Friday, June 5, 2009

Χωρίς τη «μεγάλη κυρία των μπλουζ». Πέθανε σε ηλικία 80 ετών η Κόκο Τέιλορ

VIDEO
Ηταν η «μεγάλη κυρία των μπλουζ». Η βασίλισσα. Μια από τις μεγαλύτερες φωνές των μπλουζ και από τις ελάχιστες γυναικείες στο συγκεκριμένο μουσικό στιλ, η Κόκο Τέιλορ άφησε την τελευταία της πνοή την Τετάρτη σε ηλικία 80 χρόνων μετά από επιπλοκές σε εγχείρηση που είχε κάνει πρόσφατα. Από τα τέλη της δεκαετίας του ’50 που ξεκίνησε να τραγουδά στα κλαμπ του Σικάγο μέχρι και τις μέρες μας, η Κόκο Τέιλορ έδινε σχεδόν ανελλιπώς το παρών στη σκηνή με συναυλίες σε όλο τον κόσμο και στην Αθήνα.

Η μεγάλη της επιτυχία ήταν ένα κομμάτι που ερμήνευσε σχεδόν στην αρχή της καριέρας της, το «Wang Dang Doodle». Κομμάτι που ποτέ δεν παρέλειπε από τις ζωντανές της εμφανίσεις. Είχε συνεργαστεί με θρύλους των μπλουζ όπως οι Μάντι Γουότερς, Χόουλιν Γουλφ, B.B. King, Μπάντι Γκάι και πολλούς άλλους. Το 1984 βραβεύτηκε με ένα Γκράμι.

H Kόραλ Γουόλτον, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 1928 σε μια φάρμα κοντά στο Μέμφις και πήρε το παρατσούκλι που την ακολούθησε σε όλη της τη ζωή εξαιτίας της αδυναμίας της στη σοκολάτα.

Το 1952 έφυγε για το Σικάγο μαζί με το μελλοντικό της σύζυγο Ρόμπερτ Τέιλορ κι ενώ αρχικά εργαζόταν ως οικιακή βοηθός, σύντομα ξεκίνησε να τραγουδά στα κλαμπ της πόλης σε μια εποχή που οι γυναίκες τραγουδίστριες των μπλουζ ήταν μετρημένες στα δάχτυλα. Στα τέλη της δεκαετίας του ’50 την ανακάλυψε ο Γουίλι Ντίξον, ο οποίος γρήγορα την οδήγησε στο στούντιο και στο πρώτο δισκογραφικό συμβόλαιο. Εκτοτε η Κόκο Τέιλορ σάρωσε τους πίνακες επιτυχιών, ενώ τα βραβεία έπεφταν βροχή. «Πήρε κάθε βραβείο που ο κόσμος των μπλουζ είχε να δώσει», αναφέρεται στο site της.

Η τελευταία ζωντανή της εμφάνιση ήταν στις 7 Μαΐου στα Blues Music Awards.

No comments: