Monday, September 1, 2008

Με σαμπάνια και σερβικό ούζο


Της ΝΑΤΑΛΙ ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 01/09/2008

Τον Γκόραν Μπρέγκοβιτς τον πρωτοβάλαμε στις δισκοθήκες μας με τα σάουντρακ που είχε γράψει για τις ταινίες του Κουστουρίτσα. Μπορεί η συνεργασία τους να έληξε ξαφνικά και φορτισμένα, ο Μπρέγκοβιτς ωστόσο συνεχίζει έκτοτε να διεκδικεί και μόνος του μερίδιο σ' αυτή τη γοητευτική βαλκανική πολύχρωμη «τρέλα» που εμπεριέχει εξίσου και τη χαρά και τη λύπη και τον «διονυσιασμό» υπέρ της μίας ή της άλλης. Δεν είναι τυχαίο ότι η μπάντα και η χορωδία που τον συνοδεύουν σταθερά τα τελευταία χρόνια, βαφτίστηκε «Ορχήστρα για γάμους και κηδείες».
Με στοιχεία από το βαλκανικό «ντουέντε», κατευθείαν απόγονο της τσιγγάνικης σοφίας, της στωικότητας αλλά και του τρόπου να δοξάζεις το κάθε μέρα, ο Μπρέγκοβιτς συχνότατος επισκέπτης στη χώρα μας, αφού λίγες μέρες πριν περιόδευσε σε διάφορες ελληνικές πόλεις και το Σαββατοκύριακο συμμετείχε στα «Πρέσπεια», έρχεται και στο Ηρώδειο. Μεθαύριο θα είναι εκεί με την 40μελή ορχήστρα και χορωδία του, για να παρουσιάσει ξανά την περίεργη όπερά του «Karmen with a happy end», αποσπάσματα από τις μουσικές του για τον «Καιρό των Τσιγγάνων», το «Arizona Dream», το «Underground» και τη «Βασίλισσα Μαργκό» κι ένα δείγμα από το ολοκαίνουργιο άλμπουμ του «Αλκοόλ», έναν δίσκο αφιερωμένο στο αλκοόλ.
«Το καινούργιο μου άλμπουμ είναι λίγο παράδοξο», παραδέχεται και ο ίδιος. Και μας εξηγεί: «Στην πραγματικότητα είναι ένα άλμπουμ που εμπεριέχει δύο μεγάλα κεφάλαια, δύο διαφορετικές ενότητες. Η πρώτη, που ονομάζεται Slimovitsa, είναι ένα live που ηχογραφήθηκε σε ένα φεστιβάλ στη Νότια Σερβία, όπου όλοι οι παρευρισκόμενοι έπιναν το τοπικό μας ποτό, τη σλιμοβίτσα -κάτι αντίστοιχο με το ούζο- και χόρευαν ασταμάτητα. Η δεύτερη ενότητα θα λέγεται Σαμπάνια και ουσιαστικά θα ηχογραφηθεί στη συναυλία μου στο Μιλάνο στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου. Θα είναι ένα κονσέρτο με βιολιά και θα συμμετέχουν και δύο μεγάλες ορχήστρες. Με λίγη δόση χιούμορ, θα έλεγα ότι η μία ενότητα του άλμπουμ είναι ακούσματα για βαρύ αλκοόλ και η δεύτερη για ελαφρύ».

«Οταν έχεις γεννηθεί στα Βαλκάνια είσαι προετοιμασμένος να υποστείς και άσχημες στιγμές στη ζωή σου», εξομολογείται ο Μπρέγκοβιτς
  • Η μουσική σας χρωστάει πολλά στους Τσιγγάνους και στο «ντουέντε» τους. Επιβιώνει αυτή η μουσική και το αίσθημά της;
«Οχι, δυστυχώς αυτό το είδος δεν είναι πλέον ζωντανό. Οι Τσιγγάνοι παίζανε τη μουσική τους περιπλανώμενοι κυρίως σε εστιατόρια. Για πρακτικούς λόγους δεν μπορούν πλέον να περιφέρονται γύρω από τα τραπέζια των θαμώνων και να ερμηνεύουν με τον δικό τους ιδιαίτερο και ξεχωριστό τρόπο».

Κάτι άλλο που δεν επιβιώνει είναι η σχέση του με το σινεμά. «Τα τελευταία δέκα χρόνια αισθάνομαι πολύ μακριά από το σινεμά», λέει. Αλλά βρήκε... άλλες παρέες. Την ορχήστρα του π.χ., αυτό το σύνολο εγχόρδων που πράγματι έπαιζε μουσική σε γάμους ή κηδείες. Αλλωστε όπως σχολιάζει ο Μπρέγκοβιτς «και οι δύο αυτές στιγμές παίζουν σημαντικό ρόλο στην ζωή μας. Τόσο προσωπικά όσο και κοινωνικά. Η μουσική ενός σημαντικού καλλιτέχνη θα πρέπει να ακούγεται και στις δύο αυτές περιστάσεις. Κι εγώ αισθάνομαι πολύ τυχερός, πραγματικά, που η μουσική μου έχει ακουστεί τόσο σε γάμους όσο και σε κηδείες».

Η βαλκανική «εξωστρέφεια» συνδυάστηκε συχνά με εκρηκτικές πολιτικές εκφάνσεις, διαφωνίες, πολέμους, έξωθεν «παρεμβολές», βομβαρδισμούς. Ο,τι λέμε στερεότυπα «Πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων» δεν έπαψε να είναι όχι μία αλλά πολλές διαφορετικές εν δυνάμει εστίες προβλημάτων. «Οταν έχεις γεννηθεί στα Βαλκάνια, είσαι προετοιμασμένος να υποστείς άσχημες στιγμές στη ζωή σου. Είσαι έτοιμος να έχεις άσχημες αναμνήσεις. Παρ' όλα αυτά έρχονται στιγμές που είσαι λίγο αισιόδοξος πως τα πράγματα θα καλυτερεύσουν. Αυτό που μου έρχεται στο μυαλό είναι η εναλλαγή εικόνων, η εναλλαγή συναισθημάτων αισιοδοξίας και απαισιοδοξίας», παραδέχεται ο, γεννημένος στο Σαράγεβο από Σέρβα μητέρα και Κροάτη πατέρα, 58χρονος Μπρέγκοβιτς που είναι επιπλέον παντρεμένος με μουσουλμάνα. Ο ίδιος πάντως έχει καταχωριστεί ως Σέρβος.
  • Η σύλληψη του Κάρατζιτς τι σημαίνει για τη Σερβία;
«Ειλικρινά δεν ξέρω. Αυτό που είναι σίγουρο είναι πως μετά τον πόλεμο δεν υπήρξε ένας πολιτικός που να έχει την εμβέλεια του Τίτο. Κανένας μετέπειτα πολιτικός δεν έδωσε όραμα στον λαό. Το μόνο σίγουρο είναι πως πρέπει περισσότερο να κρίνουμε τις ιδέες των πολιτικών παρά τις προσωπικότητές τους».
  • Αν σας έλεγαν να γράψετε μια μουσική που θα εκπροσωπεί την κατάσταση στα σημερινά Βαλκάνια, θα ήταν μια μουσική για γάμους ή για κηδείες;
«Και για τα δύο. Στα Βαλκάνια εξακολουθεί να υπάρχει αυτή εναλλαγή συναισθημάτων και εικόνων...».

* Εισιτήρια για τη συναυλία του Γκόραν Μπρέγκοβιτς (80, 60, 50, 40 ευρώ και 30 ευρώ για το άνω διάζωμα) προπωλούνται από την www.ticketquest. gr και τα συνεργαζόμενα με αυτήν καταστήματα ASC και Βιβλιοπωλεία Ελευθερουδάκης. Επίσης στα καταστήματα δίσκων Metropolis.

No comments: