Ο ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟΣ ΜΕ ΟΣΚΑΡ ΕΝΙΟ ΜΟΡΙΚΟΝΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
400 σάουντρακ μετά, ο πολυβραβευμένος Ένιο Μορικόνε έρχεται στην Ελλάδα για να μας θυμίσει ότι από τα μέρη μας αντλεί τη μουσική του έμπνευση
Της Χάρης Ποντίδα, ΤΑ ΝΕΑ: Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2008
Βλέποντας τον Ένιο Μορικόνε να μιλάει για το νέο του έργο που εμπνεύστηκε στα μέρη μας και θα παρουσιάσει σε παγκόσμια πρώτη σε πλήρη συμφωνική μορφή στις δύο συναυλίες που θα δώσει στο Ηρώδειο (28 και 29 Σεπτεμβρίου) πείθεσαι ότι η... νεότητα μπορεί να σκαρφαλώσει και στα 80.Δεν ήταν μόνον ο τόνος της φωνής, οι κινήσεις των χεριών ή το λαμπερό τού βλέμματος.
Ήταν η αίσθηση που περνούσε χθεςστην Αθήνα- στους ακροατές του, για το πόσο ζωτικής σημασίας είναι για εκείνον η έμπνευση, η σύνθεση, η ολοκλήρωση ενός νέου έργου. Ενός σημαντικού για εκείνον έργου. Και πόσο (ειλικρινά) χαρούμενος ήταν που βρισκόταν στη χώρα που τον ενέπνευσε... «Όχι μόνο felice (ευτυχισμένος)», τόνιζε χθες. «Gioioso!» (πλήρης χαράς). Το «Sicilo e Αltri Frammenti» είναι εμπνευσμένο από τον λυρικό ποιητή και μουσικό Σείκιλο, που έζησε τα ελληνιστικά χρόνια στις αρχαίες Τράλλεις της Μικράς Ασίας (κοντά στην αρχαία Έφεσο). Ο «Επιτάφιος» του Σεικίλου, επάνω στον οποίο έσκυψε για κάμποσα χρόνια ο μαέστρος, είναι η αρχαιότερη ολοκληρωμένη σύνθεση που έχει σωθεί από την αρχαιότητα.
«Την προηγούμενη φορά που ήρθα στην Ελλάδα, το καλοκαίρι του 2005, ένας δημοσιογράφος με ρώτησε τι ήξερα από ελληνική μουσική. Γενικά, αν εξαιρέσουμε τον κινηματογραφικό Θεοδωράκη και ορισμένα έξοχα έργα, δεν ξέρω πολλά. Είχα όμως έναν άσο στο μανίκι μου: την αγάπη μου για την αρχαία ελληνική μουσική». Η βασική μελωδία απλή, καθαρή. Την σιγοτραγουδάει μέσα στην αίθουσα. Μιλάει με εικόνες. «Ο άνεμος που σφυρίζει, βήματα που ακούγονται από μακριά και ένας αφηγητής που προϋπάρχει- εκείνος που ακούει και αφηγείται. Κι εκεί ακριβώς ξεκινάει το βασικό μουσικό θέμα...». Ο ενθουσιασμός του με τον Σείκιλο δεν είναι τυχαίος. «Υπάρχουν μέσα του επιρροές από τη Μικρά Ασία, στοιχεία εβραϊκά, κλίμακες από την Ανατολή. Είναι μια εξέλιξη που μας οδηγεί στη Ρώμη. Η Ρώμη στη συνέχεια επηρεάζει τους Γερμανούς τροβαδούρους, εκείνοι τους Ιρλανδούς και φτάνουμε στην Αμερική, στα γκόσπελ... Το λέω αυτό για να καταλάβετε πόσο σημαντικό είναι αυτό το έργο, ένα έργο που γεννιέται στην Ελλάδα».
ΙΝFΟ: Συναυλία Ένιο Μορικόνε στο Ηρώδειο, την Κυριακή 28 και τη Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου, στις 21.00
Εισιτήρια: Προπώληση: Στα ταμεία του Ελληνικού Φεστιβάλ (Πανεπιστημίου 39, τηλ. 210-3272.000).
Με μια ματιά
● 1928: Γεννήθηκε στη Ρώμη ● 1964: Ο συμμαθητής του, Σέρτζιο Λεόνε, του ανέθεσε τη μουσική για το σπαγγέτι-γουέστερν «Για μια χούφτα δολάρια» ● 1984: Έχασε το Όσκαρ για το «Κάποτε στην Αμερική», γιατί ο Λεόνε ξεχνά να συμπληρώσει κάποια τυπικά χαρτιά ● 2007: Παρέλαβε το Όσκαρ καριέρας. Ο Κλιντ Ίστγουντ μετέφρασε στα αγγλικά τον λόγο του
- Η εργατική τάξη, ο κακός, ο άσχημος και η Μαλένα
No comments:
Post a Comment