Wednesday, September 3, 2008

Το φθινοπωρινό ραντεβού της τζαζ

Φωτογραφία
Ερχονται για συναυλίες στο Μετς. Επάνω: αριστερά, ο αμερικανός σαξοφωνίστας Τσίκο Φρίμαν, δεξιά, η νέα ντίβα της σύγχρονης βραζιλιάνικης μουσικής Μπάρμπαρα Μέντες. Αριστερά, ο Στιβ Λάκι, η Κάρμεν Γκέτιτ και οι Rumba Βums, δεξιά, ο Τονίνο Καροτόνε

Το Ηalf Νote, η πιο τζαζ γωνιά της πόλης, πιστό όπως πάντα στο φθινοπωρινό ραντεβού του ανοίγει τις πόρτες του και εφέτος με μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα ονόματα της σύγχρονης τζαζ- κάποια από αυτά μάλιστα θα τα δούμε για πρώτη φορά στη χώρα μας. Η έναρξη θα γίνει στις 3 Οκτωβρίου και το Ηalf Νote με την τριαντάχρονη εμπειρία του ετοιμάζεται να απογειώσει τη διασκέδαση της νυχτερινής Αθήνας με ένα πρόγραμμα που ξεφεύγει αρκετά από τα συνηθισμένα! Τον μεγαλύτερο xώρο φυσικά καταλαμβάνει η τζαζ, όμως σημαντικό ρόλο θα παίξουν τα μπλουζ, το φανκ, η άσιντ-τζαζ, αλλά και το τανγκό, το φλαμένκο, το χιπ-χοπ και η... έθνικ πανκ και κυρίως σχήματα crossover, η μουσική των οποίων μπορεί να συνδυάζει πολλά διαφορετικά είδη και φόρμες.
O Μέλβιν Σπαρκς, ο «βασιλιάς» της άσιντ-τζαζ, βρίσκεται στο προσκήνιο για περισσότερα από 40 χρόνια είτε παίζοντας δίπλα σε κορυφαία ονόματα της τζαζ και μπλουζ σκηνής ( Λου Ντόναλτσον, ΜπιΜπι Κινγκ ) είτε λαμβάνοντας μέρος σε κλασικές ηχογραφήσεις της εποχής. Η εντυπωσιακή ικανότητά του να μεταπηδά με ευκολία και με τις ίδιες υψηλές επιδόσεις σε διαφορετικά είδη, όπως τζαζ, μπλουζ, φανκ, είναι ένας από τους λόγους που τον καθιέρωσαν κορυφαίο τζαζ-μπλουζ κιθαρίστα. Η δεκαετία του 1990 ήταν η εποχή που η άσιντ τζαζ έκανε τη μεγάλη έκρηξη και ο Σπαρκς έβαλε τη δική του σφραγίδα με το εξαιρετικό album «Ι΄m Α “Gittar” Ρlayer». Εμφανίζεται από τις 3 ως τις 9 Οκτωβρίου.
Την εβδομάδα που ακολουθεί εμφανίζεται μια αγαπημένη του αθηναϊκού κοινού, η Μπάρμπαρα Μέντες. Η νέα ντίβα της σύγχρονης βραζιλιάνικης μουσικής κτίζει σταθερά ένα σπουδαίο καλλιτεχνικό όνομα για το άμεσο μέλλον, ερμηνεύοντας μια μουσική που είναι λαϊκή και σύγχρονη, βραζιλιάνικη και τζαζ, παραδοσιακή και world ταυτόχρονα. Διαθέτοντας φωνή με αίσθημα και εκφραστική που θυμίζει την πλούσια μουσική κληρονομιά της πατρίδας της, η Μέντες ξεκίνησε την καριέρα της από τα έξι χρόνια της, τραγουδώντας σε φεστιβάλ δίπλα στη μητέρα της, τη διάσημη τραγουδίστρια Μαρίζα Ρόσι. Μπήκε, όμως, για τα καλά στο τραγούδι μόλις ενηλικιώθηκε με εμφανίσεις στα κλαμπ του Ρίο και από τον Αύγουστο του 1996, οπότε πηγαίνει στη Νέα Υόρκη, το ταλέντο της αναγνωρίζεται ολοκληρωτικά όπου παίζει πλάι σε ονόματα όπως ο Χέρμπι Χάνκοκ, ο Τίτο Πουέντε και ο Γουέιν Σόρτερ.
Από τις 17 Οκτωβρίου και για μία εβδομάδα το κλίμα αλλάζει και τη σκυτάλη παίρνει το φανκ και οι Βrooklyn Funk Εssentials. Η αρχική ιδέα ανήκει στους παραγωγούς Αρθουρ Μπέικερ και Λάτι Κρόνλουντ και στηρίζεται στα αυτοσχεδιαστικά sessions. Αργότερα μετατράπηκε σε δωδεκαμελές γκρουπ που αποτελούνταν από τους πιο πολλά υποσχόμενους νεαρούς τραγουδιστές, ράπερ και DJ της εποχής. Αφού κυκλοφόρησαν το πρώτο τους άλμπουμ «Cool & Steady & Εasy» και κατέκτησαν τις μουσικές σκηνές της Νέας Υόρκης, άρχισαν να περιοδεύουν ανά τον κόσμο και να συνεργάζονται με σπουδαίους μουσικούς και καλλιτέχνες όπως οι Ρarliament, οι Funkadelic, οι Roots, ο Τζέιμς Μπράουν, οι Jamiroquai και ο Μπεν Χάρπερ.
Ενα από τα πιο δυναμικά σαξόφωνα της πρόσφατης ιστορίας της τζαζ, ο Τσίκο Φρίμαν, έρχεται για να εγκατασταθεί στην Αθήνα για μία εβδομάδα στις 24 Οκτωβρίου με το συγκρότημά του Νew Guataca. Πολυπρόσωπος καλλιτέχνης και μοναδική δημιουργική φυσιογνωμία, ο Φρίμανπροέρχεται από διάσημη μουσική οικογένεια του Σικάγου (πατέρας του είναι ο σαξοφωνίστας Βον Φρίμαν, θείος του ο κιθαρίστας Τζορτζ Φρίμαν). Ο Τσίκο Φρίμαν από την αρχή της καριέρας του μπήκε βαθιά στις ρίζες της τζαζ και της αφρο-λάτιν μουσικής στην παράδοση ονομάτων όπως ο Τσούτσο Βαλντές, ο Τίτο Πουέντε και ο Ντίζι Γκιλέσπι. Εξίσου ενδιαφέρων θα είναι και ο Νοέμβριος (31/10-6/11) ο οποίος ξεκινά με jump σουίνγκ και ρυθμ-ενμπλουζ και ένα εκπληκτικό συγκρότημα από το Σαν Φρανσίσκο!
Πρωτοπόροι πάντα στην τρέχουσα αναβίωση του σουίνγκ, ο Στιβ Λάκι και η Κάρμεν Γκέτιτ μαζί με τους μοναδικούς Rumba Βums επανέρχονται στη σκηνή του Ηalf Νote, υποσχόμενοι ένα ατελείωτο πάρτι με παλιές τους επιτυχίες αλλά και τραγούδια από το νέο τους άλμπουμ «Some Like Ιt Ηot» που μόλις κυκλοφόρησε! Τη σκυτάλη παίρνει ο επίσης γνωστός Τονίνο Καροτόνε στις 7 Νοεμβρίου όπου το στυλ, ο λυρισμός, το πανκ και οι κοινωνικοπολιτικοί στίχοι γίνονται ένα.
Σ. ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, Τετάρτη, 3 Σεπτεμβρίου 2008

No comments: