Thursday, June 18, 2009

DΕΜΕΤRΙΟ SΤRΑΤΟS: ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ

  • Ο Έλληνας που άλλαξε για πάντα το ιταλικό ροκ

Ο ελληνικής καταγωγής  και πολιτογραφημένος ως  Ιταλός πρωτοπόρος  ρόκερ Δημήτριος  Στράτος (Demetrio  Stratos) καλούσε τους  ακροατές «να  πειραματιστούν και να  εξερευνήσουν τη  μουσική. Έπειτα ήρθε η  ντίσκο...»
Ήταν Ιούνιος του 1979 και πάρα πολύς κόσμος είχε μαζευτεί για τη συναυλία στο Μιλάνο- ήταν μια μεγάλη εκδήλωση συμπαράστασης στον σπουδαίο μουσικό Ντεμέτριο Στράτος, σύμβολο τότε μουσικής δημιουργικότητας, ο οποίος αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας. Χρειαζόταν να συγκεντρωθούν κάποια χρήματα, για να τον βοηθήσουν στην πολυέξοδη θεραπεία που υποβαλλόταν.

Αλλά δεν πρόλαβαν. Τα άσχημα νέα έφτασαν: ο Στράτος δεν τα είχε καταφέρει. Και η συναυλία συμπαράστασης έγινε ένας συγκινητικός αποχαιρετισμός σε μια μουσική ευφυΐα, έναν ερευνητή της μουσικής που έπαιζε πολλά όργανα και ήταν ο ιδρυτής και ο ερμηνευτής του ιταλικού progressive rock και fusion jazz σχήματος Αrea.

Γεννημένος στην Αλεξάνδρεια από Έλληνες γονείς, έκανε καριέρα στην Ιταλία και την Ευρώπη με τη δίψα του μελετητή που ήθελε να μεταφέρει τις εμπειρίες του στον κόσμο κι έφυγε από τη ζωή στα 34 του. Με αφορμή τα 30 χρόνια από τον θάνατό του στην Ιταλία κυκλοφορούν εκδόσεις (CD και βιβλία).

Πολλοί από τους μουσικούς που εμπνεύστηκαν από τον Στράτος θεωρούν ότι με τον χαμό του τελείωσε μια εποχή.

«Ζήσαμε πράγματα που δεν θα ζούσαμε ποτέ εκείνο τον καιρό. Μετά όμως ήρθε η τραγική απώλεια ενός νέου ανθρώπου, από την άλλη οι εποχές που άλλαζαν, ουσιαστικά μετά την απαγωγή του Μόρο» λέει σήμερα ο μουσικός Μάουρο Παγκάνι, με αφορμή το βιβλίο του «Foto Di Gruppo con chitarrista», ένα αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα που περιγράφει κι εκείνη τη συναυλία.

Η μουσική γινόταν πειραματισμός. Και ο ο πειραματισμός και η αναζήτηση έκρυβαν έντονα συναισθήματα. Ο κόσμος ζητούσε την περιπέτεια στη μουσική. Ο Παγκάνι, ο οποίος έχει συνεργαστεί και με ονόματα όπως οι Ορνέλα Βανόνι και Φαμπρίτζιο Ντε Αντρέ, παρατηρεί πως «στο μεταξύ ήρθε η ντίσκο και ο Πυρετός το Σαββατόβραδο. Όλοι γύρω, ακόμη και εκείνοι που παλιότερα κρατούσαν μια ηλεκτρική κιθάρα στα χέρια, άρχισαν να χορεύουν. Ξαφνικά αισθανθήκαμε πολύ μόνοι».

Μαζί με τον Στράτος πήγε στην Κούβα. «Είχε όλες τις ικανότητες», λέει ο Παγκάνι, «να κάνει ποιοτικά πράγματα για μεγάλα ακροατήρια και με μεγάλη επιτυχία. Ωστόσο πάντα είχε στο μυαλό του την ιδέα ενός ροκ συγκροτήματος».
  • Με μια ματιά
Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Το 1962 μετακόμισε στο Μιλάνο για σπουδές. Έφτιαξε το συγκρότημα Ι Ribelli. To 1966 ηχογράφησε το Ρungi Chiusi. Δημιούργησε τους Αrea το 1972 (τους άφησε το 1978). Σπούδασε εθνομουσικολογία και τη σχέση λόγου και ψυχισμού. Ηχογράφησε πολλά άλμπουμ και δημοσίευσε θεωρητικά κείμενα.
  • Επιμέλεια: Μαρία Μαρκουλή. ΤΑ ΝΕΑ: Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

No comments: