Monday, June 8, 2009

Κάτω από τα μάγια της Νίνα Σιμόν

  • Οι μελωδικές αναζητήσεις των σπιρίτσουαλ και των γκόσπελ της Νίνα Σιμόν. Τα αφηγηματικά και οργισμένα τραγούδια μιας σπουδαίας φωνής, που την ακολουθεί η μυθολογία όχι μόνο της μεγάλης τραγουδίστριας και συνθέτιδας, αλλά και της προσωπικότητας που ξεχώρισε σε εποχές δύσκολες για γυναίκες, και πολύ περισσότερο για μαύρες.

Λιζ Ράιτ, η σόουλ πλευρά των γκόσπελ με δόσεις μπλουζ και τζαζ

Λιζ Ράιτ, η σόουλ πλευρά των γκόσπελ με δόσεις μπλουζ και τζαζ

Εχουν περάσει ήδη έξι χρόνια από τότε που η Νίνα Σιμόν έφυγε στα 70 της χρόνια. Τα τραγούδια της, όμως, παραμένουν επίκαιρα και αγαπητά. Γι' αυτό και τα αγκαλιάζουν νεότερες καλλιτέχνιδες. Τέσσερις από αυτές, τις Νταϊάν Ριβς, Λιζ Ράιτ, Ανζελίκ Κιτζό και Λίζα Σελέστ Σιμόν (κόρη της τραγουδίστριας) θα ακούσουμε στον Λυκαβηττό στις 6 Ιουλίου (9.30 μ.μ.) σε ένα αφιέρωμα-φόρο τιμής στη Νίνα Σιμόν. Συμμετέχει και η ορίτζιναλ ορχήστρα της, καθώς και οι Αλ Σάκμαν και Μπομπ Ντόροου.

Οι ειδικοί κατέτασσαν τη Νίνα Σιμόν ανάμεσα στους κορυφαίους καλλιτέχνες της τζαζ. Η ίδια, όμως, δεν αποδεχόταν τις ταμπέλες και τους περιορισμούς. Η μουσική της ξεπερνούσε τα είδη και φλέρταρε άλλοτε με το μπλουζ κι άλλοτε με τη σόουλ ή το ρυθμ εν μπλουζ. Το ίδιο και οι 4 καλλιτέχνιδες που θα φτάσουν στην Αθήνα. Εχουν βάση συγγενικές μουσικές, αλλά καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα.

**Το όνομα της Νταϊάν Ριβς ακολουθούν πολλές πρωτιές: ήταν η πρώτη που υπέγραψε συμβόλαιο το 1987 στη θρυλική δισκογραφική «Blue Note/ΕΜΙ», η πρώτη ερμηνεύτρια που κέρδισε τον τίτλο «Creative chair for Jazz» που απονέμει η «Los Angeles Philarmonic» και η πρώτη που τραγούδησε στο «Walt Disney Concert Hall» του Λος Αντζελες. Στους θριάμβους συγκαταλέγεται και το γεγονός ότι έχει κερδίσει 4 Γκράμι, τα 3 μάλιστα για διαδοχικές κυκλοφορίες δίσκων. Γεννημένη στο Ντιτρόιτ, μεγάλωσε σε οικογένεια μουσικών. Ο πατέρας της ήταν τραγουδιστής, η μητέρα της τρομπετίστρια και ο θείος της, Τσαρλς Μπουρέλ, μπασίστας. Αυτός τη μύησε στις μουσικές των Ελα Φιτζέραλντ και Μπίλι Χολιντέι.

Ανζελίκ Κιτζό, με αφρομπίτ, φανκ και σόουλ. Λένε γι' αυτήν πως «δίνει ζωή σ' ό,τι πιάνει στα χέρια της»

Ανζελίκ Κιτζό, με αφρομπίτ, φανκ και σόουλ. Λένε γι' αυτήν πως «δίνει ζωή σ' ό,τι πιάνει στα χέρια της»

**Η Ανζελίκ Κιτζό, με καταγωγή από την Μπενίν της δυτικής Αφρικής, άρχισε από μικρή να τραγουδά και να χορεύει την παράδοση της χώρας της. Σε νεαρή ηλικία πήγε στο Παρίσι για να σπουδάσει τζαζ και λίγο αργότερα βρέθηκε στη Νέα Υόρκη, όπου ηχογράφησε για την «Κολούμπια». Αφρομπίτ, φανκ και σόουλ κυριαρχούν στο δίσκο της «Djin Djin», που της χάρισε και ένα Γκράμι. Συνεργάζονται σ' αυτόν γνωστά ονόματα, όπως οι Αλίσια Κις, Κάρλος Σαντάνα, Ζίγκι Μάρλεΐ και Πίτερ Γκάμπριελ. Ο τελευταίος μάλιστα έχει πει για την Κιτζό πως «δίνει ζωή σε ό,τι πιάνει στα χέρια της».

**Και της Λιζ Ράιτ η εξέλιξη φαινόταν από νωρίς. Ο πατέρας της ήταν πιανίστας και διηύθυνε την ορχήστρα τής τοπικής ενορίας, γεγονός που συνέβαλε στην ιδιαίτερη σχέση που έχει η Ράιτ με τα γκόσπελ. Αυτός την ενθάρρυνε να αναζητήσει τη σόουλ πλευρά των εκκλησιαστικών ύμνων και στη συνέχεια να τη συνδυάσει με τα μπλουζ και την τζαζ. Σε ηλικία 20 χρόνων συμμετείχε στο γκρουπ «Spirit», αλλά δεν άργησε η σόλο καριέρα και ένα συμβόλαιο με την εταιρεία «Verve», που οδήγησε στο δίσκο «Salt» και σε διθυραμβικές κριτικές.

**Η παρουσία της νεότερης Σιμόν, Λίζα Σελέστ, δεν ξαφνιάζει. Μεγάλωσε ακούγοντας όλους τους σπουδαίους, από την Αρίθα Φράνκλιν και τον Οτις Ρέντινγκ μέχρι τους «Gladys Knight and The Pips». Κληρονόμησε από τη μητέρα της ένα πολύπλευρο ταλέντο. Εκτός από ωραία φωνή, γράφει μόνη τους στίχους και τη μουσική της. Εκανε το ντεμπούτο της το 2008 με το δίσκο «Simone On Simone», αφιερωμένο στη μητέρα της.

* Τιμές εισιτηρίων: 90, 75, 60 και 40 ευρώ. Πληροφορίες: 210-6980044, 801 11 60 000 και www.i-ticket.gr

No comments: