Friday, September 19, 2008

Πέθανε ο πρωτοποριακός συνθέτης Μ. Κάγκελ


Μουσική και θέατρο ήταν ένα και το αυτό στις συνθέσεις του Αργεντινού πρωτοποριακού συνθέτη Μαουρίτσιο Κάγκελ [Mauricio Raúl Kagel], από τις μεγαλύτερες μορφές του εικοστού αιώνα. Ο σπουδαίος αυτός καλλιτέχνης πέθανε χθες, σε ηλικία 77 ετών, στην Κολονία, στην πόλη του μεταπολεμικού μουσικού μοντερνισμού, στην οποία ζούσε από τό 1957. Είχε γεννηθεί το 1931 στο Μπουένος Αϊρες.

Ο Μαουρίτσιο Κάγκελ γεννήθηκε πριν από 77 χρόνια στο Μπουένος Αϊρες και πέθανε στην Κολονία
Κατεξοχήν θεατρικός συνθέτης, δεν χαρακτηρίστηκε τυχαία σόουμαν της μουσικής σκηνής. Ο καμβάς, πάνω στον οποίο κυρίως εργάστηκε, ήταν η ανατροπή της πραγματικότητας και η αντιστροφή των ρόλων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η σύνθεση «Mare Nostrum» του 1975, ένα σχόλιο στην αποικιοκρατία, όπου εμφανίζει μία φυλή του Αμαζονίου να ανακαλύπτει την Ευρώπη και να επιβάλλει την ειρήνη. Σχεδόν σ' όλα τα έργα του -άλλο ένα χαρακτηριστικό είναι το «Exotica»- κυριαρχούν τα στοιχεία της σάτιρας, της παρωδίας, της υπερβολής, της διαστρέβλωσης των ταυτοτήτων.

Ο Μαουρίτσιο Κάγκελ σπούδασε στην αρχή φιλοσοφία και ιστορία της λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Μπουένος Αϊρες. Παράλληλα, έλαβε πολύπλευρη μουσική παιδεία: θεωρητικά, πιάνο, όργανο, βιολοντσέλο, φωνητική και διεύθυνση ορχήστρας. Στον τομέα της σύνθεσης θεωρείται σχεδόν αυτοδίδακτος. Επαγγελματικά, εκτός από σολίστ του πιάνου και διευθυντής ορχήστρας, υπήρξε και κριτικός φωτογραφίας και κινηματογράφου.

Χαρισματικός και ως δάσκαλος, δίδαξε σε μεγάλα μουσικά ιδρύματα, όπως το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, την Ακαδημία Τηλεόρασης και Κινηματογράφου του Βερολίνου, τον Σκανδιναβικό Κύκλο Μαθημάτων Σύγχρονης Μουσικής, τις Σπουδές Σύγχρονης Μουσικής της Κολονίας και την Ανώτατη Μουσική Ακαδημία της Κολονίας.

Εκτός από μουσική για το θέατρο, έγραψε έργα ορχηστρικά, μουσικής δωματίου, για σόλο όργανο, ηλεκτρονικής μουσικής. Είχε ακόμη σκηνοθετήσει ταινίες και είχε παρουσιάσει συνθέσεις, γραμμένες ειδικά για το ραδιόφωνο.

No comments: