Saturday, June 6, 2009

Γιάννης Ρίτσος - Μίκης Θεοδωράκης: Υμνησαν την ψυχή του λαού μας

  • «Επιτάφιος», «Ρωμιοσύνη» και «Δεκαοκτώ λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας», στο Ηρώδειο, στη συναυλία - αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο

«Πού πέταξε τ' αγόρι μου», «Χείλι μου μοσκομύριστο», «Να 'χα τ' αθάνατο νερό», «Αυτά τα δέντρα», «Οταν σφίγγουν το χέρι», «Θα σημάνουν οι καμπάνες», «Κυκλάμινο», «Εδώ το φως»... Ο «Επιτάφιος», η «Ρωμιοσύνη» και «Τα δεκαοκτώ λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας», οι τρεις συγκλονιστικοί κύκλοι τραγουδιών των Γιάννη Ρίτσου - Μίκη Θεοδωράκη, που έχουν ταυτιστεί με την αγωνιστική διαδρομή του λαϊκού κινήματος του τόπου μας, θα πλημμυρίσουν στις 10 Ιούνη το Ηρώδειο (9 μ.μ.), στη μεγάλη συναυλία της Λαϊκής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης». Η συναυλία εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Ελληνικού Φεστιβάλ και είναι αφιερωμένη στον αξέχαστο ποιητή και στη συνεργασία του με τον συνθέτη. Ερμηνευτές της βραδιάς θα είναι η Νένα Βενετσάνου, ο Δημήτρης Μπάσης, η Καλλιόπη Βέττα και ο Αλέξανδρος Χατζής.

Τα ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τις μουσικές συνθέσεις του Μίκη Θεοδωράκη. Καρπός της πολύχρονης δημιουργικής συνεργασίας τους, που σφραγίστηκε από τη μελοποίηση του «Επιτάφιου», ο οποίος και άνοιξε το συναρπαστικό δρόμο της μελοποιημένης ποίησης, είναι μία πληθώρα σπουδαίων τραγουδιών που έχουν χαράξει ανεξίτηλα τις σελίδες της σύγχρονης μουσικής ιστορίας. Τραγούδια, που έγιναν λάβαρα αντίστασης, αγώνα, ελπίδας, κοινωνικής και πολιτικής χειραφέτησης, συντροφεύοντας γενιές και γενιές, ακόμη και στις πιο σκοτεινές στιγμές της νεότερης ελληνικής ιστορίας.

Ο ίδιος ο συνθέτης, με αφορμή τη συναυλία - αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο, δηλώνει ότι τον «συγκινεί ιδιαίτερα, όχι μονάχα γιατί ο Ρίτσος είναι ένας αγαπημένος Ποιητής, αλλά και γιατί ήταν ένας στοχαστής που θαύμαζα και ένας πολίτης που μοιράστηκα μαζί του ιδέες, φιλία, αγώνες και δοκιμασίες».

Αναφερόμενος στους τρεις κύκλους τραγουδιών («Επιτάφιος», «Ρωμιοσύνη», «Λιανοτράγουδα»), σημειώνει: «Υπήρξαν και είναι θεμέλια της μουσικής μου, ενώ παράλληλα συνδέθηκαν με κορυφαίες στιγμές της πρόσφατης ιστορίας μας, και ίσως γι' αυτόν το λόγο τους αγκάλιασε και τους αγάπησε τόσο βαθιά ο Λαός μας. Οι τρεις αυτοί κύκλοι τραγουδιών - όπως εξάλλου όλη η ποίηση του Γιάννη Ρίτσου - είναι πάντοτε επίκαιροι, γιατί αντανακλούν την πνοή και το πνεύμα ενός μεγάλου ποιητή, που σφράγισε με την Τέχνη του και με τους αγώνες του την εποχή του, μια εποχή βαριά από συγκλονιστικά ιστορικά γεγονότα, που σημάδεψαν για πάντα τον Λαό μας. Το δυστύχημα για την ανθρωπότητα είναι ότι και πάλι κυριαρχούν οι μαύρες δυνάμεις, δυνατότερες και αγριότερες από ποτέ, που σκορπούν την καταστροφή και τον θάνατο με στόχο τους φτωχούς, τους ανήμπορους και τους αθώους. Ετσι η εικόνα της Μάνας που κρατά στην αγκαλιά της το σκοτωμένο της παιδί, που ενέπνευσε τον Γιάννη Ρίτσο να γράψει τον "Επιτάφιο", έχει ξαναγίνει καθημερινό θέαμα. Το ίδιο και οι νεκροί της "Ρωμιοσύνης" και η πάλη για τη Λευτεριά και την Αξιοπρέπεια του Ανθρώπου στα "Λιανοτράγουδα"». Για τον Μ. Θεοδωράκη «εκείνο που έχει αλλάξει είναι η παθητικότητα των μαζών, που δεν έχουν συνειδητοποιήσει ακόμα ότι μπορεί, από στιγμή σε στιγμή, από παρατηρητές του πόνου των άλλων να μετατραπούν σε θύματα, μιας και η λογική του πολέμου δεν έχει όρια και φραγμούς. Είναι παράλογη. Κι αλίμονο σε όποιον άνθρωπο, κοινωνία, λαό υποτιμήσει αυτήν την παράλογη λογική των δυνάμεων του Κακού, που σουλατσάρουν ασύδοτες στην γειτονιά μας. Γι' αυτό με τρομάζει το γεγονός ότι τα γενέθλια του Ρίτσου αντιμετωπίζονται στη χώρα μας σαν ένα μουσειακό γεγονός. Το δε κοινό μας έργο - τα τραγούδια μας - το έχουν κατατάξει προ πολλού στο παρελθόν. Λες και εμείς, μαζί με χιλιάδες άλλους, πηγαίναμε από ξερονήσι σε ξερονήσι κάνοντας τουρισμό και όχι με την σκέψη μας σε ένα φωτεινό μέλλον για όλους!». Ευχή και ελπίδα του συνθέτη - «να είναι και να γίνονται όλο και πιο πολλοί αυτοί, που θα κατανοήσουν ότι έργα σαν κι αυτά φιλοδοξούν να προσφέρουν μαζί με την Ομορφιά και τη Δύναμη της Μνήμης, δηλαδή την αληθινή Ψυχή του Λαού μας, που χίλιες δυο δυνάμεις επιδιώκουν μάταια να την φιμώσουν, να την παραμορφώσουν και αν είναι δυνατόν να την εξαλείψουν από τη δύσμοιρη χώρα μας, τη στιγμή που στενάζει κάτω από τα βάρη που την φορτώνουν τα προδομένα μας όνειρα».

Η συναυλία θα ξεκινήσει με τον «Επιτάφιο», τα τραγούδια του οποίου θα ερμηνεύσει η Νένα Βενετσάνου, ενώ στη συνέχεια ο Δημήτρης Μπάσης θα τραγουδήσει τη «Ρωμιοσύνη». Θα ακολουθήσουν τα «18 Λιανοτράγουδα της Πικρής Πατρίδας» με ερμηνευτές τους Καλλιόπη Βέττα, Αλέξανδρο Χατζή, Τεό Λαζάρου, Νένα Βενετσάνου και Δημήτρη Μπάση.

Η προπώληση των εισιτηρίων γίνεται από τα ταμεία του Ελληνικού Φεστιβάλ (Πανεπιστημίου 39, στοά Πεσμαζόγλου) ή τηλεφωνικά στο 210 3272000 ή online στο www.greekfestival.gr. Τιμές εισιτηρίων: 60, 50, 40, 30 και 20 ευρώ.

  • Ρoυμπίνη ΣΟΥΛΗ, Ριζοσπάστης, Κυριακή 7 Ιούνη 2009

No comments: