Saturday, August 30, 2008

Stomp: Δεν πετάνε τίποτα!

Stomp σημαίνει χτυπάω το πόδι δυνατά. Μόνο που οι ευρηματικοί Stomp δεν χτυπάνε μόνο πόδια και χέρια αλλά... ό,τι βρουν μπροστά τους. Από τενεκέδες, κουβάδες, βαρέλια, σπιρτόκουτα, άδεια κουτάκια μπίρας, εφημερίδες και σκουπόξυλα, μέχρι παλιοσίδερα, νεροχύτες ή ανταλλακτικά αυτοκινήτων. Με λίγα λόγια, ό,τι εμείς θα πετούσαμε στα σκουπίδια ή, στην καλύτερη περίπτωση, θα στέλναμε στην αποθήκη.

Ολα αυτά τα αυτοσχέδια «μουσικά όργανα» θα πιάσουν στα χέρια τους οι Stomp για να δημιουργήσουν ένα εκρηκτικό θέαμα εικόνας, ήχου, κίνησης, σκηνικών και φωτισμού, στις 2, 3, 4, 5 και 6 Σεπτεμβρίου στον Λυκαβηττό.

Το συγκρότημα που δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 1991 στο Μπράιτον, από τους Βρετανούς Λουκ Κρέσγουελ και Στιβ ΜακΝίκολας, είναι ήδη γνωστό στο ελληνικό κοινό. Αυτή τη φορά, όμως, έρχονται με ανανεωμένο θίασο και πολλά νέα σκετσάκια. Αυτό βέβαια σημαίνει αλλεπάλληλες πρόβες. Και όχι μόνο. Σημαίνει και σπασμένα δόντια, ράμματα και κάθε είδους μικροτραυματισμούς...

«Οτιδήποτε συμβαίνει στο σόου έχει απόλυτη σχέση με τον ρυθμό. Η πρωταρχική οδηγία για όλες τις παραστάσεις είναι: ο ρυθμός έρχεται πρώτος, η κίνηση δεύτερη. Προσπαθούμε κάθε φορά να κάνουμε το μίγμα πιο ενδιαφέρον και πιο ευχάριστο προσθέτοντας στοιχεία κωμωδίας», εξηγεί ο Στιβ ΜακΝίκολας.
Δεν είναι μόνον η κωμωδία όμως το βασικό στοιχείο των θεαμάτων τους. Οι αναφορές τους σε άλλα είδη είναι ανιχνεύσιμες. Αλλωστε κατά καιρούς έχουν εξομολογηθεί οι ίδιοι τις επιρροές τους, από το βωβό σινεμά, το tap dancing, τους Nicholas Brother, τα χορευτικά κλακέτας και το φανκ, μέχρι τους Γιαπωνέζους «Kodo» ή τους Αφρικανούς «Burundi drummers».
Βέβαια, ο στόχος τους ήταν από την αρχή να δημιουργήσουν κάτι «εκκεντρικά βρετανικό» και φυσικά να μεταμορφώσουν σε μουσικό όργανο οποιοδήποτε αντικείμενο. «Μπορείς να φτιάξεις μουσική από τα πάντα. Είτε χτυπώντας ένα αλουμινένιο κουτί αναψυκτικού είτε μαζεύοντας βότσαλα στην παραλία. Παίζει ρόλο το τι θέλεις να κάνεις με αυτά. Το δυσκολότερο κομμάτι είναι το οπτικό. Οταν προσπαθείς να σκηνοθετήσεις μια σκηνή, οφείλεις να αναζητείς κάποιου είδους εσωτερική λογική. Από αυτήν μπορεί να προκύψει κάτι δραματικό ή και κωμικό. Αρκεί να βγαίνει κάτι. Διαφορετικά μπορούμε να χτυπάμε στον ρυθμό για πάντα. Το βασικό ερώτημα όμως είναι το πώς και γιατί το κάνεις», έχει εξηγήσει ο Κρέσγουελ.

*Τιμές εισιτηρίων: 55, 45 και 35 ευρώ. Πωλούνται σε όλα τα Village Cinemas, Virgin Megastores, Fnac, Ticket House και Ticketpro.gr

No comments: