Wednesday, June 24, 2009

Θόρυβος από τις στάχτες του ποστ πανκ



  • Stereo Φονικά

* «Swoon» - The Silversun Pickups (Dangerbird)

  • «Μερικά τραγούδια είναι μελωδικά και εύθραυστα, και κάποια άλλα γαμιούνται στον θόρυβο».

Οι Καλιφορνέζοι... θορυβοποιοί Silversun Pickups

Οι Καλιφορνέζοι... θορυβοποιοί Silversun Pickups

Αυτή είναι και η πιο χαρακτηριστική περιγραφή του ήχου του «Swoon», του νέου τους δίσκου, από τον Μπράιαν Ομπερτ, τραγουδιστή και κιθαρίστα των Silversun Pickups. Η μπάντα από το Λος Αντζελες, που κυκλοφόρησε τον δίσκο τον Απρίλιο, έρχεται να τον παρουσιάσει ζωντανά απόψε στο Gagarin 205.

Με επιρροές από Pixies, Smashing Pumpkins, Sonic Youth, Velvet Underground και Metallica, κατά τους ίδιους, εμμονή με τον ποστ πανκ ήχο του '80 που λούζεται με τον κιθαριστικό θόρυβο της ανεξάρτητης σκηνής του '90, οι Silversun Pickups από το ανατολικό Χόλιγουντ εμφανίστηκαν στη μουσική σκηνή το 2000. Πρώτα έβγαλαν τον μίνι δίσκο «Pikul» το 2005 και τον επόμενο χρόνο κυκλοφόρησαν τον «Carnavas». Οπως διηγείται ο Ομπερτ, «παίζαμε σε ένα κλαμπ στο Λος Αντζελες, όπως συνήθως, όταν είδαμε κάτι τύπους να περνάνε ο ένας στον άλλον ένα cd. Ρωτήσαμε και μάθαμε ότι ηχογραφούσαν τις συναυλίες μας και τις ακούγανε μετά στα σπίτια τους. Τότε είπα «ας κάνουμε ένα δίσκο στα γρήγορα, που θα είναι καλύτερος από το να ακούνε αυτό τον σκατένιο ήχο». Δεν είμαστε μια μπάντα με τη φιλοσοφία «να βγάλουμε ένα δίσκο να πουλήσουμε». Θέλαμε μόνο να είναι συγκεντρωμένα τα τραγούδια μας, να υπάρχει μια ολοκληρωμένη δουλειά μας». Αν στον πρώτο τους δίσκο έκανε αίσθηση η αντίθεση της μελωδίας με τον άγριο θόρυβο, στον δεύτερο, το «Swoon», οι τέσσερις Καλιφορνέζοι σπρώχνουν τον ήχο τους στα άκρα. «Τώρα μάθαμε και να ηχογραφούμε» λέει ο Ομπερτ. «Πριν, απλά στήναμε ένα μικρόφωνο και παίζαμε δαιμονισμένα προσπαθώντας να συλλάβουμε την ενέργεια που απελευθερώνουμε στις συναυλίες. Και φτιάχναμε το δίσκο όσο πιο γρήγορα μπορούσαμε. Τώρα, καθώς φτιάχναμε το «Swoon», αλλάξαμε τεχνική. Ηταν η πρώτη φορά που πειραματιστήκαμε στο στούντιο. Η πρώτη φορά που τολμήσαμε να προχωρήσουμε σε νέες ηχητικές κατευθύνσεις».

Κάπως έτσι το «βρώμικο» ασθματικό ροκ εν ρολ του «There's Νο Secrets This Year» συναντάει τη μελωδική μελαγχολία του «Catch and Release», ενώ το γεμάτο εσωτερική ένταση «Draining» καταλήγει στις παραμορφωμένες κιθάρες του «Surrounded (or Spiraling)». Ή, όπως το περιγράφει ο Ομπερτ, ο δίσκος είναι «λίγο πιο σκοτεινός, πιο μυστηριώδης και πιο ρομαντικός από το ντεμπούτο μας». Οι Silversun Pickups παίζουν τη μουσική που αυτοί γουστάρουν, δεν επιθυμούν να ενταχθούν σε καμιά κατηγορία εκτός από αυτή που αποκαλείται «μη εμπορική μουσική», οι κιθάρες και το μπάσο στις συναυλίες ματώνουν αυτιά και δεν σκοπεύουν να σταματήσουν να σπέρνουν θόρυβο.

«Ως μουσικοί, όλοι, πριν φτιάξουμε τους Silversun Pickups, ήμασταν σε μπάντες που δεν θέλαμε να είμαστε πια» λένε. «Ετσι, τώρα δεν χρειάζεται να αποδείξουμε κάτι. Αυτή είναι η μουσική μας. Το "Swoon" είναι η συνέχεια του πρώτου μας, του "Carnavas". Και ο επόμενος δίσκος θα είναι ακόμα πιο ακραίος».

* Στο «myspace.com/silversunpickups», παλιά και νέα τραγούδια των Καλιφορνέζων ρόκερ. Οι Silversun Pickups παίζουν σήμερα στο Gagarin 205. Πριν, παίζουν οι δικοί μας Gardenbox. Εναρξη 9.00 μ.μ. Είσοδος 25 ευρώ.

No comments: