Monday, September 15, 2008

Εκδηλώσεις για την συμπλήρωση 31 χρόνων από το θάνατο της Μαρίας Κάλλας

http://www.voiceofgreece.gr/images/stories/omogeneiako/kallas.jpg

Τη συμπλήρωση 31 χρόνων από το θάνατο της Μαρίας Κάλλας (πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου του 1977) τιμά αύριο η Θεσσαλονίκη με δύο μεγάλες εκδηλώσεις.

Το καθιερωμένο από την ίδρυση του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (την πρωτοχρονιά του 2000) Γκαλά όπερας στη μνήμη της Μαρίας Κάλλας θα πραγματοποιηθεί αύριο, σημαίνοντας την έναρξη της χειμερινής καλλιτεχνικής περιόδου λειτουργίας του.

Για τη φετινή παράσταση, στην οποία θα παρουσιαστούν αποσπάσματα και άριες από την όπερα «Κάρμεν» του Μπιζέ, ερμηνεύτρια θα είναι η σοπράνο Αντιγόνη Παπούλκα, η οποία ερμήνευσε τον ίδιο ρόλο για πρώτη φορά στην παράσταση της όπερας, τον Ιανουάριο του 2007 στη Λαϊκή Όπερας της Βιέννης. Το ρόλο του Δον Χοσέ ανέλαβε ο τενόρος Βαγγέλης Χατζησίμος, και της Μικαέλα η σοπράνο Μαρίνα Βουλογιάννη. Η μουσική διεύθυνση είναι του Νίκου Αθηναίου, ενώ συμμετέχει και η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης.

Στο φουαγιέ του Μεγάρου παρουσιάζεται επίσης από σήμερα μέρος της μεγάλης έκθεσης φωτογραφιών από την σκηνική παρουσία της Μαρίας Κάλλας που είχε διοργανώσει πέρσι (για τα 30 χρόνια από το θάνατο της) το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία. Η έκθεση έχει ταξιδέψει μέχρι σήμερα στα Χανιά, την Καρδίτσα, τη Φλώρινα, την Κέρκυρα, την Τεργέστη ενώ μετά τη Θεσσαλονίκη θα μεταφερθεί στα Ιωάννινα, το Χιούστον και το Σαν Φραντσίσκο.

Τα εισιτήρια για το γκαλά όπερας του ΜΜΘ στοιχίζουν 60, 50, 40 και 25 ευρώ (12 ευρώ το φοιτητικό).

- Έκθεση «γλυπτών - κοστουμιών» του Νίκου Φλώρου εμπνευσμένων απ' αυτά που φόρεσε επί σκηνής η Μαρία Κάλλας εγκαινιάζεται αύριο στο Γενι - Τζαμί της Θεσσαλονίκης. Την έκθεση διοργανώνει η Εταιρία για το κτίριο της όπερας και της Ακαδημίας Λυρικής τέχνης «Μαρία Κάλλας» σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης. Η έκθεση που αναπτύσσεται στο πλαίσιο των Δημητρίων θα είναι ανοιχτή ως τις 19 Οκτωβρίου.

No comments: