Wednesday, September 24, 2008

Επιστροφή στο μέταλλο των ’80s

«Είναι το μουσικό ισοδύναμο της ρωσικής επέμβασης στη Γεωργία. Μια ξαφνική επιθετική κίνηση από έναν κοιμώμενο γίγαντα. Πώς θα καταφέρουν αυτοί οι 45άρηδες να παίξουν ζωντανά αυτά τα κομμάτια;» αναρωτιέται το «Rolling Stone». «Αν και θα μπορούσε να έχει λιγότερη διάρκεια, είναι σίγουρα το καλύτερο metal άλμπουμ της νέας χιλιετίας» υποστηρίζει η «Daily Telegraph» και οι θαυμαστές των Metallica κυκλοφορούν με πλατιά χαμόγελα για την επιστροφή του αγαπημένου τους γκρουπ στις ρίζες.

Ταχύτητα, τραχύτητα και επιστροφή στα ’80s, την εποχή που οι Metallica άφηναν τον underground κύκλο της Καλιφόρνιας για να γίνουν ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα του πλανήτη με πωλήσεις που σήμερα ξεπερνάνε εκείνες των Nirvana, των Police και των Red Hot Chili Peppers (95.000.000 σε όλο τον κόσμο). Ο νέος τους δίσκος, με τίτλο «Death Magnetic», μόλις κυκλοφόρησε και προσγειώθηκε στην κορυφή του πίνακα επιτυχιών τόσο στη Βρετανία όσο και στις ΗΠΑ.
  • Απώλειες και συγκρούσεις

Tο παρελθόν όμως των Μetallica τα ‘χει όλα. Θανάτους, έντονες συγκρούσεις, καταχρήσεις και αποχωρήσεις. Θανάτους όπως τα χαράματα της 27ης Σεπτεμβρίου του 1986, όταν το γκρουπ κατευθυνόταν για μία συναυλία στην Κοπεγχάγη μέσα στο λεωφορείο της ευρωπαϊκής τους περιοδείας. Μόλις είχε κυκλοφορήσει ο δίσκος-ορόσημο «Master of Puppets» και οι Metallica ετοιμάζονταν για το μεγάλο άλμα στην κορυφή. Ο παγωμένος δρόμος στο Λιούνγκμπι της Σουηδίας προκάλεσε την ανατροπή του λεωφορείου. Τα μέλη του γκρουπ ξύπνησαν απότομα και με τρόμο διαπίστωσαν ότι ο μπασίστας τους Κλιφ Μπάρτον βρισκόταν νεκρός, κάτω από το αναποδογυρισμένο λεωφορείο. «Δεν μπορούσα να το χωνέψω. Ο θάνατος του Κλιφ με έκανε να στραφώ με μεγαλύτερη μανία στο αλκοόλ» λέει ο καλύτερός του φίλος και τραγουδιστής-κιθαρίστας του γκρουπ Τζέιμς Χέτφιλντ. Κάθε άλλο συγκρότημα θα τα παρατούσε. Οι Metallica όμως όχι. Ενα μήνα αργότερα είχε βρεθεί αντικαταστάτης στο πρόσωπο του Τζέισον Νιούστεντ και δέκα μέρες μετά οι Metallica εμφανίζονταν και πάλι live.

Οι σχέσεις ανάμεσά τους ήταν συχνά τρικυμιώδεις. Καταγράφονται άλλωστε και στο ντοκιμαντέρ «Some kind of monster» (2004), όπου οι Metallica προσπαθούν να ξεπεράσουν το βαρύ κλίμα με τη βοήθεια ειδικού ψυχολόγου. Η σκηνή που ο Χέτφιλντ εγκαταλείπει το στούντιο χτυπώντας την πόρτα με δύναμη πίσω του είναι χαρακτηριστική. Λίγους μήνες νωρίτερα ο Τζέισον Νιούστεντ, που οι υπόλοιποι τον αντιμετώπιζαν σαν κατώτερό τους, είχε εγκαταλείψει την μπάντα. Η άρνησή του να παρατήσει τους Echobrain, ένα παράλληλο συγκρότημά του, προσέκρουσε στην επιμονή των υπολοίπων να αφιερώνει τις δυνάμεις του αποκλειστικά στους Metallica.

Η αποχώρηση του Νιούστεντ και οι τσακωμοί των υπόλοιπων μελών δεν ήταν τα μοναδικά επεισόδια εκείνης της χρονιάς. Τον Ιούλιο του 2001 ο Τζέιμς Χέτφιλντ εισάγεται σε κλινική αποτοξίνωσης από το αλκοόλ και θα του πάρει ένα εξάμηνο προκειμένου να μπορέσει να επιστρέψει νηφάλιος. Επτά χρόνια μετά κυκλοφορεί το «Death Magnetic», δίσκος που σηματοδοτεί την επιστροφή τους.

No comments: