Tuesday, March 3, 2009

Νέοι U2 με ροκ, ντανς και μελωδία

Ροκ ακόρντα,  dance στοιχεία,  βόμβος και  παραμόρφωση  και βασικά  μελωδία στο νέο  άλμπουμ των U2  Νo Line Οn Τhe  Ηorizon. Εκεί  τραγουδάνε:  «Όρθωσε  ανάστημα στους  ροκ σταρ/  Ναπολέοντες σε  ψηλά τακούνια/  Ιωσηφίνα,  πρόσεχε/ τους  μικρούς άνδρες  με μεγάλες  ιδέες»...  Ενώ όπως είπαν  μέσα στο 2009 θα  κυκλοφορήσουν  ακόμη έναν  δίσκο!

O κόσμος περίμενε τη μεγάλη επιστροφή. Οι U2 έκαναν τη μεγάλη απόδραση. Με οργανωμένο σχέδιο και όχι «πηδάμε τον φράχτη και τρέχουμε». Αν ο φράχτης είναι το ροκ, το έχουν οι ίδιοι χτίσει με τα χεράκια τους (και ίσως κάποια στιγμή πρέπει να πληρώσουν γι΄ αυτό).

Από σήμερα όμως, που το καινούργιο άλμπουμ παίρνει θέση στις βιτρίνες- επίσημη μέρα κυκλοφορίας (αν και διέρρευσαν κομμάτια από την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς σύμφωνα με μία εκδοχή κάποιος τα ηχογράφησε έξω από το σπίτι του Μπόνο στη Νότια Γαλλία)-, μετράει αλλιώς το θέμα. Στο Νo Line Οn Τhe Ηorizon (το θέμα) oι U2 τρέχουν προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που δείχνει η πινακίδα με το όνομά τους. Και τι θα πει αυτό; Όχι πάντως ότι δεν ακούγονται σαν τους U2 που ξέραμε- αυτό θα ήταν εύκολο. Η απόδραση γίνεται από άλλο «κελί». Από αυτό της ροκ αριστοκρατίας και της U2 ενοχής.

Υποθέτω πως πριν στρωθούν στη δουλειά για το Νo Line, έκαναν εντατικές ασκήσεις χαλάρωσης. Ξαναβρήκαν το «τσι» της μπάντας στις απλές αξίες.

Το μανιφέστο της απόδρασης κρύβεται στο Stand Up Comedy... «Υou and Ι have been asleep for hours». Ήρθε η ώρα να ξυπνήσουμε, εννοεί ο Μπόνο. «Ι can stand up for hope, faith, love... Ι gotta stand up to ego but my ego΄s not really the enemy» (Το big ego δεν είναι ο εχθρός/ ένα παιδάκι είναι, μόνο στη μεγάλη λεωφόρο/ σε ένα ταξίδι για να ανακαλύψει τον κόσμο». Ο Μπόνο έχει συνεργούς στο prison break του τον Εdge (μεγάλο μέρος του σχεδίου είναι δικό του) και τους άψογα προετοιμασμένους Κλέιτον και Μιούλεν. Έτσι, στο Νo Line Οn Τhe Ηorizon (από τα προσωπικά αγαπημένα μου) που ανοίγει το άλμπουμ, τρέχουν απενοχοποιημένοι στους αγρούς, ενώ στο ατμοσφαιρικό και μελωδικό Μoment Οf Surrender απολαμβάνουν τα δώρα αυτής της ελευθερίας. Πίσω από την κουρτίνα κρύβονται οι σημαντικοί παραγωγοί Μπράιαν Ίνο, Ντανιέλ Λανουά και Στιβ Λιλιγουάιτ- και με καθόλου τραγούδια κάτι θα έκαναν αυτοί οι κύριοι.

Το άλμπουμ λέει πολύ περισσότερα από πολλά εκεί έξω που δήθεν «ανακαλύπτουν» το ροκ και λέει αρκετά λιγότερα από άλλα που δεν λάμπουν από μακριά. Ύστερα από χρόνια οι U2 θα περηφανεύονται για το Νo Line Οn Τhe Ηorizon- είναι το άλμπουμ που τους φόρτισε τις μπαταρίες. Εγώ κρατάω τρία, τέσσερα τραγούδια και περιμένω τη δράση στη σκηνή.
  • Και συναυλία στην Αθήνα
Σχέδια για την περιοδεία κάνουν οι U2, την πρώτη με τον συναυλιακό κολοσσό Live Νation. Ήδη μελετούν ένα νέο στήσιμο, ώστε να αξιοποιήσουν κυκλικά όλο το στάδιο, σύμφωνα με μια νέα τεχνική, όπως δήλωσε ο Μπόνο στο «Rolling Stone». Όλα δείχνουν μάλιστα πως θα δούμε U2 και στην Αθήνα. Αν και δεν έχουν ανακοινωθεί ημερομηνίες, υπάρχουν συζητήσεις για συναυλία μέσα στον Σεπτέμβριο (ενώ μια άλλη εκδοχή τούς φέρνει την επόμενη χρονιά). Σχετικά με το λάιβ, ανακοίνωσαν πως το κοινό θα βρίσκεται πολύ κοντά στη σκηνή, ενώ με κάθε τρόπο θα προσπαθήσουν να κρατήσουν χαμηλές τιμές εισιτηρίων.
  • Με μια ματιά
Νo Line Οn Τhe Ηorizon, με 11 καινούργια τραγούδια. Το πρώτο άλμπουμ μετά το Ηow Τo Dismantle an Αtomic Βomb (2004) και δωδέκατό τους. Ηχογραφήθηκε στη Νότια Γαλλία, στο Μαρόκο, το Δουβλίνο. Στην παραγωγή οι Μπράιαν Ίνο, Ντάνιελ Λανουά, Στιβ Λιλιγουάιτ. «Μου άρεσε που έγραφα για διαφορετικούς χαρακτήρες στα τραγούδια αυτή τη φορά» είπε ο Μπόνο. [Της Μαρίας Μαρκουλή, ΤΑ ΝΕΑ: Τρίτη 3 Μαρτίου 2009]

No comments: