Sunday, September 21, 2008

ΠΟΠ-ΡΟΚ-ΤΖΑΖ: Ο χειμώνας της τζαζ

Μεγάλα ονόματα του χώρου θα συρρεύσουν στην Αθήνα για εκλεκτές συναυλίες
ΣΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, Το ΒΗΜΑ, 21/09/2008


Οι Thievery Corporation έρχονται στις 10 και 11 Οκτωβρίου στην Αθήνα, στο Ολυμπιακό Κέντρο Ξιφασκίας


Ισως το πιο πλούσιο μουσικό φθινόπωρο, τόσο στον τομέα των ηχογραφήσεων όσο και των συναυλιών, είναι αυτό που θα βιώσουμε εφέτος, όπου μερικά από τα σπουδαιότερα ονόματα της ποπ και της ροκ μουσικής θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον των μουσικόφιλων. Στον χώρο των συναυλιών μεγάλη έμφαση θα δοθεί για πρώτη φορά στην τζαζ μουσική, με συναυλίες που θα πραγματοποιηθούν στο αναγεννημένο Παλλάς αλλά και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Χωρίς αμφιβολία η σημαντικότερη συναυλία από κάθε άποψη είναι αυτή της Μαντόνα στις 27 Σεπτεμβρίου στο Ολυμπιακό Στάδιο, ωστόσο η τύχη της είναι ήδη προδιαγεγραμμένη καθώς όλα τα εισιτήρια έχουν πουληθεί από την πρώτη εβδομάδα.

Αν υπάρχει κάποια συναυλία που μπορεί να κερδίσει μία θέση κοντά της σε επίπεδο δημοτικότητας, αυτή είναι αναμφισβήτητα η μεγάλη εκδήλωση του ελληνικού MTV στις 5 Οκτωβρίου στο Καλλιμάρμαρο. Μια βραδιά που θα ξεκινήσει με την εξαιρετική νέα ποπ τραγουδίστρια Γκαμπριέλα Κίλμι, θα συνεχιστεί με το βρετανικό συγκρότημα Kaiser Chiefs και θα κλείσει με ένα από τα σπουδαιότερα ροκ συγκροτήματα όλων των εποχών, τους R.Ε.Μ. Αξίζει να επισημάνουμε ότι η είσοδος για το κοινό θα είναι δωρεάν και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, ενώ το πρόγραμμα θα μεταδοθεί «ζωντανά» σε τουλάχιστον τέσσερις ακόμη χώρες της Νότιας Ευρώπης, οι οποίες πιθανότατα θα είναι η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Οι θρυλικοί avantgarde περφόρμερ Residents επιστρέφουν στο γνώριμό τους Παλλάς για να παρουσιάσουν στο ελληνικό κοινό το πιο πρόσφατο πρότζεκτ τους, «The Bunny Boy», στο πλαίσιο της παγκόσμιας περιοδείας τους. Οπως πάντα, μην περιμένετε να αναγνωρίσετε ποιος βρίσκεται επί σκηνής, αφού λάμπες, μάτια ή οτιδήποτε άλλο θα κρύβει τα πρόσωπα των μελών του συγκροτήματος. Στις 15 Νοεμβρίου στο Principal Club στη Θεσσαλονίκη και την επόμενη ημέρα 16 Νοεμβρίου στο Παλλάς. Πειραματισμών και περιπέτειας συνέχεια στο Παλλάς με το διασημότερο κουαρτέτο εγχόρδων στον κόσμο, το Kronos Quartet: στις 20 Οκτωβρίου θα παρουσιάσουν ένα καινούργιο πρόγραμμα, μέρος του οποίου θα καταλαμβάνει και το ειδικά γραμμένο για αυτούς έργο του Γιώργου Κουμεντάκη «Point of No Return», εμπνευσμένο από τα σμυρναίικα, τα ρεμπέτικα και τη φωνή της μεγάλης ρεμπέτισσας της Αμερικής Μαρίκας Παπαγκίκα.

Η τζαζ, που έχει την τιμητική της το εφετινό φθινόπωρο, ξεκινάει για τα καλά με τον κύκλο συναυλιών Jazz Masters, ο οποίος πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά επίσης στο Παλλάς. Ετσι, στις 21 Οκτωβρίου ο Στάνλεϊ Κλαρκ, ο Μάρκους Μίλερ και ο Βίκτορ Γούτεν, οι τρεις διάσημοι μπασίστες της τζαζ, κάνουν στάση στην Αθήνα, στο πλαίσιο της παγκόσμιας περιοδείας τους, για να παρουσιάσουν την κοινή τους δημιουργία «Thunder». Στις 2 Νοεμβρίου δύο ζωντανοί θρύλοι του είδους, ο πιανίστας Τσικ Κορία και ο κιθαρίστας Τζον Μακ Λάφλιν, ξανασμίγουν 40 χρόνια μετά και δημιουργούν τη Five Peace Band, ένα συγκρότημα με τον Κριστιάν Μακ Μπράιντ τον διάσημο δεξιοτέχνη του τζαζ μπάσου, τον ντράμερ Βίνι Κολαγιούτα και τον νέο, εξαιρετικό όμως άλτο σαξοφωνίστα Κένι Γκάρετ.

Με δώδεκα Γκράμι και ένα Οσκαρ, ο Χέρμπι Χάνκοκ θεωρείται σήμερα ένας από τους ελάχιστους που διατήρησαν τη λεπτή γραμμή μεταξύ ποιότητας και εμπορικότητας, κυρίως όμως συνέδεσαν με το έργο τους την παλιά σχολή της τζαζ με το σήμερα. Μαθητής και συνεργάτης του Μάιλς Ντέιβις, ο Χάνκοκ πέρυσι άφησε τους πάντες άφωνους όταν βραβεύτηκε από την Αμερικανική Ακαδημία για τη δουλειά του «River: The Joni Letters» ως του καλύτερου άλμπουμ της χρονιάς. Στις 25 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών μαζί με το κουαρτέτο του.


Ο Μάικλ Στάιπ των R.Ε.Μ., του θρυλικού ροκ συγκροτήματος που θα μας επισκεφθεί στο πλαίσιο της μεγάλης εκδήλωσης την οποία διοργανώνει το ελληνικό MTV στις 5 Οκτωβρίου στο Καλλιμάρμαρο


Το συγκρότημα που ταρακούνησε την Αθήνα πριν από τρία χρόνια με μια συναυλία που από πολλούς χαρακτηρίστηκε «το live του καλοκαιριού» επιστρέφει τώρα για ένα μοναδικό σόου με guest vocalists, χορευτές mc's αλλά και εντυπωσιακά ηχητικά και οπτικά εφέ. Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι από την Τζαμάικα ως τη Βόρεια Αφρική, με πολλούς ενδιάμεσους εξωτικούς αλλά και μητροπολιτικούς σταθμούς και στόχο πάντα την «προχωρημένη» μουσική. Ο λόγος φυσικά για τους Thievery Corporation, οι οποίοι έρχονται στις 10 και 11 Οκτωβρίου στο Ολυμπιακό Κέντρο Ξιφασκίας για να παρουσιάσουν τις μεγαλύτερες επιτυχίες τους αλλά και ένα από τα καλύτερα άλμπουμ της χρονιάς, το «Radio Retaliation».

Ακόμη δεν έχει οριστεί η ημερομηνία της συναυλίας του, μάλλον τον Ιανουάριο, οπότε θα μείνουμε στο d.j. set που θα παρουσιάσει τον Νοέμβριο, αλλά ο σπουδαίος γάλλος μουσικός και παραγωγός Kid Loco επιστρέφει με το πιο ολοκληρωμένο άλμπουμ της καριέρας του, πολύ κοντά στην progressive αισθητική των Pink Floyd αλλά και τον Air, με τίτλο «Party Animals Disco Biscuits». Το ίδιο συναρπαστική θα είναι η νέα δισκογραφική παρουσία της Γκρέις Τζόουνς στα τέλη του Οκτωβρίου, με τίτλο «Hurricane», το πρώτο άλμπουμ από το 1989 με σημαντικές συμμετοχές, όπως αυτή του Μπράιαν Ινο.

Στην αλλοδαπή έχει κυκλοφορήσει ήδη με διθυραμβικές κριτικές και πρόκειται για το νέο άλμπουμ των Αμερικανών Calexico με τίτλο «Curried To Dust», μια επιστροφή στον κλασικό ήχο του συγκροτήματος που συνδυάζει το ροκ της ερήμου με τις μελωδίες των Mariachi. Μπορεί να μην έχουμε νέο άλμπουμ από τον Μπομπ Ντίλαν, φρόντισε όμως ο γερόλυκος να μας εφοδιάσει με ακυκλοφόρητο, έστω και λίγο παλαιότερο υλικό. Ετσι, θα κυκλοφορήσει τον νέο τίτλο από τη σειρά Bootleg, τον όγδοο με τραγούδια ακυκλοφόρητα ή εναλλακτικές εκτελέσεις της περιόδου 1989-2006, με τίτλο «Bootleg Series, Vol. 8: Tell Tale Signs», ένα διπλό CD που θα περιέχει συνολικά 27 τραγούδια. Τέλος, ένας από τους πιο ταλαντούχους καλλιτέχνες τελευταίας εσοδείας, ο Αντονι με το συγκρότημά του, τους Johnsons, επιτέλους κυκλοφορεί τον Οκτώβριο το νέο μίνι άλμπουμ του με τίτλο «Another World» και τον Ιανουάριο την ολοκληρωμένη δουλειά του «The Crying Light».


No comments: