Monday, June 29, 2009

Μετά το πανηγύρι, η καταιγίδα

Ούτε Ντάφι ούτε Killers ούτε Τρίκι. Ολόκληρη η δεύτερη μέρα του Rockwave Φεστιβάλ, η χθεσινή, ακυρώθηκε. Αιτία, η καταιγίδα και το χαλάζι που κατέστρεψαν τον τεχνικό εξοπλισμό και στις δύο σκηνές, οπότε οι συναυλίες δεν μπορούσαν να πραγματοποιηθούν.

Ο Μόμπι, που έκανε το Terra Vibe να χορεύει.

Ο Μόμπι, που έκανε το Terra Vibe να χορεύει. Αμέσως μετά το μεσημέρι, όμως, άρχισε ένα θέατρο του παραλόγου. Η διοργανώτρια εταιρεία Didi music δεν έβγαζε επίσημη ανακοίνωση της ακύρωσης. Ισως επειδή γίνονταν κάποιες προσπάθειες για να παίξουν μόνον οι Killers, που ήταν και το μεγάλο όνομα. Ενώ στα μπλογκ και τα μουσικά σάιτ ανακοινωνόταν η ακύρωση των συναυλιών, επίσημη ανακοίνωση δεν έβγαινε. Και μέσα σε όλα αυτά, οι τροχονόμοι το μεσημέρι έδιωχναν τον κόσμο που έφτανε στη Μαλακάσα, εξηγώντας ότι η συναυλία δεν θα γίνει. Μια ματιά στα φόρουμ και τα μπλογκ των μουσικών σάιτ είναι αρκετή για να καταλάβει κανείς το μέγεθος της ταλαιπωρίας και της οργής του κοινού.

Τελικά, η ανακοίνωση της εταιρείας έφτασε στις 6.00 μ.μ. στα ΜΜΕ επιβεβαιώνοντας την ακύρωση της 2ης μέρας. Κάτι που άλλωστε ήταν γνωστό, οπότε απορεί κανείς γιατί άργησε τόσο. Τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν πληροφορίες για την εξαργύρωση των εισιτηρίων. Οσο για τις μέταλ συναυλίες, σήμερα και αύριο, τίποτε δεν είναι ξεκάθαρο από την εταιρεία. Απλά «καταβάλλονται προσπάθειες...».

Ομως, το Σάββατο, πρώτη μέρα του φεστιβάλ, τίποτε δεν έδειχνε ότι θα ακολουθούσε η καταστροφή. Ενας ιδρωμένος, μισόγυμνος Γιούτζιν Χατζ να υποκλίνεται στις φωνές του πλήθους, μαζί με το παλαβό τσίρκο των Gogol Bordello. Ο Μόμπι να θυμίζει τον παλιό του εαυτό, ξεθάβοντας τραγούδια όπως το «Go» ή το «Feeling So Real». Και οι Placebo να ευχαριστούν το κοινό για την κατανόηση, καθώς έκαναν μια παύση για να περάσουν από το ροκ εν ρολ μπαράζ του νέου δίσκου στα παλιά, γνωστά τραγούδια. Είκοσι χιλιάδες άτομα μαζεύτηκαν στο Terra Vibe στη Μαλακάσα.

Οι Gogol Bordello απέδειξαν ότι δεν έφτιαξαν τυχαία το όνομά τους. Ο Γιούτζιν Χατζ δίπλα στις χορεύτριες, τον βιολιτζή, τον ακορντεονίστα, όλους τους συντρόφους του, έκανε το αναμενόμενο. Εστησε ένα πανηγύρι που συνδύαζε το πανκ με την τσιγγάνικη φιέστα, ανάγκασε το κοινό να ξεβιδωθεί στον χορό και αποχώρησε χαμογελαστός και αλλοπαρμένος σαν αλλόκοτος καλικάντζαρος.

Ο Γιούτζιν Χατζ, επικεφαλής του τσίρκου των Gogol Bordello

Ο Γιούτζιν Χατζ, επικεφαλής του τσίρκου των Gogol Bordello Ο Μόμπι, που ακολούθησε, επιβεβαίωσε ότι όποιο δίσκο και να βγάζει, δίνει μια έντιμη και γεμάτη ενέργεια συναυλία. Γιατί μπορεί να έπαιξε κάποια τραγούδια από τον νέο, μελωδικό και εσωστρεφή δίσκο του «Wait For Me», με τις νέες τραγουδίστριές του, αλλά και τα δύο βιολιά στη σκηνή, επικέντρωσε, όμως, το σετ στα χορευτικά του κομμάτια, όπως το «We Are All Made of Stars» ή το «Lift Me Up». Στο τελευταίο μάλιστα έκανε και μια εισαγωγή, εξηγώντας πόσο ευτυχής είναι που η Αμερική ξεφορτώθηκε τον Μπους που γύρισε «στο γαμημένο το Τέξας».

Οι Placebo, αντίθετα, που έκλεισαν τη βραδιά, αποφάσισαν από την αρχή να παίξουν χωρίς σταματημό τραγούδια από τον νέο δίσκο «Battle for the Sun». Δηλαδή ροκ εν ρολ κομμάτια με πολύ θόρυβο, καθώς στέκονταν μπροστά από μια οθόνη όπου έπαιζε καταιγιστικά βίντεο. Το κοινό, όμως, επιθυμούσε τις παλιές επιτυχίες και όχι τραγούδια από ένα δίσκο που κυκλοφόρησε πριν από εβδομάδες. Ετσι, όταν ο τραγουδιστής, ο Μόλκο, συνειδητοποίησε ότι το κοινό άρχισε να παγώνει, το ευχαρίστησε για την υπομονή του και ξεκίνησε τη σειρά από τα γνωστά κομμάτια, επαναφέροντας τον χορό στο Terra Vibe.

Το Rockwave Φεστιβάλ συνεχίζεται με τις μέταλ μέρες. Αν και μέχρι χθες το απόγευμα δεν ήταν γνωστό αν τελικά θα γίνουν. Ετσι, σήμερα παίζουν στο Terra Stage οι Motley Crue, Monster Magnet, Arch Enemy, Lauren Harris και στο Vibe Stage οι W.Α.S.Ρ., Voivod, Inactive Messiah και Scar Of The Sun. Ενώ αύριο Τρίτη παίζουν στο Terra Stage οι Slipknot, Mastodon, Down, Kylesa και Torche και στο Vibe Stage οι Saxon, Lita Ford, Eden Demise και GOD.FEAR.ΝΟΝΕ. *

No comments: