Wednesday, June 24, 2009

Latin magic Santana

  • Πώς μπορεί κανείς να συνοψίσει το φαινόμενο Κάρλος Σαντάνα; Αν διαλέξει τον δρόμο της αριθμητικής, θα σταθεί σε δέκα Γκράμι, τρία Λάτιν Γκράμι, 90 εκατομμύρια πωλήσεις δίσκων και 100 εκατομμύρια θεατές στις συναυλίες του. Αν πάλι επιλέξει να δώσει με μια λέξη το καλλιτεχνικό του στίγμα, τότε μιλάμε για τον άνθρωπο που άλλαξε την παράδοση της κιθάρας με τα διάσημα σόλο του.

«Η δουλειά μου σε αυτή τη ζωή είναι να προσφέρω στον κόσμο πνευματική έκσταση μέσω της μουσικής», έχει πει ο Κάρλος Σαντάνα

«Η δουλειά μου σε αυτή τη ζωή είναι να προσφέρω στον κόσμο πνευματική έκσταση μέσω της μουσικής», έχει πει ο Κάρλος Σαντάνα

Ο περιβόητος κιθαρίστας θα εμφανιστεί στην Ελλάδα με τη δεκαμελή μπάντα του, στο πλαίσιο της περιοδείας του «Supernatural Santana - Α Trip Through the Hits», στις 8 Ιουλίου στο ΟΑΚΑ.

Και όπως μπορεί να καταλάβει κανείς από τον τίτλο της περιοδείας, πρόκειται για μια αναδρομή στις μεγαλύτερες επιτυχίες του. Κι από επιτυχίες ο Κάρλος Σαντάνα έχει πολλές. «Μερικά τραγούδια μένουν στο μυαλό σαν τατουάζ... τα ακούς και απλώς σε σφραγίζουν», λέει. Για πολλούς, λοιπόν, στην κορυφή του Top-10 του είναι τα «Black magic woman» (διασκευή από το ορίτζιναλ τραγούδι του Πίτερ Γκριν, «Oye como va»), «Jingo», «Europa», «She's not there» κ.ά.

Γεννημένος το 1947 στο Μεξικό, πρωτοέπιασε μουσικό όργανο σε ηλικία 5 χρόνων. Και όχι, δεν ήταν κιθάρα, αλλά βιολί. Ηθικός αυτουργός ο πατέρας του, βιολονίστας της παραδοσιακής μουσικής «mariachi». Μεγαλώνοντας, «εντρύφησε» στις μουσικές σπουδαίων καλλιτεχνών, όπως οι Τζον Λι Χούκερ, Τ. Μπόουν Γουόλκερ και Μπι Μπι Κινγκ, αλλά και Τζον Κολτρέιν, Μάιλς Ντέιβις. Δεν έκρυψε ποτέ την επιρροή που δέχτηκε από αυτούς, αλλά και από τον μεγάλο θρύλο της κιθάρας Τζίμι Χέντριξ.

Το 1961 η οικογένεια μετακόμισε στον Σαν Φρανσίσκο, όπου ο Σαντάνα ίδρυσε τους «Santana Blues Band» και μαζί έφτιαξαν τον ήχο τους, ένα μίγμα από ροκ, σάλσα, λάτιν, τζαζ fusion και αφρικάνικα στοιχεία. Οταν αργότερα η μπάντα μετονομάστηκε σε «Santana», είχε ήδη αρχίσει να κατακτά τις μουσικές σκηνές. Ο μύθος όμως γύρω από αυτήν άρχισε να μεγαλώνει ύστερα από τη συμμετοχή της στο «Γούντστοκ» το '69. Η ερμηνεία και το παίξιμο του «Soul sacrifice» έμεινε στη ροκ ιστορία και οδήγησε σε ένα συμβόλαιο με την «Κολούμπια», της οποίας ήταν τότε διευθυντής ο Κλιβ Ντέιβις.

Οι επιτυχίες δεν σταμάτησαν για τον Σαντάνα και την μπάντα του. Η αποθέωση ήρθε το 1999 με το «Supernatural», που του χάρισε 8 Γκράμι, συμπεριλαμβανομένου και αυτό της χρονιάς. Ούτε οι ωραίες συνεργασίες τού έλειψαν. Λορίν Χιλ, Ερικ Κλάπτον, Πλάθιντο Νομίνγκο, Στιβ Τάιλερ (των «Aerosmith»), Μέρι Τζέι Μπλάιτζ είναι μερικές από αυτές.

«Η δουλειά μου σε αυτή τη ζωή είναι να προσφέρω στον κόσμο πνευματική έκσταση μέσω της μουσικής. Στις συναυλίες μου ο κόσμος κλαίει, γελάει, χορεύει. Αν φτάνει σε πνευματική αποκορύφωση, τότε έχω κάνει καλά τη δουλειά μου», έχει πει ο Σαντάνα. Οπως και να 'χει, μάλλον την έχει κάνει καλά τη δουλειά του. Είναι μέλος του «Rock and Roll Hall of Fame», ενώ το περιοδικό «Ρόλινγκ Στόουν» τον κατέταξε το 2003 Νο15 ανάμεσα στους καλύτερους κιθαρίστες όλων των εποχών.

* Τη συναυλία θα ανοίξει η ελληνική μπάντα «Rosebleed». Εισιτήρια: 50, 60, 70, 120 και 200 ευρώ. Προπώληση: Γερμανός, Public, Virgin Megastores-The Mall, Θέατρο Μπάντμιντον και www.ticketnet.gr Πληροφορίες: 211 10 71011 και www. elevenconcerts.com. Δεν θα διατίθενται εισιτήρια κατά την ημέρα της συναυλίας. Οι πόρτες ανοίγουν στις 7 μ.μ.

No comments: