευθερουδάκης, ACS, www.i-ticket.gr και www.ticketquest.gr

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε κλικ: www.ejekt.gr
  • ΜΑΧΜΟΥΝΤΕΣ ΒΑΪΟΣ, ET AGENDA, Σάββατο, 13.06.09

No comments: