Sunday, August 31, 2008

Η Κίρι Τε Κανάουα στη Θεσσαλονίκη

Μία από τις δημοφιλέστερες ντίβες της όπερας, η Κίρι Τε Κανάουα, θα λαμπρύνει σε λίγες μέρες με την παρουσία της τα 43α Δημήτρια της Θεσσαλονίκης.

Στη νέα της εμφάνιση στην Ελλάδα, μετά τη συμμετοχή της στο Φεστιβάλ της Αρχαίας Ολυμπίας το 2001 και τα ρεσιτάλ της σε Πάτρα και Ηρώδειο πρόπερσι, η πολυνησιακής καταγωγής σοπράνο θα ερμηνεύσει μερικούς από τους κορυφαίους ρόλους της καριέρας της, συμπράττοντας με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του Χάρη Ηλιάδη. Το πρόγραμμα της συναυλίας που θα δοθεί στις 8 Σεπτεμβρίου, στο Θέατρο Γης, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων άριες από όπερες των Μότσαρτ, Πουτσίνι, Στράους και Μπελίνι, αλλά και μελωδίες ενός από τους γνωστότερους συνθέτες του Χόλιγουντ κατά τη δεκαετία του '40, του Εριχ Κόρνγκολντ.

Γεννημένη στη Νέα Ζηλανδία πριν από 64 χρόνια, η Κίρι Τε Κανάουα κρατά από τη φυλή των Μαορί. Ωστόσο δεν μεγάλωσε πλάι στους πάμφτωχους γονείς της. Δόθηκε για υιοθεσία σε μικρή ηλικία κι υπήρξε τυχερή: η νέα της οικογένεια της έδωσε κάθε δυνατότητα να καλλιεργήσει το έμφυτο ταλέντο της, με αποτέλεσμα, πριν καλά καλά συμπληρώσει τα 20, να έχει σαρώσει τα πιο σημαντικά φωνητικά βραβεία της περιοχής του Νότιου Ειρηνικού και να έχει ήδη ξεκινήσει τη δισκογραφική της καριέρα. Στα 24, έχοντας πια αποφοιτήσει από το κέντρο Οπερας του Λονδίνου, εντυπωσίασε σε οντισιόν τον μαέστρο του Κόβεν Γκάρντεν σερ Κόλιν Ντέιβις, κατακτώντας έτσι όχι απλώς τον ρόλο της Κόμισσας στους «Γάμους του Φίγκαρο» αλλά και μια θέση στο διεθνές μουσικό στερέωμα.

Επίτιμο μέλος της Royal Academy και με τον τίτλο της Dame Commander της βρετανικής αυτοκρατορίας από το 1982, η Κίρι Τε Κανάουα έχει συνεργαστεί με παγκοσμίως φημισμένες ορχήστρες και με μαέστρους όπως οι Αμπάντο, Μέτα και Οζάουσα, ενώ η δισκογραφία της πέρα από κλασικά έργα περιλαμβάνει και ερμηνείες αμερικανικών παραδοσιακών τραγουδιών, τραγουδιών Μαορί και μελωδιών από επιτυχημένα μιούζικαλ όπως το «West Side Story» και «Ωραία μου Κυρία».

Ως σολίστ στον γάμο του Καρόλου με την Νταϊάνα, τραγούδησε ενώπιων 600 εκατομμυρίων τηλεθεατών, ενώ την Πρωτοχρονιά του 2000 συμμετείχε στο μεγαλύτερης διάρκειας συνεχόμενο τηλεοπτικό πρόγραμμα που έγινε ποτέ στον κόσμο, και το οποίο παρακολούθησαν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι. Καλλιτέχνης που αρνήθηκε τα στεγανά -«εάν κάποιος μπορεί να κάνει με επιτυχία κροσόβερ, γιατί όχι;», είχε δηλώσει παλιότερα στο «7»- η διάσημη σοπράνο εξακολουθεί να διατηρεί γεμάτη την ατζέντα της. Και η επόμενη εμφάνισή της θα είναι τον Δεκέμβριο στο Royal Albert Hall, στο πλευρό του Χοσέ Καρέρας.


Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία / 7 - 31/08/2008

No comments: