Friday, September 12, 2008

Εφυγε από τη ζωή ο Βέρνον Χάντλεϊ

Ο Βέρνον Χάντλεϊ, o «πρωταθλητής» της βρετανικής μουσικής, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών. Αφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του και η ακριβής αιτία θανάτου του δεν έγινε γνωστή. Παρ όλα αυτά ήταν άρρωστος εδώ και πολύ καιρό. Ο Χάντλεϊ θα μείνει στην ιστορία ως ο μαέστρος που αγάπησε τους Βρετανούς συνθέτες (πολλοί έκαναν λόγο για μια καλλιτεχνική εμμονή) περισσότερο απ οποιονδήποτε άλλον..

Από τις περίπου 150 ορχήστρες που διηύθυνε κατά τη διάρκεια της καριέρας του, οι ενενήντα από αυτές έπαιζαν Βρετανούς συνθέτες, όπως οι Ralph Vaughan Williams, Malcom Arnold, Robert Simpsonm, Granville Bantock, Arnold Bax κ.ά. Κατά τη διάρκεια της μουσικής διαδρομής συνεργάστηκε με πολλές ορχήστρες, δεν έγινε, όμως, ποτέ βασικός μαέστρος κάποιας λονδρέζικης ορχήστρας.

«Μου αρέσει να κάνω πρωταθλητισμό στη βρετανική μουσική, γιατί πιστεύω σε αυτήν», είχε δηλώσει για να συμπληρώσει: «Οταν είμαι στο εξωτερικό, μου ζητούν να παίξω Προκόφιεφ, Σοστακόβιτς, Μπραμς, Μπετόβεν, Μπερλιόζ. Και εγώ πάντα λέω στο βρετανικό κοινό και σε εκείνους που με πειράζουν να μην ανησυχούν, γιατί όταν παίζω όλους αυτούς τους συνθέτες ύστερα από λίγα μέτρα μπορώ να τους κάνω όλους να μοιάζουν με τον Γουίλιαμς».

No comments: