Saturday, June 13, 2009

Συρρίκνωση αλλά και ανανέωση στο Μέγαρο Θεσσαλονίκης

Οι οικονομικές εκδηλώσεις και οι συμφέρουσες συνεργασίες ελλείψει χρημάτων της περσινής χρονιάς στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης πέτυχαν τον στόχο όχι τόσο σε ποσότητα, όσο σε ποιότητα στον σχεδιασμό του καλλιτεχνικού προγράμματος Σεπτέμβριος - Δεκέμβριος 2009.

Σημαντικά ονόματα. Πέντε νέες παραγωγές (σύγχρονος χορός, μπαλέτο, όπερα, μαύρο θέατρο, κλασική μουσική) και ο κύκλος «Δευτέρες στο Φουαγιέ» συνθέτουν το συρρικνωμένο, λόγω της μειωμένης κατά 10% κρατικής επιχορήγησης, πρόγραμμα του τετραμήνου, που ανακοίνωσε χθες ο καλλιτεχνικός διευθυντής Οργανισμού κ. Νίκος Αθηναίος. Το σύγχρονο Χοροθέατρο «Eliza Monte Dance» ανοίγει την αυλαία με δύο παραστάσεις (29 και 30 Σεπτεμβρίου) που φέρνουν στη Θεσσαλονίκη τη δουλειά της Ελίζα Μοντ, πρώην πρώτης χορεύτριας του συγκροτήματος «Martha Graham Dance Company», γνωστή για το ιδιαίτερα αθλητικό και αισθησιακό της ύφος, την τεχνική και τη φυσική της οξύτητα. Η δημοφιλής «Ζιζέλ» του Αντόλφ Αντάμ με το English National Ballet σε χορογραφία Μαριούς Πετιπά, είναι η πρόταση για μπαλέτο τον Οκτώβριο (14, 15, 16 και 17) στη συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.

Η εμβληματικότερη, ίσως, γαλλική οπερέτα της περιόδου της Δεύτερης Αυτοκρατορίας, «Ο Ορφέας στον Αδη», σε μουσική Ζακ Οφενμπαχ και λιμπρέτο των Ludovic Halevy και Hector-Jonathan Cremieux ακολουθεί τον Νοέμβριο (13, 14, 16 και 18). Η δίπρακτη όπερα σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη που ανεβαίνει με τη συμμετοχή της Χορωδίας Θεσσαλονίκης, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης υπό τη μουσική διεύθυνση Νίκου Αθηναίου, είναι μια συμπαραγωγή ΜΜΘ και Δήμου για τα 44α Δημήτρια.

Την Αλίκη από τη «Χώρα των Θαυμάτων» του Λ. Κάρολ αλλά και τον πολυταξιδεμένο Γκιούλιβερ του Τζ. Σουίφτ, σε ελεύθερες διασκευές, φέρνει το Εθνικό Μαύρο Θέατρο της Πράγας λίγο πριν από τα Χριστούγεννα (15, 16, 17, 18, 19 και 20 Δεκεμβρίου). Από το πρόγραμμα δεν απουσιάζει το καθιερωμένο χριστουγεννιάτικο γκαλά που φέτος κλείνει την καλλιτεχνική χρονιά με το πιο γνωστό θρησκευτικό ορατόριο του Χάιντν «Η Δημιουργία» σε μουσική διεύθυνση Νίκου Αθηναίου (23 Δεκεμβρίου).

Τζαζ ξεκίνημα με... αρώματα της Μεσογείου κάνουν οι «Δευτέρες στο Φουαγιέ» με το συγκρότημα «Pol Quartet» που θα παρουσιάσουν το έργο του Ανδρέα Πολυζωγόπουλου «Perfumed Dreams» (19/10). «Το φαγκότο σε πρώτο ρόλο» φέρνει η επόμενη εκδήλωση του ίδιου κύκλου (9 Νοεμβρίου), ενώ τις Δευτέρες της χρονιάς κλείνει η συναυλία του Θάνου Μήτσαλα «Τρεις αιώνες ιταλικής μουσικής για κιθάρα» (7 Δεκεμβρίου). [Της Γιωτας Mυρτσιωτη, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 12/6/2009]

No comments: