Wednesday, June 17, 2009

ΜΟΝΙΚΑ: «Η μουσική για εμένα τώρα άρχισε»

Εν μέσω εξεταστικής (εφέτος πρέπει να πάρει το πτυχίο της στα Μαθηματικά), η Μόνικα προετοιμάζεται για την αποψινή συναυλία της στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη», στο πλαίσιο του 23ου Φεστιβάλ Υμηττού


Λογικά εφέτος πρέπει να πάρει το πτυχίο της στα Μαθηματικά. Εν μέσω εξεταστικής προετοιμάζεται για την αποψινή συναυλία της στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη», στο πλαίσιο του 23ου Φεστιβάλ Υμηττού, την προσεχή Δευτέρα (22/6) την περιμένει η Μονή Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη και έπεται συνέχεια. Παράλληλα οι... επευφημίες για το ντεμπούτο της άλμπουμ δεν έχουμε ακόμη κοπάσει και η Μόνικα, στην αυγή της τρίτης δεκαετίας της ζωής της, βιώνει την απόλυτη αποδοχή του κοινού. Γέννημα θρέμμα του myspace (δημιούργησε τη σελίδα της το 1996, όταν και άρχισε να γράφει μουσική μόνη της στο σπίτι της) και γράφοντας σε αγγλικό στίχο κατάφερε τον τελευταίο χρόνο όχι μόνο να είναι η αναφορά του ονόματός της «must» σε κάθε συζήτηση περί μουσικής, αλλά και να διαμορφώσει ουσιαστικά στην Ελλάδα την κατηγορία singer/songwriter.

Πολλά όμως δεν έχει καταφέρει με ένα μόνο άλμπουμ στο ενεργητικό της και κάποιες συναυλίες, όλο αυτό το διάστημα, με αποτέλεσμα να αυξάνονται γεωμετρικά οι πιθανότητες όλο αυτό γύρω από το όνομά της να «ξεφουσκώσει» τόσο γρήγορα όσο άρχισε; Μιλώντας στο «Βήμα», φαίνεται ότι το τελευταίο πράγμα που την απασχολεί είναι αν όλα αυτά που ζει αντιστραφούν. Δηλώνει κατ΄ αρχάς ευτυχισμένη και από ΄κει και πέρα βλέπουμε. « Το γεγονός ότι γεμίζουν οι συναυλίες μου και ο κόσμος τραγουδάει τα κομμάτια μου είναι ευτυχία! Κατά τα άλλα δεν φοβάμαι αν όλο αυτό το κλίμα κάποια στιγμή “ξεφουσκώσει” επειδή απλά δεν έχει αλλάξει κάτι μέσα μου. Δεν με τρομάζει τίποτα. Δεν έχω μεγάλες προσδοκίες γιατί, όπως έχω ξαναπεί, οι μεγάλες προσδοκίες φέρνουν μεγάλες απογοητεύσεις. Αν κουραστώ ή αν δεν πετύχει αυτό το κάνω με τη μουσική θα το εγκαταλείψω και θα ασχοληθώ με κάτι άλλο, όπως κάνει όλος ο κόσμος. Πάντως δεν περιμένω πολλά, όπως και δεν περίμενα να συμβούν όλα αυτά που συμβαίνουν. Προχωρώ βήμα βήμαμε τα εφόδια που είχα, κερδίζω με τις τωρινές εμπειρίες και βλέπουμε ». Ηρεμη πάντως παρουσιάζεται και σε ενδεχόμενες αρνητικές κριτικές που μπορεί να ενσκήψουν. « Ναι, είμαι έτοιμη για κάτι τέτοιο. Δεν ανησυχώ καθόλου, είμαι σίγουρη ότι υπάρχουν ή θα υπάρξουν και αρνητικές κριτικές σε αυτά που κάνω. Φυσιολογικό είναι. Στην αντίθετη περίπτωση θα ανησυχούσα ».

Κάπως έτσι, ήρεμα και απλά, άρχισε και η ενασχόληση της με τη μουσική. Παίζει κιθάρα, σαξόφωνο, τύμπανα και φυσαρμόνικα και η μουσική μπήκε στη ζωή της μέσω του μεγάλου της αδελφού. Οταν εκείνος την εγκατέλειψε για σπουδές στο εξωτερικό, η σκυτάλη περιήλθε στα χέρια της. Με τον πρώτο της δίσκο, το «Αvatar», η Μόνικα έβαλε για τα καλά τη σφραγίδα της. Με επιρροές όπως σημειώνει η ίδια από Χατζιδάκι σε Μορικόνε και από Radiohead ως Goldplay- αν και συμπληρώνει ότι οι επιρροές είναι και οι αναμνήσεις της και ό,τι βιώνει καθημερινά- παρουσίασε στο «Αvatar» 13 τραγούδια τα οποία έγραψε η ίδια και τα υπερασπίζεται ερμηνευτικά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Με ύφος φολκ, ποπ αλλά και ίντι ροκ, η Μόνικα μεταφέρει στα τραγούδια της την ώριμη αθωότητα της ηλικίας της.

Αυτό ίσως που μπορεί να «προβληματίσει» κάποιους είναι το γεγονός ότι γράφει στα αγγλικά. Η ίδια εξηγεί: « Νομίζω ότι απλά γράφω στα αγγλικά επειδή μια ζωή άκουγα κυρίως αγγλική μουσική και όταν κάθομαι στο πιάνο αυτόματα σιγομουρμουρίζω κάτι στα αγγλικά. Θεωρώ ότι η ελληνική γλώσσα πρέπει να είναι πολύ καλά δουλεμένη ώστε να ακουστεί όμορφη. Μόνο δύο κομμάτια έχω καταφέρει να γράψω στα ελληνικά και να νιώσω ικανοποιημένη από το νόημα των στίχων, την ιδιαιτερότητα και το “πάτημα” πάνω στη μελωδία ».

Ιδιαιτέρως μελωδική θα είναι και η αποψινή συναυλία της στους Βράχους. Το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει περιλαμβάνει τα τραγούδια του πλατινένιου «Αvatar», καινούργια κομμάτια που θα συμπεριληφθούν στη δεύτερη δισκογραφική της δουλειά (όπως υπογραμμίζει η ίδια, από τον Οκτώβριο θα αρχίσει η διαδικασία για το νέο άλμπουμ, χωρίς όμως να ξέρει πότε θα είναι έτοιμο για να κυκλοφορήσει) καθώς επίσης και διασκευές των Μορικόνε, Ορμπισον , Μπράιαν Ινο, Πολ Μακ Κάρτνεϊ κ.ά. Επίσης τόσο στη σημερινή εμφάνισή της όσο και σε αυτή που θα ακολουθήσει στις 22/6 στη Θεσσαλονίκη θα παρουσιάσει για πρώτη φορά τη δωδεκαμελή μπάντα της που αποτελείται από τσέλο, πρώτο και δεύτερο βιολί, βιόλα, όμποε, σαξόφωνο, τρομπέτα, φωνητικά, πλήκτρα, τύμπανα, ηλεκτρική κιθάρα και μπάσο. Η ίδια τραγουδάει και παίζει κιθάρα, ακορντεόν και πιάνο. Επίσης η παράσταση στο Θέατρο Βράχων θα κινηματογραφηθεί και θα ηχογραφηθεί, ενώ και τις δύο συναυλίες θα ανοίξουν οι μουσικοί της με έργα κλασικής μουσικής.

Η Μόνικα αντιμετωπίζει τη μουσική, όπως λέει, ως ένα χόμπι που της έτρωγε πολύ χρόνο απ΄ τις σπουδές της: « Γι΄ αυτό και δεν έχω σκεφθεί ακόμη αν μπορώ να ζήσω ως τραγουδοποιός. Δεν έχω προς το παρόν τέτοια φιλοδοξία. Η μουσική για εμένα τώρα άρχισε... Να είμαστε καλά πρώτα και ό,τι είναι να γίνει θα γίνει ». Προς το παρόν πάντως έχουν γίνει πάρα πολλά.

Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη», Υμηττός. Πληροφορίες στα τηλ. 213 2037.819 και 213 2037.801. Ωρα έναρξης: 21.30.
  • Γ. ΣΚΙΝΤΣΑΣ | TO BHMA, Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009

No comments: