Tuesday, September 9, 2008

Ελένη Καραΐνδρου: Βυθίστηκα σε δύο μεγάλα ταξίδια

«Ήθελα να γνωρίσω μια γυναίκα που να γράφει τραγούδια με τα οποία να δημιουργείται ανάταση ψυχής. Και απ τη λύπη να βγαίνει χαρά και ελπίδα». Αυτή τη γυναίκα, ο Μάνφρεντ Αϊχερ, ο διάσημος παραγωγός της κορυφαίας γερμανικής εταιρείας ECM, τη βρήκε στο πρόσωπο της δικής μας Ελένης Καραΐνδρου.


Βυθίστηκα σε δύο μεγάλα ταξίδια

Το ταλέντο της τον εντυπωσίασε, η μουσική της τον μάγεψε: «Κατέχει την τέχνη του απλού, όχι του απλοϊκού, και τη διαλεκτική της σαφήνειας. Πίσω από τη μουσική της υποφώσκει η φύση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε με αφορμή τις δύο συναυλίες που θα δώσει η Ελένη Καραΐνδρου στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου, στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη».

«Εκεί ψηλά στον Υμηττό θα διηγηθούμε ιστορίες με ήχους και χρώματα, που τα γέννησαν τα ταξίδια μου, πρόσφατα και παλαιότερα» είπε η συνθέτρια, αναφερόμενη στη συνέχεια στους σημαντικότερους σταθμούς της φετινής καλλιτεχνικής χρονιάς της: «Τη χρονιά που πέρασε βυθίστηκα σε δύο μεγάλα ταξίδια. Το ένα μ έφερε κοντά στη "Σκόνη του Χρόνου", την εκ βαθέων νέα ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου, χαρίζοντάς μου την όγδοη συνεργασία μου με τον σπουδαίο Ελληνα δημιουργό. Και το άλλο μού αποκάλυψε τον μαγικό κόσμο της Ελλάδας του Καραγάτση, μέσα από το "10", έτσι όπως ζωγραφίστηκε κάτω από το ευαίσθητο και επιδέξιο χέρι της Πηγής Δημητρακοπούλου».

Αυτοί θα είναι και οι δύο κεντρικοί άξονες των συναυλιών της, με ιδιαίτερη έμφαση στην παγκόσμια πρώτη εκτέλεση του έργου «Η σκόνη του χρόνου», με τη συνοδεία της Καμεράτας, υπό τη διεύθυνση του Αλέξανδρου Μυράτ. Δεν θα λείπουν ωστόσο και οι μουσικές στιγμές από παλαιότερες δουλειές της καθώς, όπως η ίδια υπογράμμισε, «θέλησε το πρόγραμμα να παντρεύει αρμονικά το σήμερα με το χθες».

Και από μια τέτοια παράσταση φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι φίλοι της, όπως η Μαρία Φαραντούρη: «Με την Ελένη συνδεόμαστε από τα χρόνια της εφηβείας. Σε δύσκολες χρονικές περιόδους είχαμε κοινά οράματα. Η Ελένη είναι ξεχωριστή προσωπικότητα και είναι δικαίως γνωστή σε όλο τον κόσμο» δήλωσε χαρακτηριστικά η ερμηνεύτρια.

Επί σκηνής εξάλλου θα βρεθούν 100 εξαιρετικοί μουσικοί, μεταξύ των οποίων οι Βαγγέλης Χριστόπουλος (όμποε), Ντέιβιντ Λιντς κ.ά.

Αναστασία Κουκά, ΕΘΝΟΣ, 09/09/2008

No comments: