Friday, June 26, 2009

Εμφανίστηκαν οι πρώτες θεωρίες για τα αίτια του θανάτου του Μ.Τζάκσον. Θρήνος για ένα αστέρι


ΑΠΕ
Ο Μάικλ Τζάκσον απεβίωσε σε ηλικία 51 ετών

Λος Αντζελες

Τελευταία ενημέρωση 26/06/09 21:45

Εκατομμύρια άνθρωποι θρηνούν τον θρύλο της ποπ Μάικλ Τζάκσον, ο οποίος άφησε την Πέμπτη την τελευταία του πνοή σε ηλικία 51 ετών, ενώ διάσημοι αποτίουν φόρο τιμής στον διάσημο σταρ. Μυστήριο καλύπτει τα αίτια του θανάτου του, με τις πρώτες εικασίες και θεωρίες συνωμοσίας να υποστηρίζουν ότι μπορεί να ευθύνεται η μακροχρόνια χρήση αναλγητικών.

Μάικλ Τζάκσον: από το ζενίθ στο ναδίρ

Η αυτοψία που θα γίνει σε μερικές ώρες αναμένεται να απαντήσει σε ορισμένα από τα ερωτήματα για τα ακριβή αίτια του θανάτου του Μάικλ Τζάκσον. Ωστόσο, ενδέχεται να περάσουν αρκετές εβδομάδες μέχρι να απαντηθεί πλήρως το μυστήριο.

Οι τραυματιοφορείς που έφτασαν στο σπίτι του βρήκαν τον ποπ σταρ να μην αναπνέει και επιχείρησαν καρδιοαναπνευστική ανάνηψη επί τόπου. Στη συνέχεια τον μετέφεραν με ασθενοφόρο στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου UCLA.

Ο «βασιλιάς της ποπ» μεταφέρθηκε εσπευσμένα το μεσημέρι της Πέμπτης (τοπική ώρα) από την έπαυλη του στο Μπέβερλι Χιλς σε νοσοκομείο του Λος Αντζελες, έχοντας υποστεί καρδιακή ανακοπή.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία του Λος Αντζελες έδωσε στη δημοσιότητα το τηλεφώνημα από το σπίτι του Μάικλ Τζάκσον. Αυτός που πραγματοποίησε το τηλεφώνημα ανέφερε ότι ο Τζάκσον δεν ανέπνεε και δεν ανταποκρινόταν στις προσπάθειες ανάνηψης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης το βράδυ της Παρασκευής, η αστυνομία του Λος Αντζελες και το γραφείο του ιατροδικαστή αναζητούν τον γιατρό του Μ.Τζάκσον, ο οποίος εξαφανίστηκε. Ο γιατρός αυτός έγραφε στον διάσημο σταρ τα φάρμακά του, ενώ ήταν εκείνος που έκανε τις πρώτες προσπάθειες ανάνηψής του.

Ο Μπράιαν Όξμαν, δικηγόρος της οικογένειας του Μ.Τζάκσον δήλωσε ότι ανησυχούσε πως η χρήση αναλγητικών φαρμάκων για τους τραυματισμούς που του προκαλούσε ο χορός, μπορεί να αποδεικνύονταν θανατηφόροι. Υποστήριξε πως είχε προειδοποιήσει τον στενό κύκλο του τραγουδιστή, αλλά ότι δεν εισακούστηκε.

Ο δικηγόρος κατηγόρησε τον κύκλο του τραγουδιστή και είπε σε έξαλλη κατάσταση- στο CNN, μετά την επιβεβαίωση του θανάτου του τραγουδιστή: «Εάν θεωρείται ότι η υπόθεση της Ανα Νικόλ Σμιθ περιείχε καταχρήσεις, αυτό είναι τίποτα σε σχέση με αυτά που έχουμε δει να συμβαίνουν στη ζωή του Μάικλ Τζάκσον».

Ένας από τους πρώην μάνατζέρ του, ο Τάρακ Μπεν Αμαρ, δήλωσε ότι ο Τζάκσον πέθανε «επειδή έπαιρνε όλων των ειδών τα φάρμακα» και χαρακτήρισε τους γιατρούς του «τσαρλατάνους» και «εγκληματίες», λέγοντας ότι εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός ότι ο διάσημος σταρ ήταν «υποχόνδριος».

«Είναι σαφές ότι στην υπόθεση αυτή οι εγκληματίες είναι οι γιατροί που τον παρακολουθούσαν καθ'όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, εκείνοι του κατέστρεψαν το πρόσωπο, του έδωσαν φάρμακα για να του διώξουν τους πόνους», δήλωσε στον ραδιοσταθμό Europe 1.

Ο Μάικλ Τζάκσον έκανε θεραπεία, προκειμένου να ξαναβρεί τη φόρμα του ενόψει ενός πολύ φορτωμένου προγράμματος περίπου 50 συναυλιών αυτό το καλοκαίρι, δήλωσε στο CNN η συνήγορος της οικογένειάς του Μπράιαν Όξμαν, σημειώνοντας ότι ο θάνατός του δεν ήταν «απροσδόκητος [...] λόγω των φαρμάκων που έπαιρνε».

Και στο μεταξύ οι... θεωρίες συνεχίζονται. Η ιστοσελίδα tmz.com που ασχολείται με θέματα διασημοτήτων αναφέρει ότι ο θάνατος του διάσημου τραγουδιστή επήλθε από τη λήψη μορφίνης. Η ιστοσελίδα υποστηρίζει ότι ο Τζάκσον τις τελευταίες εβδομάδες βρισκόταν σε κατάσταση ληθαργική και ότι η οικογένειά του ανησυχούσε και σκόπευε να τον βάλει σε κέντρο αποτοξίνωσης.

Ο αδελφός του Μ.Τζάκσον, Μάρλον Τζάκσον, δήλωσε ότι ο διάσημος σταρ παραπονέθηκε μία ημέρα πριν το θάνατό του ότι δεν αισθανόταν καλά, με αποτέλεσμα να τον επισκεφθεί ο γιατρός του.

Δείτε σε βίντεο

Φόρο τιμής αποτίει η «σόουμπιζ»

Διάσημοι σταρ έσπευσαν να αποτίσουν φόρο τιμής στον «βασιλιά της ποπ», ενώ πλήθη θαυμαστών συνέρευσαν έξω από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου UCLA από τη στιγμή που έγινε γνωστή η μεταφορά του σε αυτό και ξέσπασαν σε λυγμούς όταν ανακοινώθηκε ο θάνατός του.

«Ο κόσμος έχασε έναν από τους 'σπουδαίους', αλλά η μουσική του θα ζει για πάντα» δήλωσε η διάσημη τραγουδίστρια Μαντόνα.

«Νοιώθω προνομιούχος που έκανα παρέα και συνεργάστηκα με τον Μάικλ. Ήταν ένα αγόρι-άνδρας με τεράστιο ταλέντο και ευγενική ψυχή» δήλωσε το πρώην «σκαθάρι», Σερ Πολ Μακ Κάρτνεϊ.

Η πρώην σύζυγος του Μ.Τζάκσον Λίζα Μαρί Πρίσλεϊ δήλωσε ότι είναι στεναχωρημένη και μπερδεμένη. «Αυτή είναι μια τεράστια απώλεια σε τόσο πολλά επίπεδα, ώστε δεν έχω λόγια».

Μία από τις στενές φίλες του τραγουδιστή, η Λάιζα Μινέλι, χαρακτήρισε τον Τζάκσον «μεγαλοφυές ταλέντο», λέγοντας ότι «έφερε επανάσταση στη σόου μπίζνες».

«Χάσαμε μια ιδιοφυία και έναν πραγματικό πρεσβευτή, όχι μόνο της ποπ μουσικής, αλλά ολόκληρης της μουσικής» δήλωσε ο Τζάστιν Τίμπερλεϊκ, που συχνά χαρακτηρίζεται ως ο «διάδοχος» του Μ.Τζάκσον.

Η σταρ της ποπ Μπρίτνεϊ Σπίαρς είπε ότι σκόπευε να παρακολουθήσει τη συναυλία του Τζάκσον στο Λονδίνο. «Υπήρξε ίνδαλμά μου σε όλη μου τη ζωή και είμαι συντετριμμένη που χάθηκε».

Τα συλλυπητήριά του έσπευσε να δώσει -μέσω εκπροσώπου του- και ο Μπαράκ Ομπάμα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκιμπς, ο Ομπάμα χαρακτήρισε τον Τζάκσον «εντυπωσιακό περφόρμερ» και «μουσικό είδωλο», ενώ ανέφερε ότι ορισμένες από τις πλευρές της ζωής του διάσημου σταρ ήταν «θλιβερές και τραγικές».

Φόρο τιμής στον τραγουδιστή θα αποτίσει εξάλλου αυτό το Σαββατοκύριακο το φεστιβάλ του Γκλαστονμπέρι, στη νοτιοδυτική Αγγλία, με τις συναυλίες που θα γίνουν στο πλαίσιό του, ανακοίνωσαν οι διοργανωτές του.

Ο Αιγύπτιος πολυεκατομμυριούχος Μοχάμεντ Αλ Φάγιεντ ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να φτιάξει ένα μνημείο του Μάικλ Τζάκσον στο πολυκατάστημα Harrods του Λονδίνου, του οποίου είναι ιδιοκτήτης.

«Κατά βάθος Πίτερ Παν»

Ο Μάικλ Τζάκσον γεννήθηκε στις 29 Αυγούστου 1958 στο Γκάρι της Ιντιάνα. Ξεκίνησε την καριέρα του ως «παιδί θαύμα», μέλος του οικογενειακού συγκροτήματος The Jackson 5. Έφτασε στο απόγειο της δόξας του με παγκόσμιες επιτυχίες όπως τα τραγούδια Thriller, Billie Jean και Βad. Μεταξύ άλλων, είχε κερδίσει 13 φορές βραβείο Grammy.

Ο ίδιος δήλωνε «κατά βάθος Πίτερ Παν», όμως η αμφιλεγόμενη αγάπη του για τα παιδιά αλλά και η πληθώρα πλαστικών εγχειρήσεων που είχε κάνει στο πρόσωπό του είχαν επηρεάσει αρνητικά το κοινωνικό του προφίλ.

Είχε ιστορικό προβλημάτων υγείας και δεν είχε δώσει συναυλίες εδώ και 12 χρόνια. Παράλληλα, είχε εμπλακεί δικαστικώς μετά από κατηγορία για κακοποίηση ανηλίκου, από την οποία απαλλάχθηκε το 2005. Έκτοτε ζούσε απομονωμένος και έχοντας καταστραφεί οικονομικά.

Πρώτος σε πωλήσεις

Μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση του θανάτου του τραγουδιστή, οι δίσκοι του Μάικλ Τζάκσον κατέλαβαν τις πρώτες 15 θέσεις του καταλόγου με τους δίσκους που έχουν τις καλύτερες πωλήσεις στην αμερικανική ιστοσελίδα Amazon.com.

Η επανέκδοση του «Thriller», η οποία κυκλοφόρησε το 2008 με αφορμή την 25η επέτειο από την κυκλοφορία της πρώτης ομώνυμης μουσικής συλλογής, είναι το άλμπουμ που σημειώνει τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην αμερικανική ιστοσελίδα, ενώ ακολουθούν το «Off the Wall» (1979) και το «Bad» (1987).

Στον εκλιπόντα βασιλιά της ποπ κατακυρώνεται εξάλλου η πρώτη θέση στο iTunes της Apple, με 6 άλμπουμ του να έχουν ανέβει στο Top 10.

Προηγούμενο άρθρο:
Πέθανε ο «βασιλιάς της ποπ» Μάικλ Τζάκσον (26/6/2009)
Δείτε το βίντεο...
Διαβάστε επίσης
Μάικλ Τζάκσον: Από το ζενίθ στο ναδίρ
Ο θάνατος του Μάικλ Τζάκσον «γονατίζει» το Διαδίκτυο
Σχετικά άρθρα
Σειρά συναυλίων στο Λονδίνο θα δώσει ο Μάικλ Τζάκσον (5/3/2009)
Για επιστροφή στη σκηνή φαίνεται να ετοιμάζεται ο Μάικλ Τζάκσον (21/2/2009)
Ο Μάικλ Τζάκσον χαίρει άκρας υγείας, απαντά ο εκπρόσωπός του στις φήμες (23/12/2008)
Βαριά άρρωστος ο Μάικλ Τζάκσον, σύμφωνα με δημοσιεύματα (22/12/2008)
Σε συμφωνία κατέληξαν ο Μάικλ Τζάκσον και ο πρίγκιπας του Μπαχρέιν (24/11/2008)
  • Newsroom ΔΟΛ, 26/06/09 18:43

No comments: