Tuesday, June 9, 2009

Ο καλός (Έλληνας) ντιτζέι από τις ψήφουςφαίνεται

  • ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΗΧΟΙ ΩΣ ΤΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑ, ΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ, ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ

«Η διαφορά σε σχέση με  παλιότερα είναι ότι τώρα ο dj  πρέπει να κάνει πια τα  πάντα. Ουσιαστικά να  είναι ένας multi  καλλιτέχνης, λέει ο  Αngel Stoxx, με  πολλά μίλια  στην κάρτα  του
  • Οι Έλληνες της «ντανς»- djs και παραγωγοί- είναι πια μόνιμοι στα πικάπ του κόσμου, με φαν από Αμερική ώς Ουκρανία και Ιαπωνία. Και οι πιο δημοφιλείς βραβεύονται στα πρώτα ελληνικά Βest Dj Αwards
  • Έχει μόλις επιστρέψει στην Αθήνα από ταξίδι στην άλλη άκρη του κόσμου, όπου έπαιξε σε ένα από τα διάσημα κλαμπ. Πόσο μακριά δηλαδή είναι η Βραζιλία ή η Αργεντινή όταν οι μουσικές ρίχνουν γέφυρες; Καθόλου μακριά. Το επόμενο πρότζεκτ του κυκλοφορεί σε αγγλική, γαλλική, αμερικάνικη ετικέτα και η παγκοσμιοποίηση αφορά ξεκάθαρα πια και τους Έλληνες djs. Μέσα σε όλα αυτά, φέτος έρχονται και τα πρώτα ελληνικά dj βραβεία. «Έχει ανάκαμψη όλη η σκηνή. Το βλέπεις στα κλαμπ και σε όλο αυτόν τον κόσμο που κινείται και στηρίζει την υπόθεση. Υπάρχει ενδιαφέρον και ενημέρωση γύρω από αυτό που λέμε underground dance σκηνή», λέει ο Αngel Stoxx, ένας από τους δραστήριους Έλληνες djs και παραγωγούς, με πολλά μίλια στην κάρτα του.
  • «Αυτό που μαθαίνεις, και που είναι και η διαφορά σε σχέση με παλιότερα, είναι ότι τώρα ο μουσικός/ο dj πρέπει να κάνει πια τα πάντα. Ουσιαστικά να είναι ένας multi καλλιτέχνης σε αυτήν τη σκηνή, που θα φτιάχνει τις παραγωγές του, θα οργανώνει το label (την ετικέτα με την οποία κυκλοφορεί μουσικές), θα παίζει, θα είναι σε επαφή με όσα τρέχουν». Ο Αngel Stoxx (Βαγγέλης Κωστοξενάκης), γνωστός και σαν το μισό των Ρhatjack, έχει πολλά νέα για σόλο δουλειές αυτόν τον καιρό.
  • Το πάρτι έχει μόλις αρχίσει. Και οι djs με τη βαλίτσα κάνουν χιλιόμετρα. Πώς άρχισε όλο αυτό; «Μέσω παραγωγών κυρίως. Ας πούμε, ενώ είχα 12χρονη καριέρα, το μπαμ στο εξωτερικό έγινε από το 2006 και μετά. Βγάλαμε πράγματα στην ετικέτα του Dave Seaman, την Αudio Τherapy και σε άλλα σημαντικά labels και σιγά σιγά αρχίσαμε να κλείνουμε τα λάιβ. Και παίζουμε πια σταθερά στην Αργεντινή, στη Βραζιλία, ενώ τώρα τελευταία έχει πολύ ενδιαφέρον να παίζεις σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπου ο κόσμος είναι πραγματικά μέσα στη μουσική. Έρχονται για να ακούσουν και να χορέψουν». Στην αρχή του καλοκαιριού, η ελληνική dance σκηνή έχει ανεβάσει στροφές.
  • Τον είχα συναντήσει παλιότερα να παίζει στο «Venue». Είχα πολύ καιρό να δω τον Νick Varon και τον πέτυχα πριν από λίγες μέρες στην παρουσίαση των Dj Αwards. Ο Varon στο μεταξύ έχει κάνει εντυπωσιακές διαδρομές. Ανάμεσα σε αυτές, τον άκουσε ο σούπερ Αργεντινός Ερνάν Κατανέο, του άρεσε, τον κάλεσε να ανοίγει τα σετ του.
  • Ο Varon έχει μετακομίσει στη Νέα Υόρκη («βρήκα αφορμή τις σπουδές για να φύγω») και η συνεργασία με τον Κατανέο διευρύνεται. «Ένα από τα πράγματα που θα έκαναν καλό στη σκηνή στην Ελλάδα είναι τα dance φεστιβάλ, που δυστυχώς δεν υπάρχουν. Θα μπορούσε να στηθεί ένα τέτοιο φεστιβάλ, όπως αυτά που γίνονται και στη Μάλτα και στη Ρωσία και παντού και συγκεντρώνουν τους τοπ djs». Το ελληνικό κοινό, λέει, είναι αφοσιωμένο και ίσως είναι από τα καλύτερα. «Το πρόβλημα είναι πως δεν υπάρχουν πολλά κλαμπ καλά για να συντηρήσουν τη σκηνή. Είναι κάποια που γίνονται μόδα, αλλά πιστεύω πως αυτή τη στιγμή που τα μπουζούκια πέφτουν, είναι ευκαιρία να γίνει μια προσπάθεια».

  • Αν πριν από μερικά χρόνια ήταν λίγες οι περιπτώσεις, τώρα είναι όλο και περισσότεροι όσοι έχουν και εκτός Ελλάδας μουσικές δραστηριότητες. Ο Αxel Karakasis γυρίζει τον κόσμο από πικάπ σε πικάπ και ασταμάτητα προσθέτει νέες παραγωγές στη Remain records του. Ο Μr Static συνεχίζει τις συνεργασίες του με label του εξωτερικού και dj σετ σε φεστιβάλ και κλαμπ, ο Christian Cambas, o Stel, ο Geoerge Αpergis και άλλοι πολλοί ανεβάζουν τον πήχυ της σκηνής.
Μέχρι τώρα 12.000 φαν της μουσικής έχουν ψηφίσει για τον Καλύτερο Έλληνα ντιτζέι
LΙΝΚ
http://www.bestdjawards.gr
  • 12.000 στις κάλπες των djs
  • Σε λίγο θα ξέρουμε ποιος θα είναι ο πιο δημοφιλής Έλληνας dj, γιατί έχει μείνει λίγο ώσπου να κλείσουν οι κάλπες του πρώτου best Dj Αwards που διοργανώνεται στην Ελλάδα. Μέχρι αυτή τη στιγμή πάνω από 12.000 φαν της μουσικής, έχουν ψηφίσει. «Η όλη διαδικασία δεν αποσκοπεί στη βράβευση κάποιου dj σαν καλύτερο έναντι κάποιου άλλου, αλλά στη δημιουργία μιας λίστας για την ανάδειξη των δημοφιλέστερων djs μέσα από οnline ψηφοφορία από τους Έλληνες φανς και clubbers», λέει ο Ίζι Κουτιέλ από τη διοργανώτρια Ρlanetworks (στηρίζει τη dance σκηνή, δισκογραφικά και με events). Η πλειονότητα των djs βλέπει τα βραβεία σαν μια προβολή που κάνει καλό στη σκηνή και σαν μια ευκαιρία για κινητοποίηση όσων ασχολούνται γύρω από τη χορευτική και ηλεκτρονική μουσική. Οι κάλπες κλείνουν αύριο, ενώ την Πέμπτη στο «Venue» θα βραβευτούν οι νικητές. Στο πάρτι της απονομής θα παίξει ο «σταρ» Βob Sinclar και ο Cesare Cera που θα ανοίξει γι΄ αυτόν.
  • Της Μαρίας Μαρκουλή, TA NEA: Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

No comments: