Thursday, June 25, 2009

ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΨΙΜΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΔΙΧΩΣ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

  • «Δεν θα κάνουμε το Ηρώδειο σκυλάδικο»

  • Της Μαίρης Αδαμοπούλου, ΤΑ ΝΕΑ: Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

Αδιακρίτως και δίχως θεσπισμένα κριτήρια έγκρισης ή απόρριψης εκδηλώσεων για το Ηρώδειο έφαγαν «πόρτα», προσωρινά, από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ο Δημήτρης Μητροπάνος, ο Γιάννης Πάριος και η Άννα Βίσση

  • Δίχως να έχει θεσπίσει κριτήρια για την παραχώρηση του Ηρωδείου, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έγινε και πάλι αυθαίρετος κριτής και Προκρούστης... εκδηλώσεων
Τι διαφορά έχουν οι συναυλίες του Μανώλη Μητσιά και του Δημήτρη Μητροπάνου στο Ηρώδειο; Η μία έγινε ήδη στο ρωμαϊκό ωδείο με τις ευλογίες του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, που κρίνει δίχως θεσπισμένα κριτήρια ποιοι καλλιτέχνες θα τραγουδήσουν και ποιοι όχι στο ωδείο, και η δεύτερη έμεινε στο περίμενε. Μαζί με εκείνες του Γιάννη Πάριου και του Κώστα Χατζή, ενώ μαζί και αδιακρίτως κρίθηκε και «κόπηκε» προσωρινά και συναυλία της Άννας Βίσση.

Η αιτία; «Για να μη μετατραπεί το Ηρώδειο σε σκυλάδικο», όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, το οποίο ανέλαβε για μία ακόμη φορά ρόλο Ιεράς Εξέτασης. Και όλα αυτά ενώ οι εκτός Ελληνικού Φεστιβάλ εκδηλώσεις του Ηρωδείου- που είχαν υποβληθεί νωρίτερα από άλλες χρονιές, ύστερα από πρόσκληση του υπουργείου Πολιτισμού- τέθηκαν με πολύ μεγάλη καθυστέρηση προς έγκριση και ενώ δεν έχει καταρτιστεί κατάλογος με κριτήρια αξιολόγησης των εκδηλώσεων.

Τελικά, δόθηκε το πράσινο φως στις περισσότερες εκδηλώσεις, ενώ για τους τέσσερις καλλιτέχνες το ΚΑΣ επιφυλάχθηκε να τους προσκαλέσει «για να εκθέσουν τους λόγους για τους οποίους επιθυμούν να εμφανιστούν στο Ηρώδειο» και κατόπιν να αποφανθεί.

«Δεν μπορεί ο κάθε καλλιτέχνης με συγκεκριμένο ρεπερτόριο να εξιλεώνεται με κάτι ποιοτικό μέσα σε αρχαίο θέατρο», ισχυριζόταν ο Νίκος Μουρτζάς, μέλος του ΚΑΣ, ο οποίος υποστήριζε πως δεν μπορεί τραγουδιστές που τον χειμώνα εμφανίζονται σε νυχτερινά κέντρα το καλοκαίρι να ζητάνε «άλλοθι για να αναβαπτιστούν στο Ηρώδειο».

Χαρακτηριστικό της έλλειψης κριτηρίων στην παραχώρηση ή μη του Ηρωδείου είναι ότι το ΚΑΣ είχε πρόσφατα απορρίψει συναυλία του Χούλιο Ιγκλέσιας «επειδή είναι μεγάλος», ενώ δύο χρόνια μετά ενέκρινε συναυλία του Ισπανού καλλιτέχνη!

Οι προτάσεις, πάντως, για συναυλίες στο Ηρώδειο των τεσσάρων τραγουδιστών ήταν ανάμεσα στις 24 που ενέκρινε ειδική καλλιτεχνική επιτροπή του υπουργείου Πολιτισμού (δέχθηκε συνολικά 30). Τελικώς στο τραπέζι του ΚΑΣ έφτασαν 20 (κάποιοι, όπως η Αρλέτα, υπαναχώρησαν ύστερα από τη μεγάλη καθυστέρηση για να συζητηθεί η πρότασή της), αριθ μός που θεωρήθηκε μεγάλος.

«Πρώτο ρόλο στην επιλογή μας έπαιξε η παρουσία μεγάλων καλλιτεχνών, η δημοτικότητα και η σοβαρότητά τους, το ρεπερτόριο και η ορχήστρα που θα τους συνοδεύει», είπε στα «ΝΕΑ» ο μουσικοσυνθέτης Θανάσης Πολυκανδριώτης, που συμμετέχει στην καλλιτεχνική επιτροπή, μαζί με τους Βάσω Μανιάκα, Βύρωνα Φιδετζή, Μύρωνα Μιχαηλίδη, Παυλίνα Βερέμη, Γιάννη Ιορδανίδη.
  • Τι ρεπερτόριο θα έχει δηλαδή η Άννα Βίσση;
«Θεοδωράκη και Χατζιδάκι (σ.σ.: χωρίς την άδεια, ως φαίνεται, του Γιώργου Θεοφανόπουλου- Χατζιδάκι) συνοδεία συμφωνικής ορχήστρας. Και ο Πάριος επίσης είναι σπουδαίος καλλιτέχνης. Θα τιμήσει το όνομά του. Και ο Μητροπάνος έχει λόγο να βρεθεί στο Ηρώδειο από τη στιγμή που πληροί τους όρους. Δεν θα σηκωθεί όμως ο κόσμος να χορέψει και ζεϊμπέκικο...» υποστήριξε ο Θανάσης Πολυκανδριώτης.
  • Είναι θεμιτό να εγκρίνεται και δική σας πρότασηαπό την επιτροπή στην οποία συμμετέχετε;
Τόσο η πρόεδρος κ. Μανιάκα όσο και εγώ προτείναμε να αποσυρθώ από την συζήτηση, όμως τα μέλη ομόφωνα μού ζήτησαν να μείνω.


Φιλανθρωπικό άλλοθι

Θέμα όμως στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο προέκυψε όχι μόνο σχετικά με την «ποιότητα των εκδηλώσεων», αλλά και με το γεγονός ότι πολλές εξ αυτών αν και πραγματοποιούνται για φιλανθρωπικούς σκοπούς (και κατά συνέπεια δεν καταβάλλονται τέλη στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων για την ενοικίαση του Ηρωδείου), εν τέλει ηχογραφούνται και κυκλοφορούν ως δισκογραφικές δουλειές «προσφέροντας υπεραξία» στους καλλιτέχνες, οι οποίοι καταβάλλουν ένα ελάχιστο τίμημα μόνο για τη φωτογραφία του ρωμαϊκού ωδείου στο εξώφυλλο.

Αν θέλει το ΚΑΣ, θα ακούσουμε...

1/9 Βυζαντινή Χορωδία Λυκούργου Αγγελόπουλου 3/9 Χάρις Αλεξίου («Μαζί για το παιδί»)

4/9 Μουσικά Σύνολα Δήμου Αθηναίων 5/9 Γιάννης Πάριος 7/9Λέοναρντ Κοέν 9/9 Άννα Βίσση (ΕΛΕΠΑΠ)

10/9 Δημήτρης Μητροπάνος 12/9 Γιώργος Χατζηνάσιος, “Το χρονικό της Αλώσεως” 13/9 Λουθ Καζάλ 15/9 Σταύρος Ξαρχάκος- Αγνή Μπάλτσα 17/9 Sui Generis (Διεθνής Αμνηστία)

19/9 Χοσέ Καρέρας 21/9 Θανάσης Πολυκανδριώτης, Ντούλθε Ποντς, Πάκο Πένια 22/9 Εθνικό Ωδείο “Η Σμύρνη κάποτε” 24/9 Βανέσα Μέι 26/9 Σταμάτης Σπανουδάκης 28/9 Κώστας Χατζής 30/9 Έβα Κούπιεκ και ελληνική ορχήστρα 2/10Έρικ Κλάπτον 5/10 Εκδήλωση Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών

No comments: