Wednesday, September 3, 2008

Το Φεστιβάλ Κυκλάδων ανοίγει... πανιά

«4ο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Κυκλάδων»

Του Κώστα Ονισένκο, Η Καθημερινή, Tετάρτη, 3 Σεπτεμβρίου 2008

Πατώντας καλά στα πόδια του, μετά από τέσσερις επιτυχημένες χρονιές, το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων σκοπεύει να επεκταθεί και σε άλλα νησιά, εκτός από τη Σύρο, όπου διεξάγεται.

Η διοργάνωση, που έχει γίνει πλέον θεσμός για την Ερμούπολη, φιλοξενεί κάθε χρόνο μεγάλο αριθμό καταξιωμένων μουσικών από την Ελλάδα και τον κόσμο, με σκοπό οι κάτοικοι και επισκέπτες της Σύρου να έχουν τη δυνατότητα γνωριμίας με την κλασική μουσική.

Με χαλαρή διάθεση

Η «γνωριμία» ευνοείται από τη χαλαρή διάθεση των καλοκαιρινών διακοπών αλλά και την επιλογή κλασικών έργων που δεν απαιτούν εξειδικευμένη μουσική παιδεία. Το περασμένο Σάββατο ολοκληρώθηκε το «4ο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Κυκλάδων» και ήδη μπήκαν σε εφαρμογή οι ιδέες για την επόμενη διοργάνωση.

Το γεγονός ότι το Φεστιβάλ αναφέρεται εξαρχής ως «Κυκλάδων» και όχι Σύρου ή Ερμούπολης, όπως μας εξηγούν οι διοργανωτές, φανερώνει τη διάθεση να μη μείνει στα -όχι και τόσο στενά- όρια του νησιού.

«Διαλέξαμε την Ερμούπολη γιατί είναι ένα υπέροχο μέρος με αστικά στοιχεία, ενώ και το θέατρο Απόλλων είναι μοναδικό. Ομως το όραμά μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα θεσμό για όλες τις Κυκλάδες με ακτινοβολία σε όλο τον κόσμο», περιγράφει στην «Κ» ο κ. Κώστας Φωτόπουλος, ένας από τους εμπνευστές του φεστιβάλ.

Επέκταση

Από την επόμενη χρονιά θα ξεκινήσει εντατική προσπάθεια «επέκτασης» του φεστιβάλ στην Τήνο, τη Μύκονο, την Ιο, κ.ά. Οπως μας εξηγεί ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ κ. Γιάννος Μαργαζιώτης, το γεγονός της έλλειψης κατάλληλων χώρων δεν θα σταθεί εμπόδιο καθώς τα είδη και τα σχήματα της μουσικής θα επιλεγούν με βάση τις υπάρχουσες υποδομές.

Ο Γιάννος Μαργαζιώτης, που «τυχαίνει» να είναι από τους κορυφαίους Ελληνες βιολονίστες, σκέφθηκε να χρησιμοποιήσει με έναν ακόμα τρόπο τους μουσικούς που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ: «Θα ήταν καλό όλοι αυτοί οι καταπληκτικοί μουσικοί -για όσο καιρό είναι εδώ- να κάνουν μαθήματα του αντικειμένου τους. Θα το ονομάσουμε “Θερινή Μουσική Ακαδημία” και -όπως ευελπιστούμε- θα δώσει τη δυνατότητα σε νέους μουσικούς μας να διδαχθούν από τους κορυφαίους του είδους».

Παράλληλα, για το φεστιβάλ του 2009, σχεδιάζεται μια λαϊκή συναυλία που θα απευθύνεται αποκλειστικά στους μόνιμους κατοίκους της Σύρου.

No comments: