Tuesday, September 9, 2008

Ο Συμφωνικός Μίκης στο Ηρώδειο

Ο Συμφωνικός Μίκης στο Ηρώδειο

Την Τετάρτη η μοναδική συναυλία με την ορχήστρα της ΕΡΤ

Το συμφωνικό και το τραγουδιστικό έργο του Μίκη Θεοδωράκη, οι δύο πόλοι δημιουργίας του, θα συναντηθούν σε μία μόνο βραδιά αύριο, Τετάρτη, στο Ηρώδειο. Στη συναυλία, που έχει τίτλο «Μίκης Θεοδωράκης, ο Συμφωνικός» και πραγματοποιείται με τη συμμετοχή της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ, την οποία θα διευθύνει ο μαέστρος Λουκάς Καρυτινός, θα ακουστούν και αγαπημένα τραγούδια του μεγάλου Ελληνα συνθέτη, που για πρώτη φορά θα έχει την ευκαιρία να τα ακούσει το κοινό μεταγραμμένα για τη φωνή ενός μπάσου.

Θα τα ερμηνεύσει ο διεθνής Ελληνας βαθύφωνος Δημήτρης Καβράκος, ο οποίος θα ερμηνεύσει επίσης «Επιφάνια Αβέρωφ» και αποσπάσματα από τη σουίτα μπαλέτου «Αλέξης Ζορμπάς». Τη μεταγραφή των έργων επιμελήθηκε η καταξιωμένη πιανίστα Τατιάνα Παπαγεωργίου, βαθιά γνώστρια του έργου του Μίκη, με το οποίο ασχολείται εδώ και δέκα χρόνια. Μάλιστα, εκείνη ήταν που ανέσυρε από το αρχείο του συνθέτη το γραμμένο τη δεκαετία του ’50 και χαμένο από τότε «Κοντσέρτο αρ. 2» για πιάνο, το οποίο θα παρουσιάσει σε παγκόσμια πρώτη αύριο στο Ηρώδειο.
«Αυτή η συναυλία συνδυάζει αντιπροσωπευτικά και αγαπημένα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη αλλά και δείγματα από τη λόγια μουσική του, που την έγραφε κυρίως τη δεκαετία του ’50, όταν ζούσε στο Παρίσι», λέει στον ΕΤ η πιανίστα Τατιάνα Παπαγεωργίου. «Ο Μίκης ήταν πολυγραφότατος. Εχει γράψει πολλά έργα σ’ αυτή την περίοδο τα οποία τώρα έρχονται στο φως. Το “Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 2” το ανακάλυψα στα χειρόγραφά του. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό έργο, το οποίο βραβεύθηκε το 1959 σε διεθνή διαγωνισμό, πρόεδρος της επιτροπής του οποίου ήταν ο Ντιμίτρι Σοστακόβιτς. Ο Μίκης ήταν πολύ νέος τότε και κατάφερε να φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Στη συνέχεια στράφηκε εσκεμμένα στο τραγούδι και στην ποίηση και έγινε ευρέως γνωστός».
Η πιανίστα Τατιάνα Παπαγεωργίου, αναζητώντας τα σημεία σύνδεσης ανάμεσα στους δύο πόλους δημιουργίας του Μίκη Θεοδωράκη, επισημαίνει: «Το έργο του Μίκη, τόσο το λόγιο όσο και το τραγουδιστικό, είναι ενιαίο τελικά. Μέσα στα συμφωνικά του έργα βρίσκει κανείς μελωδίες που αργότερα έγιναν τραγούδια, όπως το “Μάνα μου και Παναγιά”, το οποίο θα ακουστεί στη συναυλία από τον Δημήτρη Καβράκο.
Ο σπόρος της δημιουργίας αυτού του τραγουδιού μπήκε όταν έγραφε το “Κοντσέρτο αρ. 2 για πιάνο”. Και το ίδιο έχει συμβεί και με πολλά άλλα έργα του. Αυτό αποδεικνύει και την ενιαία μορφή της δημιουργίας του. Το έργο του Μίκη Θεοδωράκη έχει πολλές δεξιοτεχνικές απαιτήσεις και ισχυρή ελληνικότητα. Είναι πρόκληση για τον ερμηνευτή. Εχει σφρίγος, ρυθμό και μεγάλη δυναμική».

info: «Μίκης Θεοδωράκης, ο Συμφωνικός».

▪ Τετάρτη 10/9, Ωδείο Ηρώδου Αττικού, 21.00. Με τον Δημήτρη Καβράκο. Την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ διευθύνει ο Λουκάς Καρυτινός. Σολίστ στο πιάνο: Τατιάνα Παπαγεωργίου. Παραγωγή: Elisarte-Ελισάβετ Παπαγεωργίου. Τιμές εισιτηρίων €25, €40, €50, €60, €80. Προπώληση στο 210-3272000, στη Στοά Πεσμαζόγλου 39 και το herodeion-events.gr. Μέρος των εσόδων θα διατεθεί για τον εμπλουτισμό της συλλογής του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου.

ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ, Ελεύθερος Τύπος, Τρίτη, 09.09.08



No comments: