Saturday, August 30, 2008

Ο παλμός της μουσικής το φθινόπωρο


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Σ. ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, ΤΟ ΒΗΜΑ, Σάββατο, 30 Αυγούστου 2008

Ακρως ενδιαφέρουσα διαγράφεται ήδη η εφετινή σεζόν και ιδιαίτερα όσα πρόκειται να συμβούν στη δισκογραφία και στον χώρο των συναυλιών το εφετινό φθινόπωρο. Αναμένοντας το νέο άλμπουμ του Αντονι και των Johnsons, για το οποίο όμως δεν γνωρίζουμε αρκετά ακόμη, μερικά από τα σπουδαιότερα ονόματα της μουσικής κυκλοφορούν νέους δίσκους. Οι Cure και πάλι θα ξεχωρίσουν, ενώ η Γκρέις Τζόουνς θα επιστρέψει για να φορέσει ξανά το στέμμα της βασίλισσας των κλαμπ με το έπειτα από 20 χρόνια νέο άλμπουμ της. Φυσικά ο Μπομπ Ντίλαν και ο Ντέιβιντ Γκίλμουρ πάντα ξεχωρίζουν με κάθε νέα κυκλοφορία τους. Οσον αφορά τις συναυλίες, έπειτα από αρκετό καιρό ο αέρας μυρίζει τζαζ, αφού μερικά από τα σπουδαιότερα ονόματα του αγαπητού είδους θα κάνουν μια στάση στη χώρα μας, όπως είναι ο Χέρμπι Χάνκοκ, ο Τσικ Κορία, ο Τζον Μακ Λάφλιν αλλά και το σπουδαίο κουαρτέτο εγχόρδων Κronos Quartet. Η συναυλία της Μαντόνα δεν εξαιρείται από τη λίστα, απλώς είναι παρελθόν για τα συναυλιακά δρώμενα με την προπώληση-ρεκόρ που σημείωσαν τα εισιτήριά της. Οπως επίσης πολύ ενδιαφέρουσες θα είναι και οι συναυλίες της Ανν Κλαρκ, των Ρiano Μagic, των Fleshtones, των Μonster Μagnet αλλά και του Ενιο Μορικόνε στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο.


Φωτογραφία

Επάνω αριστερά, ο Μπράιαν Μέι των Queen στη συναυλία για την 90ή επέτειο των γενεθλίων του Νέλσον Μαντέλα πριν από δύο μήνες στο Λονδίνο και επάνω δεξιά, ο Μπομπ Ντίλαν στη σκηνή του Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν της Νέας Υόρκης, το 1999. Αριστερά, ο Νόελ (αριστερά στη φωτογραφία) και ο Λίαμ Γκάλαχερ των Οasis σε συναυλία στο Βανκούβερ του Καναδά, την περασμένη Τετάρτη. Δεξιά, το συγκρότημα των Cure.
AP\EDMOND TERAKOPIAN ΑΡ/JΟΗΝ ΒΕLLΙSSΙΜΟ ΑΡ/DΑRRΥL DΥCΚ- ΤΗΕ CΑΝΑDΙΑΝ ΡRΕSS

1. Η συνεργασία των Queen με τον τραγουδιστή Πολ Ρότζερς, όπως είχαν προαναγγείλει, δεν θα μείνει σε επίπεδο συναυλιών και έτσι θα ακούσουμε και το πρώτο άλμπουμ τους με 14 νέες συνθέσεις από τον θάνατο του Φρέντι Μέρκιουρι και μετά με τον τίτλο «Cosmos Rocks». Το στοίχημα φυσικά είναι αν θα καταφέρουν και πάλι να ζήσουν τις επιτυχίες του παρελθόντος ή αν το κοινό θα τους αγνοήσει.
2. Μπορεί να μην έχουμε νέο άλμπουμ από τον Μπομπ Ντίλαν, φρόντισε όμως ο γερόλυκος να μας εφοδιάσει με ακυκλοφόρητο, έστω και λίγο παλαιότερο, υλικό. Ετσι θα κυκλοφορήσει τον νέο τίτλο από τη σειρά Βootleg, τον όγδοο με τραγούδια ακυκλοφόρητα ή σε εναλλακτικές εκτελέσεις της περιόδου 1989-2006, με τίτλο «Βootleg Series, Vol. 8: Τell Τale Signs», ένα διπλό CD που θα περιέχει συνολικά 27 τραγούδια.
3. Στις 27 Οκτωβρίου και έπειτα από απουσία 20 χρόνων από τη δισκογραφία μία από τις πιο καλτ φιγούρες της ποπ μουσικής, το σούπερ μόντελ, τραγουδίστρια και ηθοποιός Γκρέις Τζόουνς επιστρέφει με το άλμπουμ «Ηurricane», που και καλό είναι και θα συζητηθεί αρκετά. Στην παραγωγή του συμμετείχε το γνωστό δίδυμο της ρέγκε Sly & Robbie και ο πολύς Μπράιαν Ινο. Η αρχή έγινε τον Ιούνιο, όταν την κάλεσαν οι Μassive Αttack στο Μeltdown Festival του Λονδίνου.
4. Σε λίγες ημέρες θα κυκλοφορήσει το νέο άλμπουμ των Αμερικανών Calexico και ήδη οι κριτικές στον βρετανικό και στον αμερικανικό Τύπο μιλούν για ένα από τα καλύτερα άλμπουμ της χρονιάς, όπως επίσης και για επιστροφή στον κλασικό ήχο του συγκροτήματος που συνδυάζει το ροκ της ερήμου με τις μελωδίες των mariachi. Τίτλος του «Curried Τo Dust».


Φωτογραφία

Αριστερά, η Γκρέις Τζόουνς στη Νέα Υόρκη, το 2006, και δεξιά, η Τζένιφερ Χάντσον στο Αρκανσο των ΗΠΑ, τον περασμένο Ιούνιο. ΑΡ/ΡΑUL ΗΑWΤΗΟRΝΕ AP/APRIL L. BROWN

5. Εκατομμύρια τους λατρεύουν και άλλοι τόσοι τους μισούν. Ετσι γίνεται με τους Οasis τα τελευταία 15 χρόνια, αυτό όμως δεν αλλάζει το γεγονός ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα ροκ συγκροτήματα του πλανήτη. Οι αδελφοί Γκάλαχερ με τη γνωστή αλαζονεία τους κυκλοφορούν το «Gig Οut Υour Soul» στις αρχές του Οκτωβρίου και για μία ακόμη φορά, όσο και αν δεν το δηλώνουν πια, θα προσπαθήσουν να κατακτήσουν την Αμερική.
6. Τη λατρέψαμε μέσα από την εκρηκτική ερμηνεία της στο «Dream Girls», όπου την αντάμειψαν με ένα Οσκαρ Β΄ γυναικείου ρόλου. Με το τραγούδι «Αll Dressed Ιn Love» από την ταινία «Sex & Τhe City» μας άνοιξε ακόμη περισσότερο την όρεξη και πλέον η Τζένιφερ Χάντσον, η πιτσιρίκα με τη φωνάρα που θυμίζει τις μαύρες ντίβες της σόουλ, κυκλοφορεί επιτέλους το πρώτο άλμπουμ με τίτλο το όνομά της και θα μας χαρίσει μια γερή δόση του ταλέντου της.
7. Για τους φίλους του σκληρού ροκ η δόση θα είναι διπλή αυτό το φθινόπωρο καθώς δύο από τα εμβληματικότερα σχήματα του είδους, οι Μetallica και οι ΑC/DC, επιστρέφουν με νέα άλμπουμ τα οποία τα εκατομμύρια των φίλων τους περιμένουν εναγωνίως από καιρό: οι μεν πρώτοι με το «Death Μagnetic», ενώ οι ασυγκράτητοι Αυστραλοί ονόμασαν την πρώτη έπειτα από οκτώ χρόνια δουλειά τους «Βlack Ιce».
8. Ενα από τα πιο καλά συγκροτήματα των ημερών μας, οι σπουδαίοι Κings Οf Leon, προτού καλά καλά κοπάσει ο θόρυβος από το τρίτο και εξαιρετικό άλμπουμ τους «Βecause Οf Τhe Τimes», επιστρέφουν με μία ακόμη πολύ καλή δουλειά, το «Οnly Βy Τhe Νight», και όλοι μιλούν ήδη από τις προακροάσεις για ένα εξαιρετικό άλμπουμ. Το ιδιαίτερο ιδίωμα που συνδυάζει το ροκ του Νότου με τα μπλουζ και το χαρντ ροκ ούτως ή άλλως ενθουσιάζει σχεδόν τους πάντες.
9. Μπορεί οι Ρink Floyd να μην κυκλοφορούν νέο άλμπουμ, αφού κάτι τέτοιο γίνεται άλλωστε αραιά και πού, ο κιθαρίστας όμως του δημοφιλούς συγκροτήματος επιστρέφει με ένα λάιβ από το Γκντανσκ, το οποίο και θα κυκλοφορήσει σε διάφορες μορφές- μία από αυτές θα περιλαμβάνει και το DVD της συναυλίας. Εκεί θα ακούσετε όλα όσα θέλετε από τους Ρink Floyd και κάποια από τη σόλο καριέρα του Ντέιβιντ Γκίλμουρ,όπως το «Castellorizon».
10. Το σχέδιο των Cure ήταν, όπως και έγινε, να κυκλοφορούν ένα τραγούδι κάθε 13 του μήνα από τον περασμένο Μάιο και στις 13 Οκτωβρίου το 13ο άλμπουμ της καριέρας τους με το τίτλο «4: 13 Dream». Το σπουδαίο βρετανικό συγκρότημα του Ρόμπερτ Σμιθ, που έχει καταφέρει να επιζήσει σε όλες τις μόδες και αλλαγές μουσικών στυλ, για μία ακόμη φορά θα τα καταφέρει, αφού το υλικό που ήδη κυκλοφορεί είναι πολύ καλό.

No comments: