Wednesday, September 17, 2008

Η Καραΐνδρου ξανασμίγει με Γκαρμπάρεκ και Κασκασιάν



Η Ελένη Καραΐνδρου έζησε την επιτυχία των δύο συναυλιών της στο Θέατρο των Βράχων κι ετοίμασε αμέσως τις βαλίτσες της. Προορισμός της η Φρανκφούρτη ή καλύτερα η Παλιά Όπερα της πόλης, όπου η, ενταγμένη στο Φεστιβάλ ECM, αυριανή συναυλία της κρύβει και για την ίδια έναν επιπλέον λόγο συναισθηματικής φόρτισης.

Η Ελένη Καραΐνδρου με τον περίφημο Νορβηγό σαξοφωνίστα Γιάν Γκαρμπάρεκ ενώ ηχογραφούν τη μουσική της για τον «Μελισσοκόμο» του Θόδωρου Αγγελόπουλου
Επειτα από καιρό θα συμπράξει ξανά με τους παλιούς της συνεργάτες και σπουδαίους σολίστ, τον περίφημο Νορβηγό σαξοφωνίστα Γιάν Γκαρμπάρεκ, με τον οποίο είχαν συνεργαστεί καταρχήν για τη μουσική του «Μελισσοκόμου», και τη διάσημη Αμερικανίδα βιολίστρια Κιμ Κασκασιάν, που αντίστοιχα η μουσική τους γνωριμία έγινε χάρη στο «Βλέμμα του Οδυσσέα». Μαζί τους θα είναι η Καμεράτα υπό τον Αλέξανδρο Μυράτ, αλλά κι οι άλλοι Ελληνες σολίστ και σταθεροί συνεργάτες της Καραΐνδρου.

Το φετινό Φεστιβάλ ECM (17-19/9) στη Φρανκφούρτη έχει θεματικό άξονα «Η μουσική σε διάλογο με τις άλλες τέχνες» και είναι καρπός της συνεργασίας της ξεχωριστής δισκογραφικής εταιρείας του Μάνφρεντ Αϊχερ με την Alte Oper της Φρανκφούρτης. Η διοργάνωση περιλαμβάνει και αφιερώματα στους μεγάλους Ευρωπαίους σκηνοθέτες Θόδωρο Αγγελόπουλο, Αντρέι Ταρκόφσκι και Πιερ-Πάολο Παζολίνι, σε συνεργασία με το Γερμανικό Κέντρο Κινηματογράφου (DIF).

Η Κιμ Κασκασιάν, διάσημη Αμερικανίδα βιολίστρια, συναντήθηκε με την Καραΐνδρου χάρη στο «Βλέμμα του Οδυσσέα»
Η συναυλία της Καραΐνδρου, με την καλλιτεχνική διεύθυνση του ίδιου του Αϊχερ, θα αποτελέσει το κεντρικό γεγονός του Φεστιβάλ. Θα ακουστούν συνθέσεις της από τις ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου αλλά και από τις «Η τιμή της αγάπης» της Τώνιας Μαρκετάκη, «Καλή πατρίδα σύντροφε» του Λευτέρη Ξανθόπουλου, «Αφρικάνα» της Μαργκαρέτε φον Τρότα, «Ρόζα» του Χριστόφορου Χριστοφή. Την επιμέλεια ήχου της συναυλίας έχει αναλάβει ο διευθυντής του Ηχογραφικού Κέντρου του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Νίκος Εσπιαλίδης.

Στο πρόγραμμα των συναυλιών εντάσσονται ακόμα η μουσική του Φρανσουά Κουτιριέ «Νοσταλγία-Ενα τραγούδι για τον Ταρκόφσκι» και οι εμπνευσμένες από τον Παζολίνι συνθέσεις του Στέφανο Μπατάλια, έργα και τα δύο που παίχτηκαν πρόσφατα στο 1ο ελληνικό φεστιβάλ της ECM.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 17/09/2008

No comments: