Wednesday, June 17, 2009

Ψυχεδελικό πανκ πολιτικός στίχος

  • Stereo Φονικά

* «Rising Tide Of Conformity» - Peyoti For President (Hitch Hyke): «Το όνομα της μπάντας το πήρα από τα ψυχεδελικά μανιτάρια του Μεξικού. Και σημαίνει ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να ανοίξουν το μυαλό τους και να δουν στη ζωή τους και την κοινωνική οργάνωση κάτω από μια άλλη προοπτική. Ασε που το όνομά μας κολλάει και με τη χαρούμενη ψυχεδελική μουσική μας».

Οι Peyoti For President διακηρύττουν ότι «η μουσική είναι το όπλο του μέλλοντος»

Οι Peyoti For President διακηρύττουν ότι «η μουσική είναι το όπλο του μέλλοντος»

«Ξεκίνησα την μπάντα με τον Βραζιλιάνο Ούλις Μπεσέρα ντα Σίλβα που παίζει κρουστά. Συναντηθήκαμε στους δρόμους του Λονδίνου όπου παίζαμε μαζί μουσική. Για να ηχογραφήσουμε τον δίσκο βρήκαμε διάφορους μουσικούς από πολλές χώρες, σαν πολυεθνική κολεκτίβα. Οπως τον Πάντιτ Ντίνες στα κόνγκας που έπαιζε με τον Ραβί Σανκάρ, τον Σάμι Μπίσλι που παίζει βιολί με τη Γιασμίν Λεβί, τον Λούβι Αλβινάβι στο νέι, μουσικό της Νατάσα Ατλας. Μας πήρε τρία χρονια για να τον ολοκληρώσουμε».

«Δεν ξέρω πώς φτιάξαμε αυτόν τον ήχο, σαν ακουστικό λάτιν πανκ. Οι επιρροές μου ήταν οι Clash, οι Fall, οι Beatles και ο Ντέιβιντ Μπάουι. Αλλά άκουγα και λάτιν και μουσική της Ανατολικής Ευρώπης. Ετσι προέκυψε αυτό το μίγμα, σαν φιέστα, γιατί πρέπει να γιορτάζεις πρώτα ό,τι είναι θετικό. Ο ρυθμός ενός πολιτικού τραγουδιού δεν χρειάζεται να είναι οργισμένος και βίαιος. Η άρνηση σε εγκλωβίζει».

«Ο τίτλος για το κύμα του κομφορμισμού πάρθηκε από μια παλιά αφίσα με τον Ντίλαν και την Τζόαν Μπαέζ του 1963. Τον έβαλα γιατί δείχνει ότι μας έχουν μάθει να σκεφτόμαστε με έναν ορισμένο τρόπο. Εχουν κατασκευάσει ένα πρότυπο σκέψης μέσα από την τηλεόραση και τη διαφήμιση. Πιστεύω ότι πρέπει να απαλλαγούμε από όλα αυτά».

«Μετά την 11η Σεπτεμβρίου άλλαξαν πολλά. Δυστυχώς ο ιμπεριαλισμός των ΗΠΑ δημιούργησε το λουτρό αίματος στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Στη Βρετανία όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη πολλοί διαφωνούσαμε με τον πόλεμο. Διαδηλώναμε την αντίθεσή μας αλλά κανένας πολιτικός δεν έδινε σημασία. Κανείς δεν άκουγε τη φωνή των ανθρώπων στους δρόμους. Ετσι ξεκίνησε ο δίσκος σαν μια διαμαρτυρία, μέσα από μουσική».

«Οι άνθρωποι πρέπει να καταλάβουν ότι είναι δική τους ευθύνη να οραματιστούν και να δημιουργήσουν έναν πιο δίκαιο κόσμο. Είναι δική μας δουλειά το πώς θα οργανώσουμε τις δομές της κοινωνίας. Γι' αυτό και η μουσική μας ενθαρρύνει τους ανθρώπους να σκεφτούν. Να μην περιμένουν από κανένα να τους σώσει».

«Είμαι αισιόδοξος. Τώρα που το καπιταλιστικό σύστημα καταρρέει, ίσως οι άνθρωποι πάψουν να καταναλώνουν εγωιστικά. Και ίσως αργότερα αρχίσουν να σκέφτονται ως σύνολο και όχι ως άτομα. Οραματίζομαι μια κοινωνία όπου όλοι θα εργάζονται για το κοινωνικό σύνολο. Η στάση μου είναι περισσότερο πνευματική παρά πολιτική. Είμαστε μουσικοί και θέλουμε να διασκεδάζουμε τον κόσμο. Αλλά η μουσική είναι εξαιρετικό μέσο για να περνάμε τα μηνύματά μας. Και να ενώνουμε τους ανθρώπους μέσα από τον ήχο μας».

Αυτά είπε στα «Stereo-Φονικά» ο Πιέτρο Ντιμάσιο, ο μουσικός με ιταλική καταγωγή, ο επικεφαλής της κολεκτίβας των Peyoti For President. Ο πρώτος τους δίσκος είναι γεμάτος πολιτικά τραγούδια με λάτιν πανκ ρυθμό στην παράδοση του Μανού Τσάο.

* Στο www.myspace.com/peyotiforpresident μπορείτε να ακούσετε κάποια τραγούδια.

No comments: