Wednesday, June 17, 2009

Η Φωτεινή Δάρρα στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα Κωνσταντινούπολη.

  • Σεφέρης, Μίκης και Μάνος κάτω από τον τρούλο της Αγίας Ειρήνης

Ελληνικές μελωδίες ερμήνευσε στον ιστορικό  ναό της Αγίας Ειρήνης στην Κωνσταντινούπολη η Φωτεινή Δάρρα
Με ελληνικές μελωδίες και μάλιστα μέσα σε μια βυζαντινή εκκλησία- της Αγίας Ειρήνης, δίπλα στην Αγία Σοφία και το Τοπ Καπί- σήκωσαν αυλαία οι εκδηλώσεις για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης του 2010, την Κωνσταντινούπολη.

Περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι- ανάμεσά τους και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος- κατέκλυσαν έως και τους διαδρόμους της ιστορικής εκκλησίας- Έλληνες κυρίως που ζουν στην Πόλη, αλλά και Τούρκοι- για να δώσουν το «παρών» στη συναυλία της Φωτεινής Δάρρα, που τους προσκάλεσε σε ένα ταξίδι στη σύγχρονη ελληνική μουσική σκηνή, χωρίς να παραλείψει πινελιές από την παράδοση.

Με ένα κατάλευκο φόρεμα που παρέπεμπε σε αρχαίο ελληνικό ένδυμα, η Φωτεινή Δάρρα εμφανίστηκε στον γυναικωνίτη της εκκλησίας, που λειτουργεί πλέον ως συναυλιακός χώρος, ερμηνεύοντας το νησιώτικο «Με το φεγγάρι περπατώ», για να συνεχίσει τη διαδρομή της στο ελληνικό ρεπερτόριο με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη, Αττίκ, Μάνου Χατζιδάκι, Σταύρου Ξαρχάκου και Δημήτρη Παπαδημητρίου και τη συνοδεία της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής και χορωδίας της ΕΡΤ υπό τον Ανδρέα Πυλαρινό.

Κάτω από τον λιτό ψηφιδωτό σταυρό της αψίδας σε χρυσό φόντο οι στίχοι του Γιώργου Σεφέρη, του Νίκου Γκάτσου και του Μιχάλη Γκανά ξεσήκωσαν το κοινό, που τραγουδούσε μαζί με τη Ελληνίδα ερμηνεύτρια, ενώ το κλίμα ζεστάθηκε ακόμη περισσότερο όταν δοκίμασε να πει και δύο τουρκικά τραγούδια. Το πάντρεμα δε παραδοσιακών τραγουδιών-όπως το «Τζιβαέρι» και ο «Αμάραντος»- και δημοφιλών δημιουργιών όπως «Τα παιδιά του Πειραιά» συγκίνησαν τους Έλληνες που ζουν στην Κωνσταντινούπολη.

«Της Δικαιοσύνης ήλιε νοητέ» για το εκρηκτικό φινάλε, που ακούστηκε δύο φορές- στο τέλος και στο ανκόρ- σήκωσε όρθιο το κοινό που καταχειροκρότησε τη Φωτεινή Δάρρα, η οποία δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όσους είχαν σπεύσει στη συναυλία και στην τουρκική γλώσσα.
  • Μ.Α., ΤΑ ΝΕΑ: Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009

No comments: