Tuesday, June 9, 2009

ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΤΗΣ ΠΙΑΦ ΦΩΤΙΖΟΥΝ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΠΟΔΗΛΑΤΗ

  • Ο έρωτας έκανε τον γύρο της Γαλλίας

  • Της Genevieve Roberts , Επιμέλεια: Παρασκευή Κατημερτζή

  • ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

Από τον Ιανουάριο του 1951 και για δύο χρόνια η Εντίτ Πιάφ βομβάρδιζε τον ποδηλάτη Λουί Ζεραρντέν με ερωτικές επιστολές, οι οποίες βγαίνουν στο σφυρί από τον οίκο Κρίστις

Μια ακόμη άγνωστη ερωτική ιστορία της αείμνηστης Γαλλίδας τραγουδίστριας Εντίτ Πιάφ, έρχεται στο φως μαζί με τα πειστήρια που βγαίνουν στο σφυρί από τον Οίκο Δημοπρασιών Κρίστις. Πενήντα τέσσερις παθιασμένες ερωτικές επιστολές, που απευθύνονται στον «γαλάζιο και ξανθό άγγελό της», τον ποδηλάτη Λουί Ζεραρντέν, που καθώς φαίνεται παρηγορούσε την άτυχη Πιάφ δυο χρόνια μετά τον θάνατο του αληθινού έρωτα της ζωής της, που ήταν ο πυγμάχος Μαρσέλ Σερντάν.

Ήταν μια δύσκολη εποχή για την Πιάφ, που είχε αποσυρθεί για να θρηνήσει την απώλεια του Σερντάν (σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα). Επί δύο σχεδόν χρόνια, από τον Ιανουάριο του 1951, η μικροσκοπική τραγουδίστρια με τη βραχνή φωνή, βομβαρδίζει τον ποδηλάτη με επιστολές. «Γαλάζιε μου έρωτα... ο πρώτος μας χωρισμός.... αγάπη μου μπορώ να σου πω ότι ποτέ δεν με κατέκτησε κανένας τόσο πολύ και νομίζω ότι κάνω έρωτα για πρώτη φορά».

Από την πλευρά του, ο ποδηλάτης δήλωσε ότι «σαράντα οκτώ ώρες με την Πιάφ είναι πιο κουραστικές από τον γύρο της Γαλλίας». Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι η αλληλογραφία με τον Λουί Ζεραρντέν, που ήταν παντρεμένος, διακόπτεται μόλις ένα μήνα πριν από τον γάμο της με τον Γάλλο τραγουδιστή Ζακ Πιλς.

Όταν το «Σπουργίτι» βρισκόταν σε περιοδεία μπορούσε να του γράφει δυο και τρία γράμματα μέσα σε μια μέρα. Υποσχόταν ότι θα σταματήσει το ποτό, υπόσχεση που δεν τήρησε ποτέ και δήλωνε ότι θέλει να παντρευτεί- όπως συνήθιζε- και να γίνει τέλεια νοικοκυρά. «Αγάπη μου πρέπει να με βοηθήσεις ν΄ αλλάξω. Εσύ θα γίνεις ο αγαπημένος μου δάσκαλος και θα σ΄ ακούω μ΄ όλη μου την καρδιά».

Οι βιογράφοι της Πιάφ αναγνωρίζουν ότι ερωτευόταν αμέσως και συνήθιζε να κάνει μεγάλες δηλώσεις. Είναι γνωστή άλλωστε και η σχέση της με έναν Έλληνα, προς τα τέλη του πολυτάραχου βίου της τον «Τεό Σ΄ Αγκαπώ». «Ο έρωτάς της είναι σαν των εφήβων, σχεδόν παιδικός και πάντα όταν ερωτευόταν υποσχόταν ότι θα κόψει το ποτό. Αλλά αυτοί οι έρωτες ήταν εποχές που την έκαναν να υποφέρει, το ΄ριχνε στο ποτό κι έπαιρνε φάρμακα», λέει ένας από τους βιογράφους της, ο Φρεντερίκ Κινονέρο.

Η τιμή εκτίμησης για την εκποίηση των επιστολών, 60.000-90.000 ευρώ. Πάντως δείχνει πως η ζωή, όπως και η φωνή, της Πιάφ, που τη συνόδευσαν στην τελευταία της κατοικία 40.000 Παριζιάνοι, πουλάει ακόμα.

No comments: