Wednesday, September 24, 2008

Μαντόνα και «αλυσίδες»...

http://www.smh.com.au/ffximage/2007/10/11/madonna_chains_narrowweb__300x421,0.jpg
Αποτελεί αναμφίβολα «βαρύ πυροβολικό» της βιομηχανίας του θεάματος. Με απίστευτη ενέργεια στη σκηνή, παρότι 50χρονη, χορεύει, τραγουδάει, ξεσηκώνει... Πετάγεται μέσα από καπνούς, με διαφορετικό «πρόσωπο» κάθε φορά - άλλοτε προκλητικά ημίγυμνη και άλλοτε με σχολικές ποδιές και σταυρούς. Πότε ως «αγία», πότε ως «κολασμένη», προκαλεί «θεούς» και «δαίμονες»...
Η Μαντόνα, «ιέρεια» ενός «ναού» που υψώνει απανταχού της Γης ο soft ιμπεριαλισμός, είναι εδώ! Το Σάββατο δίνει την πρώτη αθηναϊκή συναυλία της στο Ολυμπιακό Στάδιο - στο πλαίσιο της «Sticky & Sweet» περιοδείας της - μπροστά σε χιλιάδες νεοέλληνες που «τσίμπησαν» και ξεροστάλιασαν μέσα στην καλοκαιρινή ζέστη για τα «μαγικά», πλην πανάκριβα, εισιτήρια για το ιλουστρασιόν υπερθέαμα (η τιμή πολλών ήταν 250 ευρώ).
Η τραγουδίστρια, που δε φημίζεται τόσο για τη φωνή της όσο για το σόου που παρουσιάζει, αποτελεί αυθεντική εικόνα ενός ψευδεπίγραφου «πολιτισμού», που πηγάζει από το κυρίαρχο οικονομικό σύστημα και την ιδεολογία του. Στο πρόσωπο της Μαντόνα αντικατοπτρίζονται η αισθητική, οι «αξίες» μιας κουλτούρας ξεγελασμένου πνεύματος και παραπλανημένης συνείδησης. Της ομογενοποιημένης μαζικής κουλτούρας, που με μαεστρία χτίζουν τα μονοπώλια του θεάματος, πολτοποιώντας πολιτισμούς, αλυσοδένοντας γούστα, υπνωτίζοντας κοινωνίες. Το θέαμα είναι το μέσον όχι μόνο για να αυξάνουν τα κέρδη τους, αλλά και για να εντείνουν και να εμβαθύνουν τη μαζική πλύση εγκεφάλων, τη χειραγώγηση συνειδήσεων. Καλλιεργώντας συνείδηση αποδοχής μιας εικονικής πραγματικότητας που παρασάγγας απέχει από την αληθινή ζωή.

Ρ. Σ., ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, Πέμπτη 25 Σεπτέμβρη 2008

No comments: