Thursday, June 25, 2009

Βρέθηκε το αρχαιότερο μουσικό όργανο

Οι άνθρωποι της Λίθινης Εποχής, μπορεί να ξεκοκάλιζαν το κρέας με τα δόντια τους, αλλά επίσης έπαιζαν μουσική, σύμφωνα με μελέτη που αναφέρει την ανακάλυψη ενός φλάουτου 35.000 ετών, του αρχαιότερου μουσικού οργάνου που έχει ανακαλυφθεί ποτέ.

Το σχεδόν ανέπαφο φλάουτο που βρέθηκε στη νότια Γερμανία, ήταν κατασκευασμένο από οστό κάποιου γιγάντιου ζώου, αναφέρει η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature. Κομμάτια από τρία κοκάλινα φλάουτα που εντοπίστηκαν στην ίδια περιοχή, αλλά και άλλα όργανα από μεταγενέστερες περιόδους, υποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι που μόλις πρόσφατα είχαν μεταναστεύσει στις βόρειες περιοχές του Δούναβη πρέπει να είχαν πλούσια μουσική κουλτούρα. Μάλιστα, ένα γυναικείο αγαλματίδιο που εντοπίστηκε δίπλα στο φλάουτο, σημαίνει ότι υπήρχε γενικότερη άνθιση των τεχνών.

Το κοκάλινο φλάουτο βρέθηκε σε δώδεκα κομμάτια, πολύ κοντά μεταξύ τους. Είναι σε άριστη κατάσταση και αποκαλύπτει πολλά στοιχεία για την περίοδο που κατασκευάστηκε. Έχει μήκος 22 εκατοστά, και διάμετρο 2,2 εκατοστά, ενώ η τεχνική κατασκευής ενός κοκάλινου φλάουτου είναι ιδιαίτερα περίπλοκη, επισημαίνει η μελέτη.

«Η μουσική στην Παλαιολιθική εποχή μπορεί να συνέβαλε στη διατήρηση συνοχής των μεγάλων κοινωνικών δικτύων και να βοήθησε στη δημογραφική και γεωγραφική εξάπλωση των σύγχρονων ανθρώπων» καταλήγει η μελέτη.

  • www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Γαλλικό Πρακτορείο

No comments: