Sunday, September 21, 2008

Βασίλης Σαλέας: «Θέλω να παίξω Χατζιδάκι»

«Θέλω να παίξω Χατζιδάκι»

O Βασίλης Σαλέας δίνει την πρώτη του προσωπική συναυλία στο Ηρώδειο στις 30 Σεπτεμβρίου γιορτάζοντας τα 25 χρόνια του στη μουσική

Ο δεξιοτέχνης του κλαρίνου Βασίλης Σαλέας, ο άνθρωπος που άλλαξε τη σχέση του συγκεκριμένου οργάνου με το ευρύ κοινό και αποδυνάμωσε την ταύτισή του με το δημοτικό τραγούδι, δίνει την πρώτη του προσωπική συναυλία στο Ηρώδειο στις 30 Σεπτεμβρίου γιορτάζοντας τα 25 χρόνια του στη μουσική. Για εκείνον όλες ή σχεδόν όλες οι μουσικές μπορούν να περάσουν μέσα από την πνοή του κλαρίνου και να αναδείξουν άλλες διαστάσεις τους.

Ως σήμερα έχει ερμηνεύσει μεγάλους Ελληνες συνθέτες, όπως οι Μίκης Θεοδωράκης, Βαγγέλης Παπαθανασίου, Σταμάτης Σπανουδάκης, Μίμης Πλέσσας, Διονύσης Σαββόπουλος, ο οποίος μάλιστα θα βρεθεί στο πλευρό του και στη συναυλία του Ηρωδείου, για να… βγάλουν άλλη μια φορά τα «Τραπεζάκια έξω». Τραγούδια θα ερμηνεύσουν ακόμα η Γλυκερία και ο Σαράντης Σαλέας, ενώ μπουζούκι θα παίξει ο Θανάσης Πολυκανδριώτης.
«Το κλαρίνο δεν είναι μόνο για την Ιτιά, για τα δημοτικά και παραδοσιακά τραγούδια. Στην κλασική ορχήστρα αλλά και στην τζαζ επίσης χρησιμοποιείται πολύ. Αλλά και στην έντεχνη ελληνική μουσική ταιριάζει. Είχα οραματιστεί αυτή την εξέλιξη του κλαρίνου από τότε που ήμουν παιδάκι 11 χρονών. Και κατάφερα να την πραγματοποιήσω», λέει ο Βασίλης Σαλέας στον ΕΤ με αφορμή τη συναυλία στο Ηρώδειο. «Μπορεί να βάλαμε το κλαρίνο στα σαλόνια, να επεκτείναμε το ρεπερτόριό του και σε άλλα είδη, όμως χωρίς να απαρνηθούμε την παράδοσή του και τη βάση του, που εξακολουθεί να είναι το δημοτικό τραγούδι».
«Το πιο δύσκολο είναι όχι να παίξεις κλαρίνο, αλλά να το φέρεις εκεί που θα αρέσει σε σένα. Οταν αρέσει σε μένα η ερμηνεία, ξέρω ότι θα αρέσει και στο κοινό», συνεχίζει ο έμπειρος βιρτουόζος. «Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι έλεγαν ότι “το κλαρίνο τούς σπάει τα αφτιά” και έχουν γίνει οπαδοί του. Αυτοί που ήταν εχθροί του κλαρίνου έγιναν οι καλύτεροι φίλοι του».
Τι κάνει όμως το κλαρίνο ξεχωριστό; «Είναι το αίσθημα που βγαίνει μέσα από την ψυχή του μουσικού. Κι αυτό το αίσθημα είναι το ίδιο, όπου κι αν εμφανίζεται ο μουσικός. Το Ηρώδειο είναι ένας τόπος με ιστορία. Είναι η πρώτη μου προσωπική συναυλία, αλλά έχω ξαναεμφανιστεί σ’ αυτό το χώρο μαζί με τον Σταμάτη Σπανουδάκη και τον Μίμη Πλέσσα. Το κλαρίνο μπορεί να ακουστεί παντού», σημειώνει ο Βασίλης Σαλέας, ο οποίος έχει εμφανιστεί και στο Μέγαρο Μουσικής και στα αρχαία θέατρα Επιδαύρου, Δελφών, Κασσάνδρας Χαλκιδικής, Αρχαίων Φιλίππων και αλλού. Για τη βραδιά του Ηρωδείου ο Βασίλης Σαλέας έχει δημιουργήσει ένα πρόγραμμα «με γνωστές συνθέσεις και αγαπημένες μελωδίες μεγάλων συνθετών, αλλά και καινούργιες συνθέσεις δικές μου».
«Θα με πλαισιώσουν συμφωνική ορχήστρα και χορωδία και μπάντα παραδοσιακών πνευστών και κρουστών, νταούλια και ζουρνάδες και δέκα ακόμα κλαρίνα και ο Θανάσης Πολυκανδριώτης με το μπουζούκι του, ώστε ο ήχος να είναι αυτός που ταιριάζει στο χώρο και να αναδείξει τις μελωδίες». Οσο για τον ευσεβή του πόθο, το απραγματοποίητό του ακόμα όνειρο είναι «να παίξω με το κλαρίνο μου Μάνο Χατζιδάκι. Είχαμε συναντηθεί στο “ΖΟΟΜ” στην Πλάκα και είχε δακρύσει από την ερμηνεία μου. Ηταν δική του πρόταση μια συνεργασία μας, αλλά δεν προλάβαμε… Νομίζω όμως ότι βρίσκομαι κοντά στο να πραγματοποιήσω κι αυτό μου το όνειρο».

info

▪ Ο Βασίλης Σαλέας στο Ηρώδειο 30/9.
▪ Συμμετέχουν: Γλυκερία, Διονύσης Σαββόπουλος, Σαράντης Σαλέας, Θανάσης Πολυκανδριώτης.
▪ Ωρα: 20.30 μ.μ.
▪ Εισιτήρια προς 70, 58, 40
και 28 ευρώ.
▪ Προπώληση: Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου)
▪ Επικοινωνία: Tηλ.: 210-7234567 και
www.ticketservices.gr
Μέρος των εσόδων θα διατεθεί για την ενίσχυση των σκοπών του Ειδικού Ολυμπιακού Χωριού (Παιδιά με Ειδικές Ανάγκες).

ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ, Ελεύθερος Τύπος, 19/09/2008

No comments: