Saturday, June 13, 2009

«Τα μάτια του μάγου»


Ξεκίνησαν από την Καταλονία το 1990. Σχεδόν είκοσι χρόνια μετά οι Ojos De Brujo έχουν δημιουργήσει το δικό τους αναγνωρίσιμο ύφος. Με μουσικές αναφορές από το φλαμένκο, αλλά και με στοιχεία κι από άλλα μουσικά είδη, δημιουργούν ένα εκρηκτικό, εντελώς δικό τους μίγμα. Η δεξιοτεχνία και το πάθος τούς χαρακτηρίζουν, ενώ στους στίχους τους επιδεικνύουν ιδιαίτερη κοινωνική ευαισθησία. Αν και οι ρίζες του ήχου τους βρίσκονται στη Βαρκελόνη, το μουσικό τους κάλεσμα έχει οικουμενικό χαρακτήρα.

Το λάτιν Γκράμι που κέρδισαν πέρυσι για τον καλύτερο φλαμένκο δίσκο («Techarí») και οι διαρκείς παγκόσμιες περιοδείες τούς έχουν κάνει το πιο γνωστό διεθνώς συγκρότημα από την ισπανική μουσική σκηνή. Υστερα από μια μικρή παύση που έκαναν στο παγκόσμιο ταξίδι τους για να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους και να φέρουν στον κόσμο το γιο της Μαρίνα (της στιχουργού και ερμηνεύτριας) και του Καρλίτος και την κόρη του Ραμόν (του κιθαρίστα τους), γέννησαν κι ένα νέο άλμπουμ, το «Aocaná», το οποίο μαζί με άλλα, παλιότερα τραγούδια τους θα παρουσιάσουν στις δύο εμφανίσεις τους σε Θεσσαλονίκη (15/6) και Αθήνα (17/6).
  • Εχετε ξανάρθει στην Ελλάδα. Ποια είναι η γνώμη σας για τους Ελληνες και το ελληνικό ακροατήριο; Υπάρχουν κοινά στοιχεία ανάμεσα στην ισπανική και την ελληνική κουλτούρα;
Από την αρχή ερωτευτήκαμε τη ζεστασιά των Ελλήνων και το πάθος που εκφράζει και προσφέρει το ακροατήριο κατά τη διάρκεια της συναυλίας. Υπάρχουν τόσα πολλά κοινά στοιχεία ανάμεσα στις δύο κουλτούρες, που ο κατάλογος δεν έχει τέλος. Μοιραζόμαστε το ίδιο καλό γούστο για το φαγητό, τη ζωή, τη μουσική και πολλά ακόμα. Ο τρόπος που εκφραζόμαστε είναι κοινός. Από μουσικής πλευράς, η Ελλάδα είναι για μας μια συναρπαστική χώρα. Εχουμε πολλά να μάθουμε για τις αρμονίες και τους ρυθμούς της. Πάντα ανυπομονούμε να ξαναέρθουμε στην Ελλάδα. Σε αυτή την επίσκεψή μας θα έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε και το νέο μας άλμπουμ «Aocaná» και βέβαια μερικά κλασικά, αγαπημένα στο κοινό κομμάτια μας.
  • Ποιο πιστεύετε ότι είναι το μυστικό της επιτυχίας σας;
Δεν νομίζω ότι έχουμε κάποιο μυστικό επιτυχίας. Αυτό που παίζει ρόλο είναι να κάνεις το σωστό την κατάλληλη στιγμή. Ο πειραματισμός μας πάνω στο φλαμένκο ήρθε σε μια εποχή που το κοινό διψούσε γι’ αυτό. Το υπόλοιπο οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως η σκληρή δουλειά, τα βραβεία, οι τεράστιες περιοδείες, η καλή πληροφόρηση μέσα από το Internet και φυσικά μια δόση τύχης.
  • Η φιλική σχέση που έχετε μεταξύ σας βοηθάει στη μακροβιότητα του σχήματος;
Είναι κάτι παραπάνω από φιλία. Αγαπάμε ο ένας τον άλλο σαν να είμαστε μέλη οικογένειας. Είναι πολύ σημαντικό να νιώθεις έτσι με τους ανθρώπους που μοιράζεσαι ένα τόσο μεγάλο μέρος της ζωής σου.
  • Η γέννηση του γιου της Μαρίνα και του Καρλίτος, αλλά και της κόρης του Ραμόν επηρέασε την πορεία του γκρουπ;
Επηρέασε το ρυθμό της περιοδείας. Περιόρισε τον αριθμό των συναυλιών και αυτό είναι μια ευλογία. Χρειαζόμαστε έναν ισχυρό εξωτερικό παράγοντα για να μας βοηθήσει και να μας οδηγήσει σ’ έναν πιο υγιή τρόπο ζωής.
  • Πιστεύετε πως μπορείτε να συνδυάσετε την οικογένεια με την καριέρα;
Απόλυτα. Το κάναμε ήδη και προηγουμένως και η γέννηση των παιδιών δεν αλλάζει και πολλά ως προς αυτό. Πρόκειται για μια εμπειρία ζωής, που μας οδηγεί σε όλο και μεγαλύτερη υπευθυνότητα.
  • Ξεκινήσατε σαν ένα γκρουπ φίλων από τη γειτονιά και τώρα είστε ένας από τους κυριότερους πρεσβευτές της ισπανικής μουσικής. Τι λέτε γι’ αυτό;
Το ενδιαφέρον είναι ότι, χωρίς να κάνουμε καθαρό, καθαυτό φλαμένκο, έχουμε γίνει οι πρεσβευτές του. Νομίζω ότι το φλαμένκο είναι η πιο μπασταρδεμένη μουσική που υπάρχει, που έχει χρησιμοποιήσει στοιχεία από άλλες μουσικές, αν και πολλοί ισχυρίζονται ότι είναι καθαρό είδος. Γι’ αυτό είναι τόσο πλούσιο. Είναι μια μουσική, όπως και όλες, που βρίσκεται ακόμη σε εξελικτική διαδικασία. Είναι αλήθεια ότι οι ρίζες του βρίσκονται σε μια συγκεκριμένη στιγμή του παρελθόντος, αλλά η ζωή συνεχίζεται. Πρέπει να παίρνεις ρίσκο. Να σπας τα καλούπια, ώστε και τα είδη και το κοινό και η τέχνη να πηγαίνουν παρακάτω…
  • Οι στίχοι σας χαρακτηρίζονται για τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές ανησυχίες τους. Πώς αντιμετωπίζετε την υπάρχουσα και συνεχιζόμενη οικονομική κρίση;
Οσο δεν είναι κρίση δημιουργικότητας, μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε. Η κρίση για την ώρα είναι οικονομική και οι αιτίες είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς. Αυτό που θα έπρεπε να κάνουμε είναι να αγαπάμε και να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον. Η πραγματική κρίση θα έρθει όταν οι άνθρωποι θα σταματήσουν να μοιράζονται αυτό που έχουν με το γείτονά τους. Ελπίζω αυτή η τωρινή οικονομική κρίση να λειτουργήσει, υπό αυτή την έννοια, λίγο θεραπευτικά και να συνειδητοποιήσουμε ότι η οικονομία δεν είναι το παν και ότι υπάρχουν πολύ πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή.
  • Υστερα από 10 χρόνια και 4 άλμπουμ που δημιουργήσατε με πλήρη ανεξαρτησία, ως αυτοδιευθυνόμενη κολεκτίβα, συνεργάζεστε πλέον με μια πολυεθνική, όπως η Warner. Τι σας έκανε να προχωρήσετε σε αυτήν τη συνεργασία;
Συνεχίζουμε να έχουμε το δικό μας label (Diquela Records) και να λειτουργούμε όπως πριν, αποφασίζοντας από κοινού στις τακτικές συνελεύσεις μας για όλες τις κινήσεις μας. Με τη Warner συνεργαζόμαστε μόνο στη διανομή και την προώθηση του δίσκου. Από την εποχή του άλμπουμ «Barí» είχαμε διάφορους διανομείς, κάποιους για την Ευρώπη, άλλους για την Αμερική και διαφορετικούς για την Ιαπωνία. Ηταν περίπλοκα. Φτάσαμε στο σημείο όπου η άποψη περί «αυτοδιεύθυνσης» άρχισε να μας μεταμορφώνει σε επιχειρηματίες, «γιάπηδες», με δύο κινητά τηλέφωνα. Σταματήσαμε να πηγαίνουμε στο στούντιο για να δημιουργήσουμε και να παίξουμε μουσική. Ετσι, έπρεπε να θυσιάσουμε αυτό το μέρος της αυτοδιεύθυνσης, το να ελέγχουμε μόνοι μας δηλαδή τα πάντα, για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ξανά. Είναι ένας γάμος «από συνοικέσιο», αλλά με αγάπη. Τους δίνουμε όλο το δίσκο έτοιμο και αυτοί πρέπει να τον διανείμουν. Ετσι, είμαστε όλοι ευχαριστημένοι. Είναι μόνο για ένα χρόνο και μετά θα δούμε...
  • Τι σας κάνει ευτυχισμένους;
Η αγάπη, οι φίλοι, η καλή μουσική, το καλό φαγητό, το καλό σεξ, να βρισκόμαστε συχνά στη φύση και πολλά ακόμα απλά και καθημερινά πράγματα.

Info

Συναυλίες των Ojos de Brujos
Θεσσαλονίκη: Δευτέρα 15 Ιουνίου, Μονή Λαζαριστών
Αθήνα: Τετάρτη 17 Ιουνίου, Ολυμπιακό Συγκρότημα Ελληνικού - Ξιφασκία, Ολυμπιακά Ακίνητα
Προπώληση εισιτηρίων: 30 € για Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Στην πόρτα: Αθήνα 40 € / Θεσσαλονίκη 35 €
Σημεία προπώλησης Αθήνας: www.i-ticket.gr και τηλεφωνικά στο 801-11-60000
FNAC: Μαρούσι (The Mall) - Γλυφάδα, Σ. Καράγιωργα 4 και Λαζαράκη
PUBLIC: Σύνταγμα, Καρ. Σερβίας 1
Σημεία προπώλησης Θεσσαλονίκης: www.i-ticket.gr και τηλεφωνικά στο 801-11-60000
METROPOLIS: Θεσαλονίκη, Τσιμισκή 33 - Αθήνα, Πανεπιστημίου 64
YOURSPACE: Χαλάνδρι, Αριστοφάνους 36Β

  • ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ, ET AGENDA, Σάββατο, 13.06.09

No comments: