Monday, June 29, 2009

Χορός ακυρώσεων. ΚΑΙΡΟΣ, ΧΑΜΗΛΗ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ «ΞΗΛΩΝΟΥΝ» το συναυλιακό καλοκαίρι


Η καλή μέρα, λένε, από το πρωί φαίνεται. Το συναυλιακό καλοκαίρι επίσης. Και το φετινό ξεκίνησε τον Μάιο με μία από τις μεγαλύτερες συναυλίες, εκείνη των Depeche Μode και κατέληξε με 30.000 απογοητευμένους και καταταλαιπωρημένους φαν τους να προσπαθούν να γυρίσουν άπραγοι από το Τerra Vibe της Μαλακάσας. Καθώς η διάγνωση όγκου- όπως αποδείχτηκε- στην ουροδόχο κύστη για τον τραγουδιστή τους Ντέιβ Γκάχαν ακύρωσε τελικά (αφού πρώτα μιλούσαν για αναβολή και «προσπάθεια να βρεθεί άλλη ημερομηνία», μην εξαργυρώνοντας τα εισιτήρια) τη συναυλία της Αθήνας και άλλων πόλεων ώς τις αρχές Ιουνίου.

Κάπως έτσι κατέληξε το χτεσινό βράδυ και για τους φαν των Κillers και της Ντάφι (θα έπαιζαν μαζί με τους Dinosaur Jr, Εden James, Τricky, Κωνσταντίνο Βήτα, Gad στη δεύτερη ημέρα του Rockwave Festival στο Τerra Vibe). Τούτη τη φορά έφταιγαν «άνεμοι, βροχή και χαλάζι» που έπεσαν στη Μαλακάσα το μεσημεράκι και μετέτρεψαν τον χώρο σε βάλτο, βάζοντας σε κίνδυνο και τα ηχητικά.

Μόνο που η διοργανώτρια εταιρεία Didi Μusic, δηλώνοντας πως «κάνει προσπάθειες να γίνει έστω η συναυλία των δύο μεγάλων ονομάτων» καθυστέρησε οποιαδήποτε ανακοίνωση, αφήνοντας χιλιάδες αγανακτισμένους φαν (που εξέφρασαν διαμαρτυρίες και στα «ΝΕΑ») να φτάσουν σημειωτόν μέχρι την είσοδο του Τerra Vibe και να μάθουν πως τελικά δεν θα γίνει. Κι αυτό ακόμη και την ώρα που οι χορηγοί του Rockwave είχαν ήδη ενημερώσει από το Διαδίκτυο για την ακύρωση και η Τροχαία είχε ήδη αρχίσει να στέλνει πίσω πολλά αυτοκίνητα από πολύ νωρίτερα, δίχως εξηγήσεις. Την ίδια ώρα ανακοινωνόταν αναβολή της αποψινής συναυλίας της νέας ντίβας της ποπ Τζος Στόουν (για 2 Σεπτεμβρίου). Επισήμως «διότι είχε γυρίσματα για την τηλεοπτική σειρά “Τudors”», ανεπισήμως- κάτι που ενισχύει η μετατόπιση της συναυλίας από το Θέατρο Λυκαβηττού στο μικρότερο «Παλλάς»- λόγω χαμηλής προπώλησης. Κάτι που είχε συμβεί πρόσφατα και με ονόματα της τάξης του Ρίκι Μάρτιν.

Το Σάββατο ανέβαλε (για τον Σεπτέμβριο) εμφάνισή του στο «Gagarin» και ο ράπερ RΖΑ.

Δεν ήταν όμως οι μόνες ακυρώσεις- αναβολές του συναυλιακού καλοκαιριού που δεν άρχισε καλά, παρά τις υποσχέσεις μεγάλων ονομάτων. Είχαν προηγηθεί οι Veils που ανέβαλαν στις αρχές Ιουνίου λόγω «γραφειοκρατικού προβλήματος» για Σεπτέμβριο. Η Καναδή Λορίνα ΜακΚένιτ- παίζει τελικά απόψε στο Θέατρο Βράχων- μετέθεσε είκοσι μέρες αργότερα συναυλίες της σε Αθήνα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη λόγω προβλήματος υγείας της μητέρας της. Λόγω υγείας υποτίθεται πως δήλωσε απούσα από το Φεστιβάλ Εjekt και η Λορίν Χιλ του χιπ χοπ (22 Ιουνίου).

Οι Franz Ferdinand, με μπροστάρη τον ελληνικής καταγωγής Άλεξ Καπράνος, δεν φαίνεται να είχαν προπωλήσει αρκετά εισιτήρια- επισήμως η δικαιολογία ήταν πως «δεν ήρθε από την Ολλανδία ο εξοπλισμός τους»- για τις 3 Ιουνίου στο TerraVibe και ακύρωσαν.

Όπως υποστηρίζει διοργανωτής, «δεν είναι εύκολο να βγει κανείς με ανακοίνωση περί χαμηλής προπώλησης, γιατί αυτό θίγει τους καλλιτέχνες». Κι έτσι μένει να επιστρέφει τα εισιτήρια- κάποτε με καθυστέρηση, όπως με τους Depeche Μode ή πρόπερσι με τους Rolling Stones.
  • Πόλεμος και ακριβότερα εισιτήρια
Πίσω από όλα αυτά, όπως παραδέχονται- έστω και ανωνύμως- διοργανωτές συναυλιών, κρύβονται πρώτα απ΄ όλα πόλεμοι για τα μεγάλα ονόματα. Στους οποίους διοργανωτές «κλέβουν» τους σταρ από άλλους, προσφέροντας περισσότερα- κάτι που ανεβάζει την τιμή του εισιτηρίου. Κάτι που συνέβη, φερ΄ ειπείν, όπως λέγεται, με την Ντάφι, την οποία «χτύπησε» αρχικά ένας διοργανωτής, ο μάνατζέρ της πήρε μεγαλύτερη προσφορά από δεύτερο διοργανωτή και τελικά τρίτος προσέφερε μεγαλύτερο «πακέτο». Τελικό αποτέλεσμα; Την αγόρασε πιο ακριβά το κοινό- αν και τελικά ακυρώθηκε... Όχι πως δεν ζητούν και οι ίδιοι οι καλλιτέχνες ή οι μάνατζέρ τους μεγαλύτερες αμοιβές από τα ελληνικά γραφεία μετακλήσεων, καθώς «δεν έχουν δισκογραφικό δέλεαρ- μεγάλο περιθώριο αύξησης των πωλήσεών τους- στην Ελλάδα, όσο στη Γερμανία, τη Βρετανία ή τη Γαλλία».
  • Του Παύλου Ηλ. Αγιαννίδη, ΤΑ ΝΕΑ: Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

No comments: