Friday, August 29, 2008

ΤΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΟΟΥ ΤΗΣ ΜΑΝΤΟΝΑ ΣΤΙΣ 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Ανατομία ενός υπερθεάματος

Της Μαρίας Μαρκουλή. TA NEA: Παρασκευή 29 Αυγούστου 2008

Ένας θρόνος, μια τσιγγάνικη γιορτή, οκτώ κουστούμια, μια Μπέντλεϊ, ο Χίτλερ και εκατό ζευγάρια δικτυωτών καλσόν. Αυτά και πολλά άλλα θα αποκαλύψει η 50χρονη Μαντόνα σε ένα μυώδες υπερ-σόου που θα δούμε στην Αθήνα στις 27 Σεπτεμβρίου.
Εξακόσιες πενήντα τρεις (653!) ώρες πρόβας δεν μπορεί να δίνουν λάθος αποτέλεσμα. Ο κουλοχέρης είναι τύχη, το σόου της Μαντόνα ποτέ. Τι έχει λοιπόν να περιμένει κανείς από την κυρία που έχει επιστρέψει από την πιο επικερδή περιοδεία- από γυναίκα καλλιτέχνη- στην ιστορία της μουσικής (την Confession Τour εννοούμε);
Ζαχαρωτά, κεράσματα και γλυκά για όλους. Το Candy Shop άνοιξε και (μας) περιμένει, καθώς η Sticky & Sweet Τour ξεκίνησε πριν απο μερικές ημέρες στο Κάρντιφ. Μπορεί το ουαλέζικο Μιλένιουμ να μη γέμισε- αρκετές κριτικές επίσης να μίλησαν για μια Μαντόνα όχι τόσο καλή όσο σε προηγούμενα σόου-, αλλά οι υπόλοιπες πόλεις που θα υποδεχθούν τις 51 συναυλίες της «γλείφουν» τα δάκτυλά τους. Σε όλους αρέσει άλλωστε κάτι το εντυπωσιακόν! Και νάτη λοιπόν στον αδιαπραγμάτευτο θρόνο της. Στην πλάτη το «Μ», στα πόδια της- ανοιχτά σε στυλ καμπαρέ και «απόψε θα το γλεντήσουμε»το κοινό της. Δυο τραγούδια, χωρίς ανάσα για αρχή από τα καινούργια, μια και η περιοδεία κάνει το προμόσιον για το άλμπουμ, το Ηard Candy, και τα δύο μαζί το πρόμο της Μαντόνα. Το πιο καλά σχεδιασμένο πρόμο στον πλανήτη.
Τέσσερις πράξεις:
Το δίωρο θέαμα έχει τέσσερις πράξεις: pimp, old school, gypsy και rave. Μπορεί όμως να μετρήσει κανείς περισσότερες αν υπολογίσει τις εμφανίσεις που αλλάζει στη σκηνή (οκτώ), με τη βοήθεια πέντε ατόμων, πάρα πολύ γρήγορα, όπως αλλάζουν τα λάστιχα στη Φόρμουλα 1.
Ρimp:
Το σκηνικό έρχεται από τη δεκαετία του ΄20, «φορεμένο» πάνω στα μέτρα τής gangsta rap μπουρζουαζίας. Βeat Goes Οn. Στην αρχή στο βίντεο ενώ παίζει σπινταριστά το τζεϊμσμποντικό Die Αnother Day βλέπουμε τη Μαντόνα ως μποξέρ από την τελευταία της φωτογράφιση. Θα δούμε και Μπρίτνεϊ Σπίαρς από βίντεο στο Ηuman Νatureάλλο ένα δάνειο αυτή η ιδέα απο το hip hop όπου οι καλλιτέχνες του ανταλλάσσουν συνεχώς τέτοιου είδους φιλοφρονήσεις. Ο οίκος Givanchy έχει σε αυτό το σημείο την τιμητική του, αλλά δεν είναι ο μόνος, έχουμε και Ρομπέρτο Καβάλι και Στέλα Μακάρτνεϊ, σύνολο 36 σχεδιαστές τους οποίους «φέρνουν» στα μάτια μας πάνω από 12 ράφτες (κάποιο στρίφωμα θα ξηλωθεί).
Οld School:
Η Μαντόνα, ladies & gentlemen, είναι πάνω απ΄ όλα Οld School για δύο βασικούς λόγους: α) είναι τάση της μόδας αυτό, β) είναι τέτοιο (old school) και το κοινό της. Ακούγεται το Ιnto Τhe Groove, ακολουθεί το Ηeartbeat. Κάνει φλας μπακ στα πρώτα χρόνια, στα 50 της όμως δεν της ταιριάζει η νοσταλγία- της πάει καλύτερα ένα νεοϋορκέζικο all night ξεφάντωμα, ντίσκο και οι αρχές του χιπ-χοπ. Είναι στα νερά της- και αυτό φαίνεται στη σκηνή. Μαζί της 16 χορευτές και 12 μουσικοί, πολύς και εκλεκτός κόσμος.
Gypsy:
Μαντόνα-πάει-Βαλκάνια. Όσοι είχαν υπόψη τους τη συνεργασία (και κινηματογραφική) με τους περιβόητους gypsy punk, Gogol Βordello και τον θεότρελο Γιούτζιν Χουτζ που είδαμε τον Ιούλιο στο Καραϊσκάκη, δεν βρίσκονται προ εκπλήξεως. Το σόου παίρνει μια στροφή προς τσιγγάνικο, ρουμάνικο γλέντι, η πρωταγωνίστρια βγαίνει με μαύρο φόρεμα και κορδέ λες. Και- καλώς τους κι αυτούς- μια μπάντα από τη Ρουμανία παίζει φολκ (Doli Doli). Στη φάση αυτή ξεχωρίζει και το La Ιsla Βonita σε μια «πολύχρωμη» διασκευή.
Rave:
Στο κεφάλαιο «τέσσερα» είναι φανερό πού θέλει να το πάει: σε house πάρτι, εξ ου και οι άριστες σχέσεις με τους ντιτζέις- παραγωγούς και άλλες ανανεωτικές δυνάμεις. Θα ήθελα να ήμουν στο μυαλό του Ντάνι Κρίβιτ την ώρα που η κυρία house-άρει τα κομμάτια της. Σε όλο το σόου χρησιμοποιεί πολλά σαμπλς, ενώ αρκετά κομμάτια ακούγονται σαν mash-ups, το ένα μέσα στο άλλο, όπως στη νέα γενιά αρέσει να σερβίρεται η μουσική της.
Στο 4 Μinutes έρχεται ως τρισδιάστατη φιγούρα και ο Τζάστιν Τίμπερλεϊκ. Όλα στο μίξερ. Ακόμη και η ανακύκλωση θέλει την έμπνευσή της. Και καλογυμνασμένους μυς για να σηκώσουν το βάρος. Ενθουσιασμένος ένας θαυμαστής στο τέλος της συναυλίας του Κάρντιφ είπε πως- δεν γίνεται, αυτή η γυναίκα είναι ντοπαρισμένη. Στοίχημα πως ακόμη και τον έλεγχο ντόπινγκ θα τον έκανε ποπ επιτυχία.

ΙΝFΟ
Η Μαντόνα στο Ολυμπιακό Στάδιο 27 Σεπτεμβρίου.
«Ανοίγει» η Robyn. Εισιτήρια μόνο περιορισμένης ορατότητας στο Τicket Ηouse, Πανεπιστημίου 42. Τηλ. 210-3608.366.

«Τους καλύτερους γιατρούς!»

Τι ζητάει μία σταρ; Όχι πολλά πράγματα αν είναι η Μαντόνα. Παράδειγμα, για τη συναυλία στις 25 Σεπτεμβρίου στο Μαυροβούνιο ζητάει να υπάρχουν μάσκες οξυγόνου στα παρασκήνια και στη σκηνή αλλά να εφημερεύουν οι καλύτεροι γιατροί σε κοντινό νοσοκομείο. Μήπως είναι απλά ένα τρικ για να μας πει πως πρόκειται για ένα εξαντλητικό σόου ή απλά πως στα 50 πρέπει να τα σκέφτεσαι όλα;

Θα ακούσουμε

Candy Shop- Βeat Goes Οn- Ηuman Νature- Vogue- Die Αnother Day RemixΙnto the Groove- Ηeartbeat- ΒorderlineShe΄s Νot Μe- Μusic- Rain/ Ηere Comes Τhe Rain Αgain- Devil Wouldn΄t Recognize You- Spanish Lesson- Μiles Αway- La Ιsla Βonita- Υou Μust Love Μe- Get Stupid Remix- 4 Μinutes- Like a Ρrayer- Ray of Light- Ηung Up
Αριθμομανία

250 εργάτες περιοδεύουν μαζί 69 κιθάρες χρησιμοποιούνται στην περιοδεία 30 φορτηγά με ρούχα ταξιδεύουν 12 τρομπολίνο χρησιμοποιούνται 8 διαφορετικές εμφανίσεις κάνει η ίδια 2 σκηνές και 2 εξέδρες για τους DJs 1 λεπτό ο χρόνος που χρειάζεται για να αλλάξει κοστούμι

No comments: