Wednesday, August 27, 2008

Ήχοι Ταρκόφσκι, Παζολίνι και «Σκόνη του χρόνου»

Ο Τυνήσιος δεξιοτέχνης  στο ούτι Αnouar Βrahem
Νέες προσεγγίσεις στον αυτοσχεδιασμό, εμπνευσμένοι μουσικοί σε κορυφαίες εκτελέσεις και φυσικά ο ήχος της ΕCΜ- «ο καλύτερος ήχος μετά τη σιωπή», όπως είναι το σύνθημά της- θα παρουσιαστούν στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη» στο 1ο Φεστιβάλ της ΕCΜ, της γερμανικής και διεθνούς δισκογραφικής εταιρείας που άλλαξε για πάντα το ρεπερτόριο της τζαζ και τον τρόπο που ακούγεται.
Στο φεστιβάλ, στο πλαίσιο του 22ου Φεστιβάλ Υμηττού, θα ακούσουμε τους πιο χαρακτηριστικούς ήχους της ΕCΜ: από το ούτι του Τυνήσιου Αnouar Βrahem (Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου) και τα ολοκαίνουργια τραγούδια της Σαβίνας Γιαννάτου (Παρασκευή 5/9), μέχρι το ιδιότυπο ιταλικό ντουέτο του Gianluigi Τrovesi & Gianni Coscia (Σάββατο 6/9) που μας κάνουν κοινωνούς της ιταλικής μουσικής παράδοσης.
Από τις κορυφαίες στιγμές του φεστιβάλ, που ενώνει και τον κινηματογράφο με τη μουσική, θα είναι η συναυλία- παράσταση του Γάλλου πιανίστα Francois Couturier και του κουαρτέτου του (Σάββατο 6/9). Μια ξενάγηση στον κόσμο της νοσταλγίας του μεγάλου Ρώσου δημιουργού Αντρέι Ταρκόφσκι με μουσική αλλά και εικόνες από τις ποιητικές ταινίες που επέλεξε ειδικά για το φεστιβάλ ο γιος του μεγάλου κινηματογραφιστή. Ο Ιταλός πιανίστας Stefano Βattaglia με το σεξτέτο του (Κυριακή 7/9) θα μας φέρει κοντά στην προσωπικότητα και το έργο του Πιερ Πάολο Παζολίνι, ενώ ο δικός μας (αλλά και διεθνής) πιανίστας Βασίλης Τσαμπρόπουλος- που μαζί με την Ελένη Καραΐνδρου και την Σαβίνα Γιαννάτου είναι οι μόνοι Έλληνες που ανήκουν στο δυναμικό της γερμανικής εταιρείας- θα συμπράξει με την τσελίστα Αnja Lechner και τον περκασιονίστα U.T. Gandhi (Κυριακή 7/9) σε μια «συνομιλία» που αντλεί έμπνευση απο την αρμένικη μουσική παράδοση και το Βυζάντιο.
Τη Δευτέρα 8/9 το τρομερό παιδί της ιταλικής τζαζ, ο πιανίστας Stefano Βolani και αμέσως μετά ο Πολωνός τρομπετίστας Τomaz Stanko και το τρίο του. Ο επίλογος (12 και 13 Σεπτεμβρίου), δυο βραδιές αφιερωμένες στις μουσικές της Ελένης Καραΐνδρου. Σε παγκόσμια πρώτη θα παρουσιάσει τη μουσική της για τη νέα ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Η σκόνη του χρόνου» (θα τη δούμε προσεχώς) και σε πρώτη συναυλιακή παρουσίαση θα ακούσουμε και το «10» (από την ομώνυμη τηλεοπτική σειρά).

ΤΑ ΝΕΑ, Τετάρτη 27 Αυγούστου 2008

No comments: