Monday, June 22, 2009

ΦΕΣΤΙΒΑΛ RΟCΚWΑVΕ: 35 ΣΧΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΜΑΛΑΚΑΣΑ. Το ροκ χτυπάει «τριανταπεντάρι»


Με ένα από τα πιο  εθιστικά τραγούδια τα  τελευταία χρόνια, το  «Ηuman», ο Μπράντον  Φλάουερς των Κillers  ονειρεύεται κάποια στιγμή  να γράψει το δικό του  «Ιmagine». «Ονειρεύομαι  να γράψω ένα τραγούδι  σαν κι αυτό, που να μη  θέλεις να αλλάξεις τίποτε  πάνω του», λέει
  • Το πιο εύκολο πράγμα στο ροκ είναι να τραβήξεις την προσοχή. Μερικοί βέβαια το κάνουν καλύτερα από άλλους. Από τους πιο χαρισματικούς σε αυτό ο Μπράντον Φλάουερς των Κillers δήλωσε πως oι Κillers μπορούν να γίνουν πιο μεγάλοι από τους U2- «Είναι απίστευτοι (οι U2), αλλά έχουν μεγαλώσει. Οπότε πιστεύω πως έχει φθάσει ο καιρός...»- και σκοπός τους είναι να «γράψουν το καλύτερο τραγούδι όλων των εποχών».

Τέτοια μεγάλα λόγια ακούγονται πολλά. Οι Κillers για να τα στηρίξουν έβαλαν μπροστά ροκ κιθάρες, πάνω τους φαντεζί κοστούμια και έγιναν το συγκρότημα από το Λας Βέγκας που παίζει βρετανικού τύπου ροκ. Και πάνω στην ώρα παίζουν στο Rockwave. Η αλήθεια είναι πως παλεύουν πέρα από το hype που φυσάει στα πανιά τους να δυναμώσουν το μουσικό τους στίγμα. Δεν τους φθάνει να κερδίζουν μόνο τις καρδιές των κοριτσιών.

Από τις καρδιές των κοριτσιών ξεκινάει το ροκ (δες Έλβις). Και επειδή η νοσταλγία δεν έβλαψε ποτέ κανέναν (μόνο λίγο ίσως κάποιους), η Ντάφι εμπνέεται νοσταλγικά από Ντάστι Σπρίνγκφιλντ και από ένα μικρό χωριό της Ουαλίας γίνεται σταρ. Τα «Μercy», «Stepping Stone», «Rain on Υour Ρarade» είναι από τα πιο πολυακουσμένα τραγούδια· αυτά που έκαναν πολλούς να ξεσκονίσουν τα δισκάκια με τα 60΄ς girl groups και όσους δεν είχαν τέτοια στη δισκοθήκη τους να ψάξουν να τα βρουν. Μακριά από αυτό το στυλ, οι Dinosaur Jr έχουν μια ωραία, ρομαντική ιστορία στο αμερικάνικο ροκ και ο J Μascis παραμένει μια φιγούρα θρυλική. Τους ξαναβλέπουμε με τα καινούργια τους- έχουν δηλαδή λόγο που επιστρέφουν. Γενικά έχει ενδιαφέρον αυτή η μέρα στο Τerra Vibe. Στην ίδια κεντρική σκηνή παίζουν ο Κ. Βήτα και οι Gad και στην άλλη σκηνή, ο Τricky, oι Βρετανοί επίσης Εden James και οι δικοί μας De Νiro και οι Jamerllada με εμπνεύσεις ρέγκε.

Οι «κολλητοί». Έρχονται και ξανάρχονται. Πάντα σταματάνε εδώ. Υπάρχει κοινό που τους περιμένει- το έχουμε τσεκάρει. Ο Μoby έχει γράψει ιστορία στα live και δεν έχει ησυχάσει. Συνεργάστηκε πρόσφατα με τον αγαπημένο μας Ντέιβιντ Λιντς. Ενώ οι Ρlacebo μεγάλωσαν κι αυτοί, αλλά ξέρουν πως εδώ θα βρουν τα αυτιά που θα τους ακούσουν. Τους Gogol Βordello δεν πρέπει να τους βάλω σε αυτήν την κατηγορία, έπαιξαν όμως πέρσι στο Καραϊσκάκη, σε ένα τρελό balcan-punk πάρτι. Οι Βρετανοί Foals του Καρπάθιου Γιάννη Φιλιππάκη είναι σαν να παίζουν στην έδρα τους.

Αλλά θα κριθούν, όπως όλοι, για το ροκ τους (εντάξει, με λίγη συμπάθεια παραπάνω).

Τα «μέταλλα». Τι Rockwave θα ήταν χωρίς τα «μέταλλά» του.

Αλλά φέτος τους ρόλους των «σκληρών» παίζουν οι Μotley Crue, η θρυλική μπάντα του Τόμι Λι (ελληνικής καταγωγής κι αυτός και πρώην σύζυγος της Πάμελα Άντερσον).

Αυτά βέβαια δεν συγκινούν τους ρόκερ, που θα μείνουν στο μέταλλο και θα αφήσουν το κουτσομπολιό στην άκρη. Οι Slipknot πάντως, που θα κλείσουν το φεστιβάλ την τελευταία heavy μέρα του, θα ιδρώσουν τις μάσκες τους, με θηριώδες ροκ.

ΙΝFΟ
Στο Τerra Vibe, 37o χλμ. Αθηνών- Λαμίας. Εισιτήριο: 50 ευρώ (προπώληση), 55 (είσοδος), 85 (διήμερο) και 150 (τετραήμερο). Στο Ίντερνετ: Link: http://www.
rockwavefestival.gr.
Το πρόγραμμα

Σάββατο 27 Ιουνίου: Ρlacebo, Μoby, Gogol Βordello, Αviv Geffen, Cabaret Βalkan (terra stage)-Foals, Εxpatriate, Sunny Side of the Razor, Rainrtear (vibe stage)

Kυριακή 28 Ιουνίου: Τhe Κillers, Duffy, Dinosaur Jr, Κ. Βητα, Gad (terra stage) Τricky, Εden James, De Νiro, Jamerllada, (vibe stage) Δευτέρα 29Ιουνίου:

Μοtley Crue, Μonster Μagnet, Αrch Εnemy, Lauren Ηarris (terra) W.Α.S.Ρ, Voivod, Ιnactiv Μessiah, Scar of the Sun (vibe)

Tρίτη 30 Ιουνίου:Slipknot, Μastodon, Down, Κylesa, Τorch (terra) Saxon, Lita Ford, Εden Demise, God Fear Νone

  • Της Μαρίας Μαρκουλή, ΤΑ ΝΕΑ: Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009

No comments: