Monday, September 29, 2008

Αποθέωση για τη Μαντόνα

Eβρεξε μόνο... κέφι και χορό

Ma-do-nna! Ma-do-nna! Ma-do-nna! 74.000 θεατές ξέσπασαν φωνάζοντας το όνομά της. Το Ολυμπιακό Στάδιο σείστηκε το βράδυ του Σαββάτου, στη μεγαλύτερη ποπ μουσική παραγωγή που έχει σταθμεύσει ποτέ στη χώρα μας. Η βασίλισσα της ποπ στη σκηνή, για πρώτη φορά μπροστά στα μάτια μας (έμοιαζε σαν ψέμα), φαινόταν να μην πιστεύει αυτό που έβλεπε, σταμάτησε να τραγουδάει και… αμήχανα είπε στο μικρόφωνο: «What a nice welcome»! Ηταν ένα από τα highlights ενός εντυπωσιακού σόου που τα είχε (σχεδόν) όλα. Και να που τελικά οι προσευχές των Ελλήνων φαν (και της ίδιας) εισακούστηκαν και τα σύννεφα διαλύθηκαν πάνω από το ΟΑΚΑ. Και… έβρεξε επιτυχίες, άφθονο χορό, ζαχαρωτά και καραμέλες, σε μια άρτια παραγωγή που ενθουσίασε τους περισσότερους που την είδαν για πρώτη φορά. Με μια λέξη: Fun!

50άρα είπατε; Ο,τι λάμπει είναι… Madonna. Πιο νέα και πιο μυώδης από ποτέ, η ντίβα της ποπ έμοιαζε περισσότερο με 20άρα παρά ως μια γυναίκα που πάτησε τα 50. Για δύο ώρες (παρά 5 λεπτά) δεν σταμάτησε να χορεύει, να τραγουδάει (;), να πηδάει σκοινάκι και να παίζει ηλεκτρική κιθάρα. Μόλις εμφανίστηκε, στις 21.25 ακριβώς, καθισμένη στο θρόνο της με ένα πελώριο «Μ» στην πλάτη και είπε «Hello, Athens», έγινε πανικός. Για πολλούς το άπιαστο όνειρο έγινε πραγματικότητα. Αλλαξε οκτώ φορές κοστούμια (σχεδιασμένα από τον Richardo Tisci του οίκου Givenchy, μπότες Stella McCartney, παπούτσια Miu Miu και αξεσουάρ Yves Saint Laurent και Roberto Cavalli), περούκες (η τελευταία με τις αφέλειες θύμιζε πολύ Kylie) και παρουσίασε ένα set list με κομμάτια κυρίως από το τελευταίο της άλμπουμ «Hard candy» και μερικές παλιές επιτυχίες σε remix. Ολα στο μπλέντερ. Στα video walls η Britney Spears, ο Kanye West και ο Justin Timberlake εμφανίστηκαν σε εικονικά ντουέτα. Εκανε αυτό που ξέρει καλύτερα: Να εκφράζει τον εαυτό της. Αψογη performer και επαγγελματίας.

To show: Καλοσχεδιασμένο, με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και κρύσταλλα Swarovski 1 εκατομμυρίου λιρών. Γιγαντιαία η σκηνή, ύψους 27 μέτρων, και δύο κυλινδρικές οθόνες που ανεβοκατέβαιναν προβάλλοντας μέρος των βίντεο. Τέσσερις ενότητες (pimp, old school, gypsy, rave), τέσσερα διαφορετικά πρόσωπα. Μπέντλεϊ, ρινγκ, κάρο, τσιγγάνικα βιολιά, φουτουριστικά κοστούμια, DJs, βαγόνια του μετρό να «μεταφέρουν» τους 16 καταπληκτικούς χορευτές επί σκηνής πέρασαν από μπροστά μας σαν εικόνες video clip. Πάντως, για όσους την έχουν ξαναδεί σε προηγούμενες περιοδείες, το συγκεκριμένο σόου δεν είναι το αγαπημένο τους, τόσο για την επιλογή των τραγουδιών όσο και για την έλλειψη έμπνευσης.

Highlights: Θα θυμόμαστε το Στάδιο να ξεσηκώνεται μόλις ακούστηκε το «Like a prayer», η καλύτερη στιγμή της βραδιάς, με χιλιάδες κόσμου να τραγουδούν μαζί της. Χαμός όμως έγινε και στο «Hung up», στο «4 minutes» (σε καυτό χορό με τον τρισδιάστατο Justin) και στην τσιγγάνικη εκτέλεση του «La Isla Bonita» – «Οπα», φώναξε η Madonna από το μικρόφωνο.

Obama for president: Και η Madonna ψηφίζει Ομπάμα. Στο «επίμαχο» βίντεο «Get stupid», τον έβαλε δίπλα στους «καλούς του πλανήτη» (Γκάντι, Δαλάι Λάμα, Τζον Λένον, Οπρα), σε αντίθεση με τον Τζον Μακ Κέιν που εμφανίστηκε δίπλα στον Χίτλερ και στο δικτάτορα Μουγκάμπε. Κατά τα άλλα το βίντεο είχε στόχο την αφύπνιση του κόσμου για τα μεγάλα προβλήματα του πλανήτη.

Κοινό: Οι πρώτοι έφτασαν από τις 8 το πρωί έξω από το ΟΑΚΑ. Από μικρά παιδιά, 35άρηδες, «συμμαθήτριες» της Madonna, αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας. Ολοι στην ουρά για τη θεά! Εφοδιασμένοι με κιάλια και αχρείαστες -τελικά- ομπρέλες. Ντυμένοι με t-shirts, με καπέλα, μέχρι με νυφικά και διχτυωτά γάντια αλά ’80s. Στις 5 το απόγευμα που άνοιξαν οι πόρτες έτρεξαν 100άρι για μια θέση σε απόσταση αναπνοής από τη σκηνή. Στο Pitch A η ατμόσφαιρα ήταν εκρηκτική. Ενθουσιασμός μέχρι και στο πιο ψηλό σκαλί της κερκίδας. «Crazy for you», το σύνθημα στο πανό. Το τσουχτερό κρύο καταπολεμήθηκε με άφθονη βότκα («ξεπουλήσαμε», φώναζε ο μπάρμαν). Την ίδια ώρα τα VIP είχαν μετατραπεί σε πασαρέλα!

Aκούσαμε: Βγαίνοντας από το Στάδιο πολλά ακούσανε τ’ αφτιά μας: «Ηταν το καλύτερο σόου που είδα στη ζωή μου», «Αν μου άρεσε; Δεν ξέρω», «Είχε σούπερ ενέργεια. Απίστευτη», «Δεν είπε ούτε ένα “ευχαριστώ”», «Gypsy kings», «Εχω πάθει πλάκα», «Το σόου έκανε κοιλιά», «Εγώ δεν έβλεπα τίποτα», «Πότε θα ξανάρθει;», «Η Confession Tour ήταν πολύ καλύτερη», «Λύσσαξε στο χορό», «Πολύ ψηφιακό, ρε παιδιά…».

Crash test: Βερολίνο – Αθήνα

Το show: Ακριβώς η ίδια παραγωγή. Η Madonna δεν κάνει εκπτώσεις (βλέπε Kylie). Στο Βερολίνο, τρίτο μόλις σταθμό της τουρνέ, υπήρχαν τεχνικά προβλήματα. Λογικό στην Αθήνα, τελευταίο σταθμό της ευρωπαϊκής περιοδείας, να έχουν ξεπεραστεί, καθώς το show βρήκε το ρυθμό του.

Διάταξη χώρου: Pitch A (90 ευρώ) και Pitch B (80 ευρώ) υπήρχε μόνο στην Αθήνα. Αντίστοιχη διάταξη στην αρένα δεν υπήρχε ούτε στο Βερολίνο (97,75 ευρώ) ούτε σε κανέναν άλλο ευρωπαϊκό σταθμό της τουρνέ.

Η Madonna: Πιο θερμή, έπαιξε περισσότερο με το ελληνικό κοινό που την αποθέωσε. Στο Βερολίνο, άλλωστε, την είχαν ξαναδεί στο παρελθόν. Επίσης, στο «She’s Not Me», ειδικά για εμάς, έδωσε ένα «καυτό» φιλί στο στόμα της χορεύτριας.

Ο κόσμος: Στην Αθήνα σαφώς πιο ενθουσιώδης. Οι Βερολινέζοι, εκτός από ψηλότεροι, ήταν ακούνητοι και αμίλητοι (ζωντάνεψαν μόνο στο «Like A Prayer»).

Ηχος: Καλύτερος, με διαφορά, στην Αθήνα.

Παραγγελία: Το κοινό ζητάει ένα κομμάτι, η Madonna το ερμηνεύει. Στην Αθήνα ακούσαμε το ίδιο με το Βερολίνο, το «Express Yourself». Για την ιστορία, είχε ερμηνεύσει το «Like A Virgin» στη Ρώμη (με αφιέρωση στον Πάπα) και το «Dress You Up» στη Βαλένθια και τη Βιέννη.

Διοργάνωση: Καλύτερη στο Βερολίνο. Μέσα σε 1’ λεπτό είχαμε μπει στο Στάδιο χωρίς ταλαιπωρία. Στα συν και το ότι το εισιτήριο της συναυλίας σού εξασφάλιζε και δωρεάν μετάβαση με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ακούει κανείς;

Αυτοψία για ζημιές στο ΟΑΚΑ

Δεκάδες χιλιάδες θεατές πάτησαν το Σάββατο το βράδυ το χλοοτάπητα του ΟΑΚΑ. Η πρώτη γρήγορη αυτοψία στο χώρο -μετά τη συναυλία της Madonna- δεν κατέγραψε σοβαρές φθορές. «Την Τετάρτη θα έχουμε πλήρη εικόνα», ανέφερε στον ΕΤ ο γενικός διευθυντής του ΟΑΚΑ Κυριάκος Γιαννόπουλος. «Βγάλαμε το κάλυμμα του χλοοτάπητα. Ελπίζω να μην καταγράψουμε σοβαρές ζημιές», πρόσθεσε. Σε ό,τι αφορά τυχόν άλλες φθορές ο κ. Γιαννόπουλος είναι σαφής: «Το κοινό έμοιαζε με εκείνο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Ηταν άψογο, υπήρξε τάξη. Oλα πήγαν κατ’ ευχήν! Ευχαριστήθηκαν όλοι μια μοναδική συναυλία για τα ελληνικά δεδομένα».

Στείλτε μας φωτογραφίες και βίντεο από τη συναυλία της Μαντόνα

ΜΑΧΜΟΥΝΤΕΣ ΒΑΪΟΣ, Ελεύθερος Τύπος, Δευτέρα, 29.09.08


Μεγένθυση γραμματοσειράς Σμίκρυνση γραμματοσειράς εκτύπωση αποστολή άρθρου με email

No comments: