Monday, September 22, 2008

Ο Χατζιδάκις έκανε ό,τι ήθελε χωρίς να ρωτάει κανέναν


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. «Ο Μάνος Χατζιδάκις έκανε πάντα αυτό που ήθελε, χωρίς να ρωτάει κανέναν. Ούτε τους ίδιους τους συνεργάτες του». Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος περιγράφει τη συνεργασία του με τον Μ. Χατζιδάκι, όταν ο συνθέτης μελοποίησε ποιήματά του για τον δίσκο «Τα τραγούδια της αμαρτίας».

Τα τραγούδια αυτά ερμηνεύουν απόψε στις 9, στον κινηματογράφο «Αριστοτέλειον», ο Ανδρέας Καρακότας με την Ντόρα Μπακοπούλου στο πιάνο, σε μια εκδήλωση που γίνεται στο πλαίσιο των 43ων Δημητρίων.

«Ο τίτλος αδικεί και τον Χατζιδάκι κι εμένα. Ούτε μια φορά δεν έκανα την αμαρτία να γράψω τη λέξη "αμαρτία" στα ποιήματά μου», είπε ο Χριστιανόπουλος
«Ο Μ. Χατζιδάκις ήταν εκπληκτικός άνθρωπος, αλλά είχε πολλές ιδιοτροπίες. Δεν έλεγε τι θέλει, δεν ζητούσε γνώμες. Οταν συμφωνήσαμε, του είπα να κάνει ό,τι θέλει, και το έδεσε κόμπο», είπε ο Ντ. Χριστιανόπουλος σε συνέντευξη Τύπου. Δεν ρωτήθηκε ούτε για τον τίτλο του δίσκου. «Ο τίτλος αδικεί και τον Χατζιδάκι, αδικεί κι εμένα», είπε. «Η μουσική είναι πολύ ωραία, αλλά στην τιτλοδότηση μου τα χαλάτε», του είχε πει όταν ο Χατζιδάκις του ανακοίνωσε τον τίτλο. Ο αρχικός ήταν «Η αμαρτία είναι βυζαντινή και ο έρωτας αρχαίος», αλλά ο Μ. Χατζιδάκις τον απέρριψε.

«Αυτό το "μακαρόνι" ήταν εκπληκτικό ως σύλληψη, αλλά φαίνεται ότι δεν ήταν εμπορικό και τελικά ο Χατζιδάκις ενέκρινε τον δεύτερο τίτλο. Αν με ρωτούσε, θα έλεγα όχι». Γιατί, όπως είπε, «και η λέξη τραγούδια και η λέξη αμαρτία είναι γενικευτικά. Το πολύ πολύ να ενθουσιάσει ένα μέτριο και ημιμαθές κοινό». Τον ικανοποίησε περισσότερο ο τίτλος «Ενός λεπτού σιγή», που επέλεξε ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, όταν παρουσίασε το έργο ως χορόδραμα. Οσον αφορά τις προσωπικές του αμαρτίες, ο Ντ. Χριστιανόπουλος είπε ότι έκανε πολλές. «Ούτε μία φορά όμως δεν έκανα την αμαρτία να αναφέρω τη λέξη "αμαρτία" στα ποιήματά μου».
Ο δίσκος κυκλοφόρησε το 1996, δύο χρόνια μετά τον θάνατο του Μ. Χατζιδάκι. Ο Μ. Χατζιδάκις είχε επιλέξει ως ερμηνευτή τον Ανδρέα Καρακότα. «Η φωνή του Ανδρέα Καρακότα άξιζε καλύτερη τύχη, αλλά έπεσε στο κενό με τον ξαφνικό θάνατο του Χατζιδάκι», είπε ο Ντ. Χριστιανόπουλος και εξέφρασε τη θλίψη του που «μια Θεσσαλονίκη και μια Ελλάδα δεν μπορούν να υποστηρίξουν τους ελάχιστους σοβαρούς καλλιτέχνες».
Το εισιτήριο για την εκδήλωση είναι 20 ευρώ, αφορμή για ακόμα ένα σχόλιο του Ντ. Χριστιανόπουλου κατά του Δήμου Θεσσαλονίκης. «Εφτυσα αίμα για τη Θεσσαλονίκη, αλλά είναι η πρώτη φορά, από τον πρώτο χρόνο των Δημητρίων, που με καλούν σε εκδήλωση με εισιτήριο. Οταν είναι εκδήλωση με ελεύθερη είσοδο, λυσσιάζουν να παρευρεθώ. Αυτό δείχνει μία νοοτροπία βλαχοπουτανιώτικη», είπε, παρουσία του αντιδημάρχου Πολιτισμού, Βασίλη Γάκη. «Πιο πολύ με αγαπούν οι Αθηναίοι και λιγότερο οι Θεσσαλονικείς. Αλλά σ' αυτή την έρμη την πόλη κόλλησα πάνω στο βράχο μου σαν στρείδι. Τώρα που γέρασα και κλάταρα, στα 78 μου, θα φύγω στην Αθήνα; Αντε να ζήσω δυο - τρία χρόνια ακόμα», είπε ο Ντ. Χριστιανόπουλος.

ΣΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 22/09/2008

No comments: