Friday, August 29, 2008

Νότες τζαζ και ροκ σε 10 συναυλίες με διεθνή ακτινοβολία

Φωτογραφία
1 Ο Τζον Μακ Λάφλιν (αριστερά) και ο Τσικ Κορία 2 Οι Κronos Quartet 3 Οι Residents κρυμμένοι όπως πάντα πίσω από ευφάνταστα κοστούμια 4 Η γερμανίδα ερμηνεύτρια Ούτε Λέμπερ σε συναυλία στη Μούρθια της Ισπανίας, πριν από έναν μήνα 5 Ο Γκάρι Μουρ στο Φεστιβάλ του Μοντρέ, τον περασμένο Ιούλιο
ΕΡΑ/JΟSΕ ΑLΒΑLΑDΕJΟ ΑΡ/ΚΕΥSΤΟΝΕ/SΑΝDRΟ CΑΜΡΑRDΟ

1. Οι θρυλικοί Residents επιστρέφουν στο γνώριμό τους «Παλλάς». Οι αβανγκάρντ περφόρμερ της μουσικής σκηνής θα παρουσιάσουν το πιο πρόσφατο πρότζεκτ τους «Τhe Βunny Βoy» που φθάνει στην Ελλάδα στο πλαίσιο της παγκόσμιας περιοδείας τους. Οπως πάντα, μην περιμένετε να αναγνωρίσετε ποιος βρίσκεται επί σκηνής, αφού λάμπες, μάτια ή οτιδήποτε άλλο κρύβουν τα πρόσωπα των μελών του συγκροτήματος. Να υποθέσουμε ότι αυτή τη φορά θα φορούν στολή κούνελου;
2. Στις 20 Οκτωβρίου το πιο διάσημο κουαρτέτο εγχόρδων στον κόσμο, οι Κronos Quartet, σε μια μοναδική συναυλία θα παρουσιάσουν ένα καινούργιο πρόγραμμα. Σε αυτό συμπεριλαμβάνεται και το καινούργιο έργο του Γιώργου Κουμεντάκη «Ρoint of Νo Return», εμπνευσμένο από τα σμυρναίικα, τα ρεμπέτικα και τη φωνή της μεγάλης ρεμπέτισσας της Αμερικής Μαρίκας Παπαγκίκα. Επίσης στο «Παλλάς».
3. Στον επιτυχημένο κύκλο συναυλιών Jazz Μasters, που πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά, θα ανεβούν στη σκηνή του «Παλλάς» διάσημοι καλλιτέχνες με διεθνή ακτινοβολία. Στις 21 Οκτωβρίου ο Στάνλεϊ Κλαρκ, ο Μάρκους Μίλερ και ο Βίκτορ Γούτεν, οι τρεις διάσημοι μπασίστες της τζαζ, κάνουν στάση στην Αθήνα στο πλαίσιο της παγκόσμιας περιοδείας τους για να παρουσιάσουν την κοινή τους δημιουργία «Τhunder».
4. Στις 2 Νοεμβρίου, και πάλι στη σκηνή του «Παλλάς», δύο ζωντανοί θρύλοι της τζαζ, ο πιανίστας Τσικ Κορία και ο κιθαρίστας Τζον Μακ Λάφλιν. Ξανασμίγουν 40 χρόνια μετά και δημιουργούν τη Five Ρeace Βand, ένα συγκρότημα με τον Κριστιάν Μακ Μπράιντ, τον διάσημο δεξιοτέχνη του τζαζ μπάσου, τον ντράμερ Βίνι Κολαγιούτα και τον νέο, εξαιρετικό όμως, άλτο σαξοφωνίστα Κένι Γκάρετ.
5. Ο πιανίστας Μπραντ Μελντάου, ο οποίος θεωρείται ένας από τους πλέον ευρηματικούς, τολμηρούς και εκκεντρικούς εκπροσώπους της nouvelle vague της τζαζ στις ημέρες μας, έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα και θα δώσει με το τρίο του μια μοναδική συναυλία στις 4 Νοεμβρίου. Το ίδιο τολμηρός θα είναι στις 8 Δεκεμβρίου ο παγκοσμίου φήμης τζαζ ντράμερ Μανού Κατσέ, ο οποίος θα παρουσιάσει την καινούργια δουλειά του «Ρlayground».

Φωτογραφία

Ο πιανίστας Χέρμπι Χάνκοκ στη Βιτόρια της Ισπανίας, τον περασμένο μήνα. Κάτω, η Ελένη Καραΐνδρου. ΕΡΑ/ΑDRΙΑΝ RUΙΖ DΕ ΗΙΕRRΟ

6. Με δώδεκα Γκράμι και ένα Οσκαρ, ο Χέρμπι Χάνκοκ θεωρείται σήμερα ένας από τους ελάχιστους που διατήρησαν τη λεπτή γραμμή μεταξύ ποιότητας και εμπορικότητας, κυρίως όμως συνέδεσαν με το έργο τους την παλιά σχολή της τζαζ με το σήμερα. Μαθητής και συνεργάτης του Μάιλς Ντέιβις, ο Χάνκοκ άφησε τους πάντες άφωνους όταν η δουλειά του «River: Τhe Joni Letters» βραβεύτηκε πέρυσι από την Αμερικανική Ακαδημία ως το καλύτερο άλμπουμ της χρονιάς. Στις 25 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών μαζί με το κουαρτέτο του.
7. Ο μπλουζ κιθαρίστας Γκάρι Μουρ θα εμφανιστεί στις 13 Δεκεμβρίου στο Κλειστό Γυμναστήριο Φαλήρου (Τάε Κβον Ντο) για να παρουσιάσει τις μεγαλύτερες επιτυχίες της καριέρας του, η οποία ξεπερνά τα 40 χρόνια, με 11 τραγούδια στο βρετανικό Τop 40, από τα οποία δύο στο Τop 10, και περισσότερες από 30 δισκογραφικές κυκλοφορίες. Με ιστορικές συνεργασίες και μια μοναδική ικανότητα να αφομοιώνει διαφορετικά είδη μουσικής, ο Γκάρι Μουρ έχει κατακτήσει τον τίτλο του θρύλου της κιθάρας.
8. Το πρώτο φεστιβάλ της σπουδαίας δισκογραφικής εταιρείας ΕCΜ είναι γεγονός και θα πραγματοποιηθεί από τις 5 ως τις 13 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Υμηττού στο Θέατρο Βράχων. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αρκετά ενδιαφέροντα σχήματα και καλλιτέχνες όπως είναι το Αnouar Βrahem Τrio, φυσικά η Σαβίνα Γιαννάτου, το ντουέτο των Gianluigi Τrovesi και Gianni Coscia στο έργο «Νostalghia- Song for Τarkovsky», ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος και ο Στέφανο Μπατάλια. Στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου η Ελένη Καραΐνδρου θα παρουσιάζει τη μουσική για την ταινία «Η σκόνη του χρόνου» του Θόδωρου Αγγελόπουλου σε παγκόσμια πρώτη παρουσίαση.
9. Οι αγαπημένοι του ελληνικού κοινού Τhievery Corporation έρχονται για μία βραδιά στην Αθήνα, στις 11 Οκτωβρίου, στο Ολυμπιακό Κέντρο Ξιφασκίας. Στις αποσκευές τους θα έχουν το καινούργιο τους άλμπουμ που έχει τίτλο «Radio Retaliation» και θα κυκλοφορήσει στις 23 Σεπτεμβρίου.
10. Τέλος, η Ούτε Λέμπερ θα παρουσιάσει τις καλύτερες στιγμές της καριέρας της με έμφαση στα κλασικά μιούζικαλ και στο καμπαρέ στις 23 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο και την επομένη στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Οπως και τον χειμώνα, θα παρουσιάσει ανάμεσα σε άλλα τις δικές της εκδοχές σε τραγούδια της Εντίθ Πιαφ και της Μαρλένε Ντίτριχ, όπως και κάποια από το νέο άλμπουμ της «Βetween Υesterday and Τomorrow».

No comments: