Saturday, June 27, 2009

Ζωή βγαλμένη από θρίλερ

  • Πέθανε σε ηλικία 50 χρόνων ο βασιλιάς της ποπ Μάικλ Τζάκσον, ο άνθρωπος που άλλαξε τη μουσική τουλάχιστον μιας ολόκληρης δεκαετίας.

Ο Αμερικανός τραγουδιστής «έσβησε» σε νοσοκομείο του Λος Αντζελες, όπου είχε μεταφερθεί εσπευσμένα με καρδιακό επεισόδιο. Οι άνδρες των πρώτων βοηθειών, οι οποίοι έσπευσαν στο σπίτι του, επιχείρησαν να του κάνουν ανάνηψη, χωρίς όμως επιτυχία.

Γεννημένος τον Αύγουστο του 1958 στην Ιντιάνα, ο Μάικλ Τζάκσον έκανε το ντεμπούτο του σε ηλικία 11 ετών ως μέλος του συγκροτήματος Jackson 5, με τέσσερα από τα αδέρφια του. Γρήγορα όμως το έβδομο παιδί της ενδεκαμελούς οικογένειας Τζάκσον ξεκίνησε σόλο καριέρα (1971) για να εκτιναχθεί στην κορυφή του μουσικού στερεώματος και να κυριαρχήσει στη μοντέρνα μουσική περίπου είκοσι χρόνια. Αναμφισβήτητος βασιλιάς του ρυθμού της χορευτικής σκηνής, που άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στα μουσικά δρώμενα σε παγκόσμια κλίμακα. Η δισκογραφία του έχει να επιδείξει μουσικά διαμάντια αλλά και αξεπέραστες εμπορικές επιτυχίες. Οι δίσκοι του «Off the wall» (1979), «Thriller» (1982), «Bad» (1987), «Dangerous» (1991) και «History» (1995) έγιναν ανάρπαστοι σκαρφαλώνοντας στη λίστα των πιο εμπορικών άλμπουμ.

Ανήγαγε το βίντεο κλιπ σε νέα μορφή τέχνης συνδυάζοντας μουσική και θέαμα, εμπλουτίζοντάς το με την απαράμιλλη χορευτική του κίνηση, τη σκηνική παρουσία και τις μιμικές ικανότητες. Δεν είναι τυχαίο ότι ήταν ο πρώτος Αφροαμερικανός τραγουδιστής που εκπόρθησε το αμερικανικό κανάλι MTV, οι εκπομπές του οποίου άρχισαν να περιστρέφονται γύρω από τη λαμπερή του παρουσία. Η μουσική του επηρέασε βαθύτατα τη χιπ χοπ, ποπ και σύγχρονη R&Β μουσική. Βραβεύτηκε με 13 βραβεία Grammy, 13 σινγκλ του έφτασαν στο Νο1 των τσαρτ, ενώ οι πωλήσεις των άλμπουμ του ξεπερνούν τα 750 εκατομμύρια παγκοσμίως.

Οσο εκκωφαντική ήταν η μουσική του παρουσία τόσο πολυτάραχη ήταν η προσωπική του ζωή. Το 1993 μίλησε για πρώτη φορά δημοσίως για τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη από τον πατέρα του και την άσχημη παιδική ηλικία του. Υποβλήθηκε σε απανωτές πλαστικές επεμβάσεις στον βωμό της διατήρησης της αιώνιας νεότητας και της απαλλαγής από το μαύρο χρώμα του δέρματός του. Το 1994 παντρεύτηκε την κόρη του Ελβις Πρίσλεϊ, Λίζα Μαρί, με την οποία χώρισε δύο χρόνια αργότερα. Τον ίδιο χρόνο παντρεύτηκε την Debbie Rowe με την οποία απέκτησε δύο παιδιά. Ο γάμος τους διαλύθηκε το 1999. Ο Μάικλ Τζάκσον είχε τρία παιδιά. Κατηγορήθηκε για πολλαπλή σεξουαλική αποπλάνηση ανηλίκου με θύμα 13χρονο. Η πολύκροτη δίκη κράτησε πέντε μήνες και τον Μάιο του 2005 απαλλάχθηκε από όλες τις κατηγορίες. Η οικογενειακή του ζωή καλυπτόταν από πέπλο μυστηρίου καθώς ελάχιστες φορές εμφανιζόταν δημόσια μαζί με τα παιδιά του. Εζησε μια ζωή σαν βγαλμένη από θρίλερ, όπως και ο τίτλος ενός από τα διασημότερα άλμπουμ του. Εσβησε σαν παραμύθι, όταν η πρόωρα γερασμένη από τις καταχρήσεις και τα απανωτά νυστέρια καρδιά του 50χρονου φαίνεται πως δεν άντεχε άλλες συγκινήσεις.

No comments: