Saturday, June 27, 2009

Σόλομον Μπερκ: Σόουλ, θρησκεία, οικογένεια

  • Σ' αυτές τις τρεις λέξεις συνοψίζεται η φιλοσοφία του πληθωρικού ιεροκήρυκα της μουσικής. Ξανάρχεται να στήσει τον θρόνο του επί ελληνικού εδάφους και να δεχθεί τις παραγγελίες μας. Γιατί, αυτοκράτορας ξε-αυτοκράτορας, οι πιστοί του είναι ελεύθεροι να ουρλιάζουν, να χορεύουν και να τραγουδούν

«Πώς είναι η οικογένειά σας; Ελπίζω ο Θεός να σας έχει όλους καλά», είναι η πρώτη κουβέντα του Σόλομον Μπερκ, του «βασιλιά της ροκ και του σόουλ», από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής.

Η οικογένεια και η θρησκεία είναι άλλωστε οι λέξεις-κλειδιά σε μια συνομιλία μαζί του. Και έχει καλούς λόγους για να ανησυχεί για τη δική του οικογένεια. Πώς να προλάβει τα 21 παιδιά και τα 90 εγγόνια του; Μερικά από αυτά θα τον συνοδέψουν στη συναυλία που θα δώσει την Τρίτη, στον Ιππικό Ομιλο στου Γουδή, στο πλαίσιο του πρώτου φεστιβάλ που διοργανώνει ο Kosmos 93,6.

Παπάς από τα γεννοφάσκια του, ο ιεροκήρυκας από τη Φιλαδέλφεια και κάτοχος της δικής του εκκλησίας, αντιπροσωπεύει παρ' όλα αυτά την πιο λαμπερή εικόνα της σόουλ που έχουμε στο μυαλό μας: πληθωρική παρουσία που φοράει ενίοτε χρυσά στολίδια, απαιτεί έναν αυτοκρατορικό θρόνο στη σκηνή, ένα κατακόκκινο χαλί και πολλά τριαντάφυλλα...

  • Ο λόγος του Θεού παραμένει αλληλένδετος με τη μουσική σας;

«Ο Θεός είναι η αφετηρία και το τέλος όλων των πραγμάτων. Η αρχή της ζωής μου και το περιεχόμενό της: ο Θεός, η οικογένεια, η μουσική, ο κόσμος που είναι κοντά μου και αυτός που είναι γύρω μου. Σκοπός της ζωής μου είναι να τραγουδάω την ευλογία της μουσικής».

  • Το '60 η σόουλ απειλήθηκε από την εμφάνιση της ντίσκο. Σήμερα «απειλείται» από κάποιο είδος μουσικής;

«Η σόουλ δεν πέθανε ποτέ. Ισα ίσα, έγινε πιο δυνατή και βαθιά. Αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένη με κάθε είδος μουσικής και όχι μόνο. Μιλώντας για τη σόουλ εννοούμε και την εσωτερική ψυχή μας -σόουλ σημαίνει ψυχή. Μπορείς να είσαι "σόουλ" συγγραφέας, παραγωγός, χορευτής ή σόουλ μάγειρας. Για να ισχύει αυτό, πρέπει να εκφράζεις ένα ιδιαίτερο εσωτερικό συναίσθημα που σου έρχεται σαν δώρο».

  • Πριν από αρκετές δεκαετίες η «Soul Clan», που σκοπεύατε να ιδρύσετε με τους Γουίλσον Πίκετ, Ντον Κοβέι, Μπεν Ι Κινγκ και Οτις Ρέντινγκ, είχε στόχο να υποστηρίξει τις μαύρες κοινότητες της Αμερικής. Σήμερα ποια μουσική κάνει κάτι αντίστοιχο;

«Υπάρχουν οργανισμοί, ομάδες ανθρώπων και μεμονωμένοι καλλιτέχνες που τις υποστηρίζουν. Βάζουμε όλοι τα δυνατά μας για διάφορα δεινά, όπως το AIDS ή η πείνα, όχι μόνο στην Αφρική, αλλά οπουδήποτε χρειάζεται ένα χέρι βοηθείας. Ετσι είναι η ζωή: να ζεις, να νοιάζεσαι, να δίνεις και να πιστεύεις».

  • Η ραπ και η χιπ χοπ σάς αρέσουν;

«Λένε μια ιστορία και δίνουν την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους να εκφραστούν με απόλυτη ελευθερία. Καμιά φορά δεν μας αρέσουν τα πράγματα που λένε ή ο τρόπος που το κάνουν, αλλά μαθαίνουμε κι εμείς ακούγοντας».

  • Την εκλογή Ομπάμα πώς την είδατε;

«Θέλετε να φωνάξω από χαρά; Είναι όνειρο, όνειρο, όνειρο. Ενα θαύμα που συνέβη στην Αμερική ακριβώς την εποχή που χρειαζόμασταν απεγνωσμένα μια αλλαγή. Προσεύχομαι να του δώσει ο Θεός τη σοφία και τη γνώση να συνεχίσει να κάνει το σωστό την κατάλληλη στιγμή και να νιώσουμε την ευλογία της αλλαγής».

  • Πιστεύετε ότι το «Everybody needs somebody» ήταν η δική σας ευλογία, αφού σας έκανε γνωστό παντού όταν το διασκεύασαν οι «Rolling Stones»;

«Ολα τα τραγούδια ήταν ευλογία. Ο Θεός όμως με αυτό το κομμάτι μού έστειλε ένα μήνυμα. Υπάρχει μεγαλύτερη αλήθεια από το "Everybody needs somebody";».

  • Εκτός από τον Θεό, πρέπει να αγαπήσατε πολύ τις γυναίκες. Τόσα παιδιά, εγγόνια...

«Δόξα τω Θεώ έχω 21 παιδιά -14 κόρες και 7 γιους-, 90 εγγόνια και 20 δισέγγονα. Οπως καταλαβαίνετε, ήμουν ενεργός κάθε μέρα. Ξέρετε, τρώω πολλά χάμπουργκερ... και μου δίνουν ενέργεια!».

  • Πιστεύετε ότι το αυτοκρατορικό σας όνομα Σόλομον σας καθόρισε;

«Μου το έδωσε η γιαγιά μου. Λειτούργησε ως ευλογία γιατί μου δίνει δύναμη. Είναι όνομα με ιστορία και μάλιστα δεν αλλάζει σε καμία γλώσσα. Ως Σολομώντας, αντιμετωπίζεις την πρόκληση του να συνεχίσεις να είσαι κάποιος ξεχωριστός, να νιώθεις αγάπη και να τη μοιράζεσαι».

  • Τι θα ακούσουμε στη συναυλία σας στην Αθήνα;

«Ο,τι γουστάρετε, στην κυριολεξία. Θέλω αυτοί που θα έρθουν να μπουν στην ιστοσελίδα μου (www.thekingsolomonburk.com) και να μου ζητήσουν κομμάτια. Αδιαφορώ αν είναι παλιά ή καινούργια. Θα βρίσκομαι στη σκηνή για να σας κάνω χαρούμενους. Το ότι είναι συναυλία παραγγελιών, κάνει τη διαφορά. Θέλω να σας δω να τραγουδάτε, να χορεύετε, να χτυπάτε τα χέρια και να ουρλιάζετε».

  • Περιμένετε ακόμα στη σκηνή ένα θρόνο για να καθίσετε και ένα στρωμένο κόκκινο χαλί;

«Εννοείται! Είμαστε όλοι βασιλιάδες και βασίλισσες, πρίγκιπες και πριγκίπισσες. Καθένας πρέπει να χαίρεται γι' αυτό που είναι και να ζει μια βασιλική ζωή». *

Το πρώτο φεστιβάλ τού Kosmos 93,6

Στις 30 Ιουνίου, εκτός από τον Σόλομον Μπερκ, εμφανίζονται ο Ιταλός κιθαρίστας Νίκολα Κόντε, που έμπλεξε τις παλιές κλασικές ιταλικές μελωδίες με την τζαζ και την μπόσα νόβα, η Γιασμίν Λεβί, που ανακατεύει τα σεφαραδίτικα τραγούδια με το φλαμένκο και την παράδοση της Ανατολής, και η Γαλλίδα Sophie Delila, που παίζει σόουλ και φανκ.

Τις συναυλίες θα ανοίξουν οι Burger Project. Την 1η Ιουλίου θα ανέβουν στη σκηνή οι Κουβανοί ράπερ Orishas και η μπάντα του βραβευμένου με Οσκαρ Σανταολάγια, «Bajofondo». Θα έχουν ήδη εμφανιστεί οι Tinariwen, οι μουσικοί Τουαρέγκ που έρχονται από την έρημο της Σαχάρας, και η ρέγκε μπάντα «Dub Inc».

*Εισιτήρια: Public, Metropolis και www. ticketservices.gr. Τιμές: ημερήσιο 45 ευρώ (50 στο ταμείο του Φεστιβάλ) και 70 ευρώ διημέρου.

No comments: