Thursday, June 25, 2009

Ο Β.D.FΟΧΜΟΟR ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΧΙΠ ΧΟΠ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΥΣ ΑCΤΙVΕ ΜΕΜΒΕR

  • «Θα συνεχίσω να είμαι βλάσφημος εκεί που πρέπει»

  • Της Μαρίας Μαρκουλή, ΤΑ ΝΕΑ: Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009



  • «Το χιπ χοπ έχει ξεφύγει, η θεματική του είναι για ηλίθιους. Τα target group τα οδηγούν σήμερα οι διαφημιστές, παλιά ήταν ο δρόμος και η εμπειρία. Θέλει πολύ ψάξιμο, παντού», λέει ο Β.D. Foxmoor ή Μιχάλης Μυτακίδης, ψυχή και «πατέρας» της low bap κοινότητας του Περάματος και των Αctive Μember
Συμβαίνει κάθε φορά, από την πρώτη συνάντησή μας μέχρι σήμερα. Εκεί που πάει να τελειώσει μια κουβέντα με τους Αctive Μember, είναι έτοιμη να αρχίσει μια άλλη. Πείστηκα πια πως αυτό είναι η ιστορία τους - διαρκής κίνηση, σε κώδικα hip hop, έτοιμοι πάντα για τον επόμενο αιφνιδιασμό. Αν σας φαίνεται πως τέτοια πράγματα δεν “πιάνουν εδώ πέρα”, η παρέα από το Πέραμα, 17 χρόνια μετά ( η «Διαμαρτυρία» κυκλοφόρησε το 1993) είναι εδώ για να αποδείξει πως ναι, τα πράγματα γίνονται και έτσι.

«Κάνουμε αυτό που κάνουμε γιατί δεν ξέρουμε διαφορετικά» λέει ο Β. D Foxmoor, κατά κόσμον Μιχάλης Μυτακίδης, που ο κοφτερός του λόγος και η επιβλητική του παρουσία στη σκηνή μπορεί και να μη σε προετοιμάσουν πως έχεις να κάνεις με έναν από τους πιο γλυκούς ανθρώπους εκεί έξω.

Αctive Μember, σε δράση συναυλιακή και όχι μόνο. Η Sadahzinia- ευτυχισμένη μαμά πια- στη σκηνή επίσης. Το λένε Τribute Festival και δίνουν σήμα από το Γκάζι. Από τις 11 αύριο το πρωί. Με djs, εκθέσεις, προβολές, μουσικές. «Ακόμη και αυτοί που δεν τους αρέσουμε, χαίρονται που υπάρχουμε» λέει ο Β. D Foxmoor. Τον πετυχαίνω στις τελευταίες προετοιμασίες πριν από την Τεχνόπολι, ετοιμάζει τις αφίσες ή κάτι τέτοιο. «Θα έχουμε και χάραξη βινυλίου, εκεί μπροστά για να δει ο κόσμος πώς γίνεται». Περιβόητη η λατρεία του στο φορμάτ, που το hip hop έχει λατρέψει- «είναι φετίχ για μας. Επίσης θα έχουμε και σπάνια πικάπ, από το ιστορικό Εdison Αmberol με τον κύλινδρο ώς το πιο εξελιγμένο».

Εντυπωσιακό το δέσιμό τους με το κοινό. Σίγουρα βοήθησε πως ανάμεσά τους δεν υπάρχουν οι μεσάζοντες, πολυεθνικές και χορηγοί. «Στην αρχή κάποιοι, αλλιώς συνηθισμένοι, ήταν κάπως μαγκωμένοι απέναντί μας. Με τον καιρό έμαθαν τα πράγματα που κάνουμε ότι είναι καθαρά, αυτοπροστατευόμενα και άρχισαν να έρχονται πιο κοντά μας. Είναι μια νίκη να συναντάς αυτούς τους ανθρώπους». Και εξομολογείται:

«Έχω καταλαγιάσει στις σχέσεις μου με τους ανθρώπους, δεν έχω καταλαγιάσει στις σχέσεις μου με τις διαδικασίες, θα συνεχίσω να είμαι βλάσφημος εκεί που νιώθω πως πρέπει να είμαι και θα συνεχίσω να είμαι γλυκός σαν άνθρωπος». Πού ακριβώς στέκουν οι Αctive Μember σε σχέση με σημερινό hip hop; «Το χιπ χοπ έχει ξεφύγει, η θεματική του είναι για ηλίθιους, τα target group τα οδηγούν σήμερα οι διαφημιστές, παλιά ήταν ο δρόμος και η εμπειρία. Θέλει πολύ ψάξιμο. Παντού». Το hip hop, το low bap αν θέλετε, είναι ένας κώδικας για να εκφραστείς. Από εκεί πώς έφτασε στις πόζες και στις πισίνες, ε ναι, θέλει ψάξιμο, όχι πολύ, λίγο. «Βλέπω μια ανάγκη να ξεθάψει ο κόσμος το αυτονόητο, αλλά παράλληλα και έναν φόβο και ανασφάλεια... Ανάγκη για το γήινο, το δικό μας».

«Τα όμορφα κρύβονται παντού», λέει ο Β.D. Foxmoor και το παντού το κυνήγησε και το βρήκε. Σε νερά που τρέχουν, στον αέρα που φυσάει, στις μηχανές που δουλεύουν, στη Φύση. Μάζεψε είκοσι, τριάντα ήχους από εκεί έξω, κι έκανε sampling μ΄ αυτούς, οι μουσικοί έγραψαν όχι στο στούντιο, αλλά σε χώρο φυσικ, ο λόγος έδεσε μαζί και γεννήθηκε “Η κραυγή του τρελού”- το πρότζεκτ Μadmoana. Θα το ακούσουμε λάιβ, στις 14 Ιουλίου στο Θέατρο Πέτρας.

ΙΝFΟ
Αctive ΜemberTribute Festival: Αύριο, στην Τεχνόπολι, στο Γκάζι, από τις 11.00. Εισιτήρια: 20 ευρώ (προπώληση), 25 (στο ταμείο).

Με στίχους

«Το Ξύπνημα»
«Γίνεται λόγος πολύς γι΄ αυτή την κρίση, τους πιο πολλούς μας έχει ήδη γονατίσει μα στα κανάλια ευτυχώς λένε οι μετρήσεις ότι μας μείνανε δυο χρόνια ακόμα κρίσης» «Στον Καιρό του Αλλόκοτου Φόβου»
«Γύρνα και δες, σου δείχνει τ΄ αύριο ότι είσαι χθες κι ό,τι κι αν λες, είσαι ο φόβος που δε θες» «Φυσάει Κόντρα»
«Γυρεύω για όλους μας το ίδιο όμορφο στέγαστρο, φτιάχνω φωτιά για όποιον θέλει κόσμο αταίριαστο» «Η Μελωδία της Παρακμής»
«Στην εποχή αυτή που ζούμε των μετρίων βασιλιάδες οι τρελοί των ηλιθίων τώρα διαλέγουμε απ΄ το ψέμα ένα ψέμα μα όλα ίδια» «Μaya»
«Το ΄χω τάμα τελικά να κυνηγάω το Μάη Να ξεφυτρώνω τα όμορφα σαν τα λουλούδια μ΄ ένα χειμώνα θέλω να φιλιώσω, πού θα μου πάει θα τον πλέξω σα τα δύσκολα τραγούδια» (για το κοριτσάκι που απέκτησε με την Sadahzinia)

No comments: