Friday, June 26, 2009

Απεβίωσε ο Μάικλ Τζάκσον

  • Ο «βασιλιάς της ποπ» Μάικλ Τζάκσον, πέθανε, σε ηλικία 50 ετών, σε νοσοκομείο του Λος Άντζελες, από καρδιακή ανακοπή όπως δήλωσε ο ιατροδικαστής.

Η αιτία θανάτου ήταν καρδιακή ανακοπή, όπως δήλωσε ο ιατροδικαστής του Λος Άντζελες, Φρεντ Κοράλ. Σε συνέντευξή του στο CNN, ο ιατροδικαστής δήλωσε ότι ο θάνατος του Μάικλ Τζάκσον διαπιστώθηκε στις 2.26- τοπική ώρα Καλιφόρνια, αφού τον εξέτασαν οι γιατροί του νοσοκομείου στο οποίο μεταφέρθηκε με ασθενεφόρο, από την κατοικία του.

Ο κ. Κόραλ, δήλωσε ότι ο θάνατος του Τζάκσον επιβεβαιώθηκε στις 02:25 μ.μ (τοπική ώρα), αλλά δεν σχολίασε τα πιθανά αίτιά του.

Αξιωματούχος της αστυνομίας του Λος Άντζελες είπε ότι δεδομένου ότι πρόκειται για διάσημο πρόσωπο κι επειδή κάποιοι από το στενό περιβάλλον του Τζάκσον εξέφρασαν υπόνοιες ότι μπορεί ο θάνατός του να οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια, η υπόθεση ανατέθηκε στο τμήμα ανθρωποκτονιών και ληστειών.







Σχετικά θέματα







Στη σορό του Μάικλ Τζάκσον θα γίνει νεκροψία-νεκροτομή και το αποτέλεσμά της θα ανακοινωθεί αργότερα σήμερα.

Αν επιβεβαιωθεί ότι ο θάνατος του Τζάκσον οφείλεται σε ανακοπή, οι γιατροί υποστηρίζουν ότι αυτή μπορεί να έχει προκληθεί από μία σειρά από αιτίες όπως έμφραγμα, ανεύρυσμα ή θρόμβωση.

Ο πρώην εκπρόσωπος του σταρ της ποπ μουσικής, Μάικλ Τζάκσον, δήλωσε ότι «δεν εξεπλάγη» από «τα τραγικά νέα» για το θάνατο του Τζάκσον. «Ο Μάικλ βρισκόταν σε ένα ανέφικτο, δύσκολο και συχνά αυτοκαταστροφικό ταξίδι εδώ και χρόνια. Το ταλέντο του ήταν αναμφισβήτητο, αλλά έτσι ήταν και η ενόχλησή του για τους κανόνες του κόσμου», δήλωσε ο πρώην εκπρόσωπος του Τζάκσον, Μάικλ Λεβίν. «Ο άνθρωπος απλά δεν μπορεί να αντέξει σε τέτοια επίπεδα πίεσης», πρόσθεσε.

Ο Τζάκσον ετοιμαζόταν για τη «μεγάλη επιστροφή του» με μια σειρά από συναυλίες που θα ξεκινούσαν στο Λονδίνο στις 13 Ιουλίου. Οι παραστάσεις του θα ολοκληρώνονταν τον Μάρτιο του 2010. Όλα τα εισιτήρια για τις εμφανίσεις του είχαν εξαντληθεί από τον Μάρτιο. Υπήρξε ένας από τους πιο αγαπημένους αλλά και αμφιλεγόμενους τραγουδιστές, κυρίως λόγω του τρόπου ζωής του και των «μεταμορφώσεων» στις οποίες υποβλήθηκε.

Αφού ουσιαστικά «εξαφανίστηκε» μετά την απαλλαγή του, το 2005, από τις κατηγορίες της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκου, ο 50χρονος «βασιλιάς της ποπ» επανήλθε μόλις τον περασμένο Μάρτιο και ανακοίνωσε τη μεγάλη επιστροφή του στη σκηνή, με μια σειρά συναυλιών στο Λονδίνο. Ο Τζάκσον με τη χαρακτηριστική φωνή και το απαράμιλλο ταλέντο στο χορό, ήταν ήδη γνωστός από τα 10 χρόνια του αλλά σταδιακά έγινε διεθνής σταρ και κατάφερε να κερδίσει 13 βραβεία Γκράμι, γεγονός που τον καθιστά έναν από τους πιο επιτυχημένους καλλιτέχνες όλων των εποχών. Υπολογίζεται ότι συνολικά πούλησε 750 εκατομμύρια δίσκους.

  • «Τσαρλατάνοι γιατροί»

Ο Τάρακ Μπεν Αμάρ, φίλος και πρώην μάνατζερ του Μάικλ Τζάκσον χαρακτήρισε «εγκληματίες» τους «τσαρλατάνους» γιατρούς που εκμεταλλεύθηκαν καθ' όλη τη διάρκεια της καριέρας του το γεγονός ότι ήταν ένας «υποχόνδριος» που έπαιρνε υπερβολικές ποσότητες φαρμάκων.

Μιλώντας στο γαλλικό ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1 ο Τάρακ Μπεν Αμάρ δήλωσε: «είναι σαφές ότι οι εγκληματίες στην υπόθεση αυτή είναι οι γιατροί που τον παρακολούθησαν σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του, εκείνοι που του κατέστρεψαν το πρόσωπο, που του έδωσαν φάρμακα για να αντιμετωπίσουν τους πόνους».

«Δεν κατόρθωνε να κοιμηθεί, άρα έπαιρνε υπνωτικά. Ήταν ένας υποχόνδριος και ποτέ δεν ξέραμε εάν είναι άρρωστος, διότι ήταν περιστοιχισμένος από τσαρλατάνους γιατρούς που ζούσαν από την ασθένεια αυτή, που του χρέωναν χιλιάδες και χιλιάδες δολάρια για φάρμακα, βιταμίνες...», είπε ο Τυνήσιος επιχειρηματίας και κινηματογραφικός παραγωγός. Ο Μάικλ Τζάκσον πέθανε από καρδιακή ανακοπή διότι έπαιρνε όλα αυτά τα φάρμακα, σύμφωνα με τον Τάρακ Μπεν Αμάρ, ο οποίος τόνισε ότι δεν τον είδε ποτέ να παίρνει ναρκωτικά. «Είχε κακή διατροφή, δεν έκανε πολύ υγιεινή ζωή, δεν μπορούσε να αθληθεί. Όλα αυτά θα είχαν αρνητικές συνέπειες σε οποιονδήποτε άνθρωπο», κατέληξε.

  • Ιστοσελίδα υποστηρίζει ότι ο Τζάκσον πέθανε αφού πήρε μορφίνη

Ο Μάικλ Τζάκσον πέθανε αφού πήρε μια ισχυρή δόση μορφίνης, υποστηρίζει η εξειδικευμένη σε θέματα διασημοτήτων ιστοσελίδα tmz.com, επικαλούμενη μέλη της οικογένειας του τραγουδιστή.

Η ιστοσελίδα, που ήταν το πρώτο μέσο που μετέδωσε το θάνατο του Τζάκσον, αναφέρει ότι η οικογένειά του ανησυχούσε για την κατάστασή του και σκόπευε να τον βάλει σε κάποιο κέντρο αποτοξίνωσης γιατί είχε εθιστεί στη μορφίνη και τα φάρμακα.

Τις τελευταίες εβδομάδες ήταν σε τέτοια ληθαργική κατάσταση που ήταν αδύνατο να κάνει πρόβες για τις συναυλίες που επρόκειτο να δώσει τον Ιούλιο στο Λονδίνο με σκοπό να αναζωογονήσει την καριέρα του.

Η νεκροψία του Τζάκσον θα γίνει σήμερα όμως τα αποτελέσματα της τοξικολογικής εξέτασης θα γίνουν γνωστά μετά από αρκετές ημέρες.

  • Συλλυπητήρια από όλους

O κόσμος έχασε ένα από τα είδωλα με την μεγαλύτερη επιρροή στη μουσική βιομηχανία, δήλωσε ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ. «Παρότι υπήρχαν σοβαρά ερωτήματα για την προσωπική του ζωή, ο Μάϊκλ ήταν ένας μεγάλος καλλιτέχνης».

Η ηθοποιός Ντεμί Μουρ έγραψε στη δική της σελίδα στο Twitter: «Είμαι πολύ στενοχωρημένη για τον θάνατο του Μάικλ Τζάκσον και της Φάρα Φόουσετ (η οποία επίσης πέθανε χθες). Ειδικά για τα παιδιά τους».

Η ποπ σταρ Μαντόνα είπε: «Δεν μπορώ να σταματήσω να κλαίω με την δυσάρεστη αυτή είδηση... Πάντα θαύμαζα τον Μάικλ Τζάκσον». «Ο κόσμος έχασε έναν από τους μεγάλους, αλλά η μουσική του θα ζει για πάντα».

Η τραγουδίστρια Σερ έγραψε στην ιστοσελίδα του BBC: «Έχω ένα εκατομμύριο διαφορετικά συναισθήματα που δεν περίμενα ότι θα είχα. Ήταν ένας εξαιρετικός τραγουδιστής- ο Θεός σου δίνει συγκεκριμένα χαρίσματα και αυτό το παιδί ήταν απλά ένα καταπληκτικό παιδί με εξαιρετικές ικανότητες. Μπορούσε να τραγουδήσει όπως κανένας άλλος και να επικοινωνεί με τον κόσμο».

Η πρώην σύζυγος του Τζάκσον, Λίζα Μαρί Πρίσλεϊ, κόρη του αείμνηστου Έλβις, δήλωσε «απόλυτα σοκαρισμένη και συντετριμμένη» από τον θάνατό του. «Λυπάμαι πολύ για τα παιδιά και την οικογένειά του», δήλωσε.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, επίσης κατέθεσε τις σκέψεις του στο Twitter: «Κανένας άλλος δεν έφθασε τόσο ψηλά για να πέσει τόσο χαμηλά».

  • Πρώτη είδηση σε όλο τον κόσμο

Ο θάνατος του Τζάκσον ήταν σήμερα ανάμεσα στις πρώτες ειδήσεις που κυριάρχησαν στα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, παρότι η είδηση έγινε γνωστή πολύ αργά και πολλές εφημερίδες δεν πρόλαβαν να την δημοσιεύσουν.

Ακόμη και η επίσημη εφημερίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος, η People's Daily, αφιέρωσε, στην ιστοσελίδα της, μία ολόκληρη σελίδα στον θάνατό του, με δεκάδες φωτογραφίες του από διαφορετικά στάδια της καριέρας του.

Στη Μαλαισία, όπου ο Τζάκσον είχε δώσει συναυλία το 1996 στην πρωτεύουσα Κουάλα Λουμπούρ, οι θαυμαστές του σήμερα έστειλαν συλλυπητήρια για τον θάνατό του μέσω των τοπικών εφημερίδων.

Και στη Νέα Ζηλανδία, οι ειδησεογραφικές ιστοσελίδες κατακλύστηκαν από μηνύματα θαυμαστών.

Στην Ολλανδία, οι πολυάριθμοι θαυμαστές του Τζάκσον κατέθεταν τα συλλυπητήριά τους σε μία σελίδα στο Ίντερνετ που άνοιξε ως βιβλίο συλλυπητηρίων στη μνήμη του τραγουδιστή.

Η Γιάνεκε βαν ντερ Λίντεν, εκπρόσωπος του κλαμπ των θαυμαστών του, που αριθμεί 1.600 μέλη, δήλωσε ότι οι θαυμαστές του είναι «σοκαρισμένοι» από την είδηση του αιφνίδιου θανάτου του.

Τη θλίψη του για τον θάνατο του Τζάκσον εξέφρασε και ο υπουργός Εσωτερικών και Επικοινωνιών της Ιαπωνίας, Τσουτόμου Σάτο.

Την θλίψη του εξέφρασαν και τα μέλη του ιδρύματος Νέλσον Μαντέλα. «Το Ίδρυμα Νέλσον Μαντέλα εκφράζει τη λύπη του για τον θάνατο του Μάικλ Τζάκσον. Η απώλεια είναι μεγάλη για τους θαυμαστές του σε όλο τον κόσμο», αναφέρει η ανακοίνωση του ιδρύματος. Ο Τζάκσον γνώρισε τον Μαντέλα τον 1999 και στη συνέχεια έκανε δωρεά στο Ίδρυμα Νέλσον Μαντέλα για τα Παιδιά.

  • Η ζωή του Μάικλ Τζο Τζάκσον

Ο Μάικλ Τζο Τζάκσον γεννήθηκε στις 29 Αυγούστου 1958 στο Γκάρι της Ιντιάνα. Προερχόταν από φτωχή οικογένεια: ο πατέρας του ήταν μεταλλωρύχος, η μητέρα υπάλληλος σε ένα κατάστημα. Ο Μάικλ Τζο ήταν το έβδομο από τα εννιά παιδιά του ζεύγους. Η μουσική καριέρα της οικογένειας ξεκίνησε με τους τέσσερις μεγαλύτερους αδελφούς του στους οποίους σύντομα εντάχθηκε και ο Μάικλ, που τότε ήταν μόλις 6 ετών, δημιουργώντας έτσι το γκρουπ «JacksoFive». Το 1972 ηχογράφησε τον πρώτο σόλο δίσκο του, το Got to be there, όντας ακόμη ανήλικος. Το 1979 ηχογράφησε το Off The Wall, με παραγωγό τον Κουίνσι Τζόουνς. Τρία χρόνια αργότερα με το άλμπουμ Thriller, ο Τζάκσον έσπασε το ρεκόρ πωλήσεων παγκοσμίως (περισσότερα από 50 εκατομμύρια δίσκοι). Ακολούθησαν οι λιγότεροι επιτυχημένοι αλλά εξίσου αξιόλογοι δίσκοι Bad (1987) και Dangerous (1991).

Την ίδια περίοδο όμως η όψη του σταρ αλλάζει, το δέρμα του να λευκαίνει και η μύτη του να λεπταίνει. Ο ίδιος αρνιόταν ότι είχε υποβληθεί σε αισθητικές επεμβάσεις, εκτός από δύο ρινοπλαστικές, και υποστήριζε ότι έπασχε από λευκοδερμία.

Ο Τζάκσον είχε μετατρέψει ένα ράντσο στην Καλιφόρνια σε κατοικία και ψυχαγωγικό πάρκο και το ονόμασε «Neverland» προς τιμή του ήρωά του, του Πίτερ Παν, του παιδιού που δεν θέλει να μεγαλώσει. Όμως το 1993 αυτή η εικόνα της εκκεντρικότητας καταρρέει όταν ένας 13χρονος τον κατηγορεί για σεξουαλική κακοποίηση. Η υπόθεση τελειώνει με συμβιβασμό. Ο τραγουδιστής συμφωνεί να καταβάλει 23,3 εκατομμύρια δολάρια, ποσό που αντιπροσωπεύει μόλις ένα κλάσμα της περιουσίας του που τότε υπολογιζόταν στα 600 εκατομμύρια.

Το 1994, προς γενική κατάπληξη, ο Τζάκσον παντρεύεται την κόρη του Έλβις Πρίσλεϊ, Λίζα Μαρί και την επόμενη χρονιά ηχογραφεί το HIStory. Μετά το διαζύγιό του με την Πρίσλεϊ παντρεύεται μια Αυστραλή νοσοκόμα, την Ντέμπι Ρόου, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, τον Πρινς Μάικλ Τζούνιορ και την Πάρις Μάικλ Κάθριν. Το 2002 και ενώ είχε ήδη χωρίσει με τη Ρόου απέκτησε άλλο ένα παιδί, τον Πρινς Μάικλ Β΄, από παρένθετη μητέρα.

Το άλμπουμ Invincible, που ηχογράφησε το 2001, είχε μέτρια επιτυχία. Το 2003 προκαλεί σκάνδαλο όταν παραδέχεται σε ένα βρετανικό ντοκιμαντέρ ότι του αρέσει να κοιμάται, αθώα, με μικρά αγόρια. Η δικαστική διαμάχη στην οποία ενεπλάκη κατέστρεψε την εικόνα του μολονότι τελικά απαλλάχτηκε από τις κατηγορίες, τον Ιούνιο του 2005.

Στο μεταξύ, η περιουσία του είχε εξανεμιστεί και το 2006 τα χρέη του ανέρχονταν στα 170 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον αμερικανικό τύπο. Μόλις πρόσφατα είχε πετύχει μια μικρή «νίκη» μέσα στον ωκεανό των οικονομικών προβλημάτων του, όταν ακύρωσε την πώληση των προσωπικών αντικειμένων του από τον οίκο δημοπρασιών Julien's.

  • Λάιζα Μινέλι: Ο Μάικλ Τζάκσον έφερε επανάσταση στη σόου μπίζνες

«Μεγαλοφυές ταλέντο» που «έφερε επανάσταση στη σόου μπίζνες» χαρακτήρισε η Αμερικανίδα τραγουδίστρια Λάιζα Μινέλι τον «βασιλιά της ποπ», Μάικλ Τζάκσον, ο οποίος πέθανε χτες στο Λος Άντζελες σε ηλικία 50 ετών.

Από το Παρίσι, όπου θα δώσει αύριο Σάββατο μια συναυλία, η Μινέλι δήλωσε ότι είναι «συντετριμμένη» από την είδηση του θανάτου του. Πρόσθεσε ότι ο Τζάκσον ήταν ένας «θαυμάσιος άνθρωπος» και «ένας από τους καλύτερους φίλους που είχε ποτέ στη ζωή της» και ότι μιλούσε μαζί του «τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα».

Στην ερώτηση, αν σκοπεύει να κάνει κάποια χειρονομία στη μνήμη του, όπως να του αφιερώσει ένα τραγούδι, η Μινέλι απάντησε ότι «μάλλον θα το κάνει».

  • Μνημείο του Μάικλ Τζάκσον στο πολυκατάστημα Harrods

Ο Αιγύπτιος πολυεκατομμυριούχος Μοχάμεντ Αλ Φάγιεντ σκοπεύει να φτιάξει ένα μνημείο του Μάικλ Τζάκσον στο πολυκατάστημα Harrods του Λονδίνου, του οποίου είναι ιδιοκτήτης.

«Είμαι απελπισμένος. Δεν μπορώ να το πιστέψω. Ήταν μεγάλη προσωπικότητα, ένας θρύλος», είπε ο Αλ Φάγιεντ, προσθέτοντας ότι «δεν κοιμήθηκε όλη τη νύχτα» αφότου πληροφορήθηκε το θάνατο του «βασιλιά της ποπ».

Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε μαζί του, ο Αλ Φάγιεντ είπε ότι ο τραγουδιστής τον ρώτησε αν θα μπορούσε να ανεγείρει ένα άγαλμά του στο κατάστημα που ήταν ένα «από τα αγαπημένα μέρη του» στο Λονδίνο. «Τον ξενάγησα στο κατάστημα και του άρεσε το άγαλμά μου. Με ρώτησε αν μπορεί να βάλει το δικό του δίπλα στο δικό μου και απάντησα ότι δεν με πειράζει. Θα φτιάξω λοιπόν ένα μνημείο εδώ προς τιμή του Μάικλ Τζάκσον», κατέληξε ο πατέρας του Ντόντι Αλ Φάγιεντ, του συντρόφου της πριγκίπισσας Νταϊάνας που σκοτώθηκε μαζί της σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο Παρίσι το 1997.

Ο Αλ Φάγιεντ διευκρίνισε ότι έχει ήδη συζητήσει με έναν καλλιτέχνη και το μνημείο θα ολοκληρωθεί μέσα σε μερικούς μήνες.

  • Κ. Μπρούνι-Σαρκοζί: «Ήταν ένα μοναδικό ταλέντο»

Ο Μάικλ Τζάκσον ήταν «ένα ταλέντο μοναδικό που συγκέντρωνε πολλά ταλέντα μαζί», ένα πρόσωπο που σημάδεψε την εποχή του «με αξιοπρόσεκτο τρόπο», εκτίμησε σήμερα η σύζυγος του Γάλλου προέδρου, Νικολά Σαρκοζί, Κάρλα Μπρούνι, που ανέφερε ότι είναι πολύ λυπημένη από την απώλεια του μεγάλου ποπ σταρ.

«Κατά τη γνώμη μου, ο Μάικλ Τζάκσον ήταν ένας μοναδικός τραγουδιστής, ένας μοναδικός χορευτής, ένας θαυμάσιος συνθέτης και στιχουργός και έφερε πολλά νέα πράγματα στην ποπ μουσική», δήλωσε το πρώην μοντέλο, σημερινή τραγουδίστρια αλλά και πρώτη κυρία της Γαλλίας.

«Προσωπικά λυπάμαι αφάνταστα γιατί έφυγε πολύ νέος και άφησε μεγάλο κενό στον κόσμο της μουσικής», πρόσθεσε η κ. Μπρούνι.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών της η κ. Μπρούνι εξέφρασε λύπη γιατί τα ΜΜΕ ενδιαφέρθηκαν κατά καιρούς περισσότερο για την προσωπική του ζωή αλλά και την υγεία του παρά γι αυτό που πραγματικά ήταν το μεγάλο ταλέντο του και η προσφορά του: η μουσική και ο χορός.

  • Ομπάμα: «Εντυπωσιακός καλλιτέχνης»

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι ο Μάικλ Τζάκσον ήταν ένας εντυπωσιακός καλλιτέχνης, ένα μουσικό είδωλο, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ο πρόεδρος Ομπάμα πιστεύει ότι υπήρχαν πλευρές της ζωής του Τζάκσον που ήταν θλιβερές και τραγικές. Εξέφρασε τα συλλυπητήρια του προς την οικογένεια του, αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

No comments: