Saturday, June 13, 2009

Σκανδιναβική μουσική στο Ναύπλιο

  • Ενα πλουραλιστικό πρόγραμμα για το Μουσικό Φεστιβάλ, με έργα μεγάλων κλασικών συνθετών

ΦΕΣΤΙΒΑΛ. Στον δρόμο της ανανέωσης που χάραξε πριν από τέσσερα χρόνια ο καλλιτεχνικός του διευθυντής, Γιάννης Βακαρέλης, βαδίζει και φέτος με ακόμα μεγαλύτερη ορμή το Μουσικό Φεστιβάλ Ναυπλίου (19 - 28 Ιουνίου). Σε μια κρίσιμη καμπή για ένα από τα παλαιότερα καλοκαιρινά φεστιβάλ κλασικής μουσικής στην Ελλάδα, η απόφαση να υπάρχει κάθε χρόνο θεματικός άξονας, συνδεδεμένος συνήθως με μια χώρα ή γεωγραφική περιοχή, ανανέωσε το ενδιαφέρον.

Φέτος, το 18ο Φεστιβάλ Ναυπλίου είναι αφιερωμένο στη μουσική των βόρειων χωρών, αλλά μην φανταστείτε μια ακαδημαϊκή παρουσίαση Σκανδιναβών συνθετών ή κάτι τέτοιο. Οι πρεσβείες των τεσσάρων χωρών που συμμετέχουν (Δανία, Νορβηγία, Σουηδία, Φινλανδία) έβαλαν τα δυνατά τους και σε συνεργασία με τους ανθρώπους του φεστιβάλ, έφτιαξαν ένα πλουραλιστικό πρόγραμμα που ικανοποιεί τις τρεις βασικές διαστάσεις της διοργάνωσης: να ακούσουμε έργα των μεγάλων Σκανδιναβών συνθετών, να έρθουμε σε επαφή με το υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικό δυναμικό των τεσσάρων χωρών και να μάθουμε τι συμβαίνει τώρα στη σκανδιναβική σκηνή της κλασικής μουσικής. Κυρίως, η Σουηδία παρουσιάζει αξιοθαύμαστη «παραγωγή» νέων συνθετών.

Κορμός του προγράμματος είναι φυσικά οι μεγάλοι κλασικοί συνθέτες: ο Καρλ Νίλσεν, ο Γιαν Σιμπέλιους και ο Εντβαρντ Γκριγκ. Σχεδόν όλες οι ορχήστρες και τα σύνολα που θα εμφανιστούν στην πλατεία Αγίου Γεωργίου, στο Βουλευτικό ή στο Παλαμήδι, θα ερμηνεύσουν έργα τους. Παρ’ όλα αυτά το περιεχόμενο του προγράμματος δεν είναι μόνο σκανδιναβικό. Το ρεπερτόριο επεκτείνεται στον συνθέτη της Φλαμανδικής Αναγέννησης Τίλμαν Σουζάτο, στους Ευρωπαίους κλασικούς και στους σύγχρονους Ελληνες, Βρετανούς, Φινλανδούς και Σουηδούς συνθέτες. Το Φεστιβάλ Ναυπλίου ανοίγει με τη Μικάλα Πέτρι, το μεγάλο αστέρι του φλάουτου από τη Δανία, που θα συμπράξει με τον επίσης διάσημο συμπατριώτη της, τον κιθαρίστα Λαρς Χάνιμπαλ. Την επόμενη ημέρα είναι η σειρά μιας μεγάλης ευρωπαϊκής ορχήστρας, της Βασιλικής Ορχήστρας της Δανίας. Ολόκληρο το πρόγραμμα, όπως και οι παράλληλες εκδηλώσεις, στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ www.nafplionfestival.gr. Στη διάρκεια της διοργάνωσης θα «τρέχει» και η έκθεση ζωγραφικής του Δανού Κανούτο Κάλαν στον χώρο της Πινακοθήκης στο Βουλευτικό.

No comments: