Friday, September 12, 2008

«Σείκιλο» και κινηματογραφικά Μορικόνε


Τα μαγευτικά ηχοχρώματα του Ενιο Μορικόνε θα πλημμυρίσουν (28, 29/9) το Ηρώδειο, όπου ο σπουδαίος Ιταλός συνθέτης θα παρουσιάσει διαχρονικές επιτυχίες που έγραψε για ευρωπαϊκές και αμερικανικές ταινίες, ενώ σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση θα παρουσιάσει το εμπνευσμένο από την Ελλάδα έργο του «Sicilo e altri frammenti».

Το καλοκαίρι του 2005, ευρισκόμενος στην Ελλάδα, μιλώντας σε δημοσιογράφους αναφέρθηκε στο επιτύμβιο του Σεικίλου, μια από τις ελάχιστες καταγραφές αρχαιοελληνικής μουσικής. Ο ίδιος τότε τραγούδησε τα χαρακτηριστικά διαστήματα αυτής της μουσικής φράσης, δηλώνοντας ότι αυτό επηρέασε όλη του την καλλιτεχνική πορεία. Ηταν η αφορμή για να γράψει ένα ολόκληρο έργο, το «Sicilo e altri frammenti», που αποτελεί την προσωπική του θέαση πάνω στο σύνολο της μουσικής και την αισθητική - φιλοσοφική θέση του.
Στο πλαίσιο της ενότητας «Μουσική για τον κινηματογράφο» θ' ακουστούν υπέροχες μελωδίες του από ταινίες όπως «Οι αδιάφθοροι», «Κάποτε στην Αμερική», «Ο θρύλος του 1900», «Σινεμά ο "Παράδεισος"», «Μαλένα», «Ο Καλός, ο Κακός και ο Ασχημος», «Κάποτε στη Δύση», «Η εργατική τάξη πάει στον παράδεισο», «Η συμμορία των Σικελών», κ.ά. Στις δύο συναυλίες ο - πρόσφατα τιμημένος με «Οσκαρ» για τη συνολική του προσφορά στην κινηματογραφική μουσική - συνθέτης θα διευθύνει την αγαπημένη του ορχήστρα, «Roma Sinfonietta». Συμμετέχουν η σοπράνο Susanna Rigacci, η πιανίστρια Gilda Butta και πολυμελής χορωδία.
[ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, Σάββατο 13 Σεπτέμβρη 2008]

No comments: