Wednesday, June 17, 2009

Γιάννης Αγγελάκας: «Λαϊκό τραγούδι έκαναν και οι Τρύπες»

«Τι θα πει
  • Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΑΚΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ, ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΙΝΟ
Το σκηνικό μπορούμε να το φανταστούμε: η «εκπαιδευμένη» ομάδα του Γιάννη Αγγελάκα (οι Επισκέπτες) θα γεμίσει τον αέρα με τον διονυσιακό ήχο που έχει το «Από Δω Και Πάνω»- ωραιότατο μείγμα οργάνων κλασικής ορχήστρας, πνευστά βαλκανικής προέλευσης, «κουμπάκια» ηλεκτρονικά, παραδοσιακά μπαγλαμαδάκια, ηλεκτρισμός ροκ- ενώ ο κόσμος από κάτω θα ξέρει απ΄ έξω τους στίχους και θα φωνάζει στον Γιάννη Αγγελάκα παραγγελιές. Κάπως έτσι μοιάζει η εικόνα που έχουμε κρατήσει από μια προηγούμενη συναυλία του στον Λυκαβηττό.

Ο διονυσιασμός και η ένταση ταιριάζουν με τη ζέστη και τους ανοιχτούς χώρους. Και με τον δυναμισμό ενός μουσικού που άφησε πίσω την παλιά του εικόνα (Τρύπες) για να αναζητήσει μια νέα, σε νέα μουσική. Η παράδοση, το ρεμπέτικο, το λαϊκό σε μια σπάνια σχέση με τον ηλεκτρισμό, το dub, το ροκ. Όλο το «πακέτο» (κατά τη γνώμη του) θα μπορούσε να έχει μία ονομασία: λαϊκό τραγούδι. «Υπάρχουν νέα κομμάτια που θα ακουστούν και στη συναυλία...», λέει ο Γιάννης Αγγελάκας. «Είχαμε σκεφτεί να μπούμε στο στούντιο, άλλά προγραμματίστηκε η ηχογράφηση με τον Ψαρογιώργη- γιατί ετοιμάζουμε μια παραγωγή στην Αlltogethernow- έτυχε και το σάουντρακ της ταινίας του Παντελή Βούλγαρη, κι έτσι το πάμε για Οκτώβριο».
  • Κομμάτια πιο πειραματικά- όπως αυτά με τον Νίκο Βελιώτη;
Πειραματικά; Όχι. Ένας δίσκος λαϊκός- όπως και ο προηγούμενος με τους Επισκέπτες.
  • Λαϊκό τον θεωρείς;
Λαϊκή μουσική κάναμε και με τις Τρύπες. Απλά κάναμε λίγο πιο ανήσυχο λαϊκό τραγούδι. Ένα τραγούδι για τον πολύ κόσμο- όχι για ειδικά αυτιά.
  • Ο κόσμος που μπορεί να ακούσει τα... λίγο διαφορετικά τραγούδια, είναι περισσότερος σήμερα;
Δεν ξέρω. Ξαφνικά εμείς με τις Τρύπες βρεθήκαμε να παίζουμε σε χιλιάδες κόσμο. Σήμερα, μάλλον έχει μεγαλώσει αυτό το κοινό. Άλλωστε αυτό το σαθρό πράγμα που έστησαν οι δισκογραφικές, ουσιαστικά καταρρέει.
  • Τι ακριβώς είναι η Αlltogethernow;
Οι μουσικές που παράγουμε ανήκουν σε εμάς. Η ΕΜΙ κάνει απλά τη διανομή. Αυτό ήταν μια κίνηση συνειδητή μετά τη διάλυση των Τρυπών. Γιατί με τις Τρύπες είχε χαθεί το παιχνίδι, δεν ξέραμε τους όρους. Ό,τι κάνουμε μας ανήκει και το ελέγχουμε- και εμπορικά.
  • Πολλοί λένε ότι διανύουμε την τελευταία φάση της δισκογραφίας. Ότι το CD πεθαίνει...
Θα δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες για τους μουσικούς και για την τέχνη γενικότερα. Να φύγουν από τη μέση οι μεσάζοντες. Προς το παρόν πάντως η εμπειρία μου με την Αlltogethernow λέει ότι οι άνθρωποι συνεχίζουν και αγοράζουν. Αυτό βοηθάει κι εμάς να κρατηθούμε και να συνεχίσουμε. Αλλιώς θα καταρρέαμε.
  • Έχεις ακούσει κάτι καινούργιο τελευταία;
Κάτι συγκλονιστικό- σίγουρα, όχι.
  • Εννοώ όπως εσύ και ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου που πριν από μερικά χρό
  • νια φέρατε κάτι νέο...
Αν είμαι εγώ κι ο Θανάσης το «κάτι νέο»... Ακούγεται αστείο- και οι δύο πλησιάζουμε τα 50. Το κάτι νέο το περιμένει κανείς από πιτσιρικάδες. Έναν καινούργιο ήχο, μια νέα ιδέα. Εντάξει, υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν σοβαρά, αλλά μέχρι εκεί.
  • Στη Θεσσαλονίκη που είναι και η μόνιμη βάση σου;
Η Θεσσαλονίκη έχει μεταμορφωθεί σε μια περίεργη πόλη. Παραεκκλησιαστικοί, Ψωμιάδης... Μία από τις πιο συντηρητικές πόλεις της Ευρώπης. Σε κοινωνικό επίπεδο βέβαια όλο και κάτι ακούγεται. Υπάρχουν παρέες που βγαίνουν με φορτηγά και στήνουν πάλκα σε γειτονιές και παίζουν τα δικά τους... Αλλά από μουσική ό,τι έχει προσφέρει η Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια είναι τα σκυλάδικα.
  • Κάποιον που έχεις γνωρίσει τελευταία και σε έχει επηρεάσει; Και τη μουσική σου;
Tον Ψαραντώνη. Κατά τη γνώμη μου όταν ένας άνθρωπος έχει μια ευλογία και μια δυναμική, τα έχει και στη ζωή του και στην τέχνη του. Αυτοί οι σπάνιοι άνθρωποι με συγκινούσαν από παιδί.
ΙΝFΟ
Γιάννης Αγγελάκας & Επισκέπτες, στις 19 Ιουνίου, στο Θέατρο Πέτρας (Πετρούπολη). Έναρξη: 21.30. Εισιτήρια: http: //www.i-ticket. gr και 801-1160.000.
  • Της Χάρης Ποντίδα, ΤΑ ΝΕΑ: Τρίτη 16 Ιουνίου 2009

No comments: